Prima pagină » International » Maratonista de la Jocurile Olimpice de la Paris a murit la patru zile după ce a fost incendiată de partenerul ei
Maratonista de la Jocurile Olimpice de la Paris a murit la patru zile după ce a fost incendiată de partenerul ei

Maratonista de la Jocurile Olimpice de la Paris a murit la patru zile după ce a fost incendiată de partenerul ei

05 sept. 2024, 11:40,
Simona Ciobanu în International

O tragedie a avut loc duminică, 1 septembrie, în Kenya, când partenerul maratonistei de la Jocurile Olimpice 2024, Rebecca Cheptegei, a atacat-o violent, stropind-o cu benzină și dându-i foc în fața copiilor săi, relatează AFP.

Rebecca Cheptegei, maratonistă ugandeză care a concurat luna trecută la Jocurile Olimpice de la Paris, a murit în urma acestui atac. Incidentul a fost confirmat joi de președintele Comitetului Olimpic din Uganda, Donald Rukare.

„Suntem profund întristați de pierderea Rebeccăi Cheptegei, sportiva noastră olimpică, în urma unui atac brutal din partea partenerului său”, a spus Rukare într-un mesaj pe X (fostul Twitter). El a adăugat: „Ne exprimăm profunda indignare față de violența împotriva femeilor. Acesta a fost un act laș și absurd, care ne-a răpit o mare sportivă. Moștenirea ei va dăinui.”

Maratonista de la Jocurile Olimpice de la Paris, incendiată de partenerul ei

Cheptegei, în vârstă de 33 de ani, care a terminat pe locul 44 la maratonul olimpic din Paris, era internată în stare critică la spitalul Moi Teaching and Referral din Eldoret, Kenya, după ce a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului. Medicii au confirmat că starea ei s-a agravat din cauza unei infecții bacteriene.

Potrivit unui raport al poliției, agresorul, identificat ca Dickson Ndiema Marangach, a pătruns în casa Rebeccăi Cheptegei în timp ce aceasta era la biserică împreună cu cei doi copii ai săi. La întoarcere, acesta a comis atacul, stropind-o cu benzină și incendiind-o în fața celor mici, două fete de 9 și 11 ani. Maratonista locuia în casa construită în Endebess, o localitate din apropierea frontierei cu Uganda, unde se antrena alături de sora sa.

Raportul poliției descrie relația dintre Cheptegei și Marangach ca una marcată de conflicte frecvente.

Această tragedie se adaugă altor incidente care au zguduit lumea atletismului din Kenya. În aprilie 2022, Damaris Mutua, o atletă de origine kenyană care concura pentru Bahrain, a fost găsită moartă în Iten, un loc renumit pentru antrenamentele alergătorilor de distanță. În 2021, atleta Agnes Tirop, dublă medaliată cu bronz la campionatele mondiale, a fost ucisă, iar soțul său este în proces pentru crimă.

Proba de maraton de la Jocurile Olimpice

În ceea ce privește maratonul feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris, olandeză Sifan Hassan a câștigat cursa de duminică dimineața, în ultima zi a competiției, cu un nou record olimpic de 2 ore, 22 minute și 55 secunde. Românca Delvine Relin Meringor s-a clasat pe locul 7, marcând cea mai bună performanță pentru atletismul românesc la aceste Jocuri.

Hassan, în vârstă de 31 de ani, a obținut a treia sa medalie la Paris, după cele de bronz la probele de 5.000 m și 10.000 m. Atleta etiopiană Tigst Assefa a obținut argintul, la doar trei secunde în urma câștigătoarei, în timp ce bronzul a revenit kenyenei Hellen Obiri, care a terminat la 15 secunde distanță.

Delvine Relin Meringor, o româncă de origine kenyană, a ocupat un onorabil loc 7, la 2 minute și 1 secundă de noua campioană olimpică. Cealaltă reprezentantă a României, Joan Chelimo Melly, tot o atletă de origine kenyană, a fost nevoită să abandoneze cursa în prima parte a acesteia.

Locul 7 obținut de Delvine Relin Meringor în maraton și de Alina Rotaru-Kottmann la săritura în lungime reprezintă cea mai bună performanță a atleților români la Jocurile Olimpice de la Paris. România nu a mai câștigat o medalie olimpică la atletism din 2008, când Constantina Diță a cucerit aurul la maraton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`