Prima pagină » National » Marcel Boloș, detalii despre CNP-ul Fiscal. ANAF recompensează oamenii pentru folosirea acestuia
Marcel Boloș, detalii despre CNP-ul Fiscal. ANAF recompensează oamenii pentru folosirea acestuia

Marcel Boloș, detalii despre CNP-ul Fiscal. ANAF recompensează oamenii pentru folosirea acestuia

01 aug. 2024, 22:00,
BZI.ro, în National

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat că CNP-ul Fiscal este o măsură prin care se va crea un identificator unic fiscal pentru toți cetățenii români. Acesta va fi utilizat în declarațiile fiscale și în facturi, ca alternativă la CNP-ul contribuabilului persoană fizică.

Astfel, persoanele fizice care transmit documente fiscale la ANAF vor putea folosi acest cod unic de identificare fiscală în locul CNP-ului.

ANAF va da înapoi cetățeanului taxele plătite în plus

De asemenea, în baza acestui CNP Fiscal, la finalul anului, ANAF va da înapoi cetățeanului taxele plătite în plus, bani care vor putea fi virați în contul personal sau vor putea fi utilizați pentru a achita alte impozite.

„Nu cred că l-am supărat pe domnul Ciolacu, ci am arătat întotdeauna buna mea credință și am respectat ceea ce premierul a dispus: o consultare cu mediul de afaceri și apoi să punem în dezbatere publică proiectul de OUG pe 29 iulie, cu reprezentanții Concordia, ai CECAR, ai investitorilor străini și alți participanți. În data de 29 iulie, împreună cu toate sindicatele și patronatele, am dezbătut problema acestui CNP Fiscal. Culmea, mediul de afaceri a fost de acord să eliminăm competitorii neloiali care nu-și plătesc taxele. Un om de afaceri care nu-și plătește taxele devine un competitor neloial pentru cei care o fac.

Vă dau un exemplu: o spălătorie auto, pentru că știe toată lumea că acest tip de afaceri sunt în zona cu risc fiscal ridicat. În momentul care de acolo nu ai plecat cu bonul fiscal, poți să-ți dai CNP-ul fiscal. Pentru a nu trebui ca oamenii să-și dea CNP-ul pentru orice serviciu achiziționează se poate utiliza, opțional, CNP-ul Fiscal”, a transmis Marcel Boloș

ANAF recompensează folosirea CNP-ului Fiscal

De asemenea, Marcel Boloș susține că ANAF poate rambursa impozitele sau le permite oamenilor să folosească banii pentru a plăti alte impozite.

„Dacă de acolo ai luat bonul tău fiscal și ai spus Codul tău de identificare fiscală, la finalul anului ANAF poate vedea unde ai plătit bani în plus și îți poate rambursa impozitele sau îți permite să folosești acei bani pentru a plăti alte impozite. Scopul este o mai bună colectare. România nu a inventat acest sistem, el funcționează în străinătate. Acest sistem nu obligă pe nimeni, este opțional, dar îi recompensează pe cei care iau bonurile fiscale din zonele cu risc fiscal ridicat.”, a spus Marcel Boloș, la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *