Prima pagină » Eveniment-Social » Maraton de filme găzduit de Muzeul „Vasile Pogor” Iași, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week

Maraton de filme găzduit de Muzeul „Vasile Pogor” Iași, în cadrul evenimentului Romanian Creative Week

04 apr. 2022, 14:02,
Ana Crețu, în Eveniment-Social

A doua ediție a Moldova Film Festival, parte a secțiunii Content Creation din cadrul Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, programat la Iași în perioada 20 – 30 mai 2022, aduce în prim-plan un maraton de filme care aparțin regizoarei germane Angela Schanelec. Moldova Film Festival, eveniment curatoriat de Caterina Pruteanu, va fi găzduit de Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, din Iași.

Întâlnirea dintre tinerii creativi și nume mari deja ale creativității românești într-un efort comun de promovare presupune un adevărat privilegiu pentru tinerele talente. Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative și este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

Anul acesta ieșenii se vor bucura de șapte producții cinematografe ale regizoarei Angela Schanelec

Angela Schanelec este o actriță, regizor de film și scenarist german. Prin cele șapte producții cinematografe se dorește o aprofundare a sufletului uman. În ediția din acest an la Romanian Creative Week, Schanelec ni se alătură pentru o retrospectivă aproape completă a operei sale uluitoare și îndrăznețe, plus o selecție de trei filme alese chiar de către regizoare.

Primul film este intitulat „I stayed in Berlin all summer“, din anul 1994, și este o dramă. Filmul de absolvire al lui Schanelec, în care joacă ea însăși, urmărește încercările și tribulațiile a două cupluri din Berlin, percepția lor despre ceilalți fiind colorată de fantezii subiective și de propriile poziții într-o lume anxioasă și adesea neiertătoare.

A doua producție care din nou este reprezentantă de o dramă, „Places in cities“, este o poveste despre maturitate, elaborată cu sensibilitatea sa caracteristică, fără sentimentalisme și cu o abordare delicată a formei cinematografice, pentru a transmite dificultățile transformării. „Passing summer“ este din 2001 și tratează o dramă liniștită în care momentele de tandrețe și de stânjeneală împărtășite de un grup tot mai mare de berlinezi curg de-a lungul unei veri pline de incertitudini și posibilități.

În filmul „Marseille“, se pune la cale un experiment narativ subtil, într-unul dintre filmele emblematice ale lui Schanelec. Cele trei filme apărute ultimele după ordinea cronologică a regizoarei: „Afternoon, Orly, I was at home, but…“ conturează partea sufletească și emoțională a naturii umane.

Totul despre maratonul de filme de la Romanian Creative Week

Romanian Creative Week și Moldova Film Festival, secțiunea de cinematografie a celui mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, dau startul competiției scurtmetrajelor. Concursul va avea loc în cadrul celei de-a doua ediții a RCW, programată la Iași în perioada 20 mai – 30 mai 2022. Dedicat cinemaului contemporan de artă, Moldova Film Festival își propune să prezinte o selecție a celor mai bune scurtmetraje de artă realizate în ultimul an.

Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative și este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, aceasta a organizat până în prezent peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești.

Evenimentul are drept scop principal facilitarea întâlnirii dintre tinerii pasionați de aceste domenii cu profesioniștii atât din țară, cât și din străinătate. Ca și la prima ediție Romanian Creative Week pregătește prezentări a creativității atât prin expoziții indoor, cât și outdoor. Se vor aduce în lumina reflectoarelor și două evenimente privind artele vizuale, fotografia și pictura. Un maraton de filme reprezintă ceva nou și inedit în cadrul Romanian Creative Week de la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *