Prima pagină » Editorial » Marcel Boloș declanșează catastrofa finală
Marcel Boloș declanșează catastrofa finală

Marcel Boloș declanșează catastrofa finală

24 iun. 2024, 10:40,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Oricât de gravă este criza în care se găsește România, o criză a prețurilor, a dobânzilor pentru datoriile externe, o criză a stagnării creșterii economice, ceea ce a declanșat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, apăsând pe un simplu buton, va avea consecințe mult mai grave decât ceea ce vedem acum. Și care sunt cât se poate de previzibile. Un simplu text de câteva rânduri, adăugat pe nepusă masă într-un act normativ care fusese dezbătut în prealabil, aruncă literalmente în aer sistemul de colectare a taxelor la buget.
Este o realitate cu care ne confruntăm. ANAF nu reușește să colecteze suficienți bani la buget. În România, sub diverse forme, evaziunea este mult mai mare procentual decât în celelalte state europene. Cauzele sunt multiple, dar în esență cauza tuturor cauzelor este nivelul prea ridicat de taxare. Care îi împinge pe plătitori în păcat. În păcatul evaziunii. În consecință, pentru a schimba lucrurile, pentru a evita perpetuarea acestei situații, sunt necesare măsuri complexe, adoptate la nivelul întregului Guvern, și nu doar lăsate în grija Ministerului Finanțelor. Dar, din comoditate, Marcel Ciolacu a pus aceasta sarcină exclusiv în cârca preotului Marcel Boloș, dat de trei ori peste cap și transformat într-un om politic cheie al acestui Guvern. Și ce a făcut acesta? Sau mai bine zis, ce a comis?

După ce s-a consultat cu mai marii ANAF, care în mod evident s-au plâns că sunt depășiți de situație, la sugestia nu se știe cui, Boloș a luat o hotărâre cu totul și cu totul neașteptată. Unică în Europa și poate unică în întreaga lume. Dacă am fi cinici și nerespectuoși față de Dumnezeu, am putea afirma că soluția Boloș este de inspirație divină. Prin intermediul Ministerului Finanțelor, Guvernul a pregătit un act normativ, după ce a supus prevederile sale unei largi consultări publice, așa cum prevede Constituția. Un act normativ în măsură să reglementeze mai bine întreg mecanismul colectării de impozite și taxe. Și după ce totul părea bătut în cuie, analizat și acceptat de către partenerii sociali, o idee trăsnită a scurtcircuitat întreaga procedură și urmează să scurtcircuiteze întreg sistemul. Pe ultima sută de metri, fără niciun fel de dezbatere publică, fără niciun fel de analiză prealabilă cu specialiștii din domeniu, domnul Marcel Boloș, din vârful pixului, a introdus o nouă prevedere care dă totul peste cap. Nu intru în amănunte tehnice. Precizez doar că, pe neașteptate, centrul de greutate al operațiunilor care stau la baza colectării de taxe și impozite este deplasat de la ANAF către armata de contabili existentă în România. Contabililor li se pune astfel în cârcă o obligație nouă, pe care nu au mai avut-o până în prezent, ca în numele firmelor pe care le reprezintă să facă o serie de operațiim, care până acum erau apanajul și obligația ANAF. Sunt chemați deci contabilii la muncă patriotică. La muncă în folosul societății, chiar dacă nu au suferit nicio condamnare penală în acest sens. Și în ce constă catastrofa?

Lucrurile ar merge și așa cum le-a gândit după ce și-a spus rugăciunea Marcel Boloș, cu singura condiție de a avea în România un număr suficient de mare de contabili pentru a face față unei sarcini suplimentare care în mod concret constă în ore și în zile de muncă, pe care în prezent nu s-a gândit nimeni că ar trebui să le plătească. Numai că nu sunt suficienți contabili în România. Chiar și fără năzdrăvana invenție a lui Marcel Boloș, numărul acestora este prea mic. Admițând prin absurd că toți contabilii, animați de un puternic patriotism pro-ANAF, ar fi deciși să facă sacrificiile supraomenești care li se solicită, aceștia vor pretinde, pe bună dreptate, plăți suplimentare, pe care societățile comerciale sau persoanele fizice nu sunt dispuse să le plătească sau pur și simplu nu au de unde să le plătească.

Iată așadar ce va genera haosul în forma lui cea mai pură. Numărul persoanelor fizice și societăților comerciale care vor încerca, pentru a-și salva pielea, să eludeze cu desăvârșire fiscul va crește exponențial. Și tot exponențial va crește și numărul societăților care, încercând să se conformeze, vor da faliment. Ca să nu mai vorbim despre persoanele fizice, cele care, animate de bună credință și respect față de decizia lui Boloș, plătind la greu contabilii, vor sfârși prin a face datorii la bănci și a-și pierde proprietățile. Situația e cu atât mai gravă cu cât, de la începutul acestui an, s-a înregistrat oricum un număr record de firme radiate. Mai precis, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele patru luni din 2024 au fost radiate cu peste 44% mai multe firme comparativ cu perioada similară din 2023. Ce înseamnă asta? Înseamnă că la bugetul statului se va colecta mult mai puțin. Și mai înseamnă că tot mai mulți români rămân fără slujbe. În acest ritm, riscăm să ne alegem în curând doar cu bugetari, pe de-o parte, și cu multinaționale, pe de alta – pentru că acestea, după cum știm, rezistă fără probleme. Mai ales că nu arareori găsesc modalități iscusite de a plăti mai puține taxe în România decât s-ar cuveni în realitate. Iar fără bani la buget, din ce vor trăi bugetarii? Inclusiv cei de la Ministerul Finanțelor?

Ni se adresează oameni de afaceri și contabili din toată țara, încercând ca, prin intermediul nostru, al jurnaliștilor, să dărâme ceea ce a zidit greșit cu zâmbetul său suav pe buze domnul Marcel Boloș. Dar ce Dumnezeu poate să facă presa în acest sens, când ea însăși e luată de viitură?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`