Prima pagină » Actualitate » Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024: „Pensiile mici urmează să fie primele mărite“
Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024: „Pensiile mici urmează să fie primele mărite“

Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024: „Pensiile mici urmează să fie primele mărite“

26 sept. 2023, 11:48,
BZI.ro, în Actualitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024. Guvernul ar fi ajuns la o viziune comună cu Comisia Europeană în ceea ce privește majorarea pensiilor din România.

Prim ministrul a precizat că pensiile mici urmează să fie primele mărite, iar procentul majorării va fi, în cel mai rău caz, cel puţin egal cu inflaţia.

Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important despre pensiile românilor din 2024. Marcel Ciolacu a precizat că pensiile mici urmează să beneficieze de creșteri procentuale mai mari decât celelalte pensii.

„Vom merge până la sfârşitul anului astfel încât la 1 ianuarie să avem o nouă Lege a pensiilor. Cu adevărat este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a declarat Marcel Ciolacu

Șeful Guvernului a spus că pensiile vor fi majorate din ianuarie 2024 cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia.

„Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a precizat Marcel Ciolacu.

Vestea proastă pare să fie că actuala coaliție de guvernare este decisă să nu aplice Legea 127/2019- care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care ar fi adus majorări semnificative ale pensiei minime, ci promite o „nouă lege a pensiilor” care ar urma să fie promulgată până la finalul anului 2023.

Ce majorări a anunțat Marcel Boloș

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că pensiile vor fi majorate cu minimum 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%. În schimb, premierul Marcel Ciolacu a menționat săptămâna trecută că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primii pensii mărite și cu 30%.

În luna octombrie a acestui an, se va plăti a doua tranșă de ajutor financiar pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei. Ajutorul financiar de la Guvern se acordă în funcție de pensie. Sumele sunt cuprinse între 300 și 500 de lei.

Suplimentele financiare la pensii în octombrie 2023 se acordă astfel:

  • venituri până în 1.500 lei inclusiv, se acordă ajutorul financiar de 500 de lei;
  • venituri cuprinse în intervalul 1.501- 2.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 400 de lei;
  • venituri cuprinse în intervalul 2.001 – 3.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 300 de lei.

Fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu consideră că Guvernul nu poate majora diferențiat pensiile de la 1 ianuarie 2024, pentru că ar fi neconstituțional, însă probabil se va ajunge la o combinație de mărire de pensii și ajutoare sociale pentru vârstnicii cu venituri foarte mici.

„Indexarea va fi de maximum 8% pentru toate pensiile și diferența va fi sub forma de ajutoare sociale pentru cei cu pensii foarte mici. Chiar premierul Ciolacu a spus că acordă o sumă o singură dată, în ianuarie, să nu fie pensie mai mică de 3.000 de lei în ianuarie. Sumele se vor duce la cei cu pensii foarte mici”, a menționat Gheorghe Ialomițianu.

Acum, premierul Marcel Ciolacu a anunțat cu cât cresc pensiile în 2024, în cel mai rău caz fiind luat în calcul procentul care va fi cel puţin egal cu inflaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *