Maraton artistic la Iași, cu evenimente speciale, strâns legate de momentul intitulat „Zilele Teatrului Național”. În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, Naționalul ieșean organizează un maraton cu unsprezece spectacole proprii și patru evenimente conexe, care să-i celebreze istoria și prezentul
În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași organizează un maraton cu unsprezece spectacole proprii și patru evenimente conexe, care să-i celebreze istoria și prezentul: „Zilele Teatrului Național Iași”. Este un eveniment amplu, care marchează 126 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului ieșean (1 decembrie 1896).
O microstagiune care oferă, pe lângă cele unsprezece spectacole riguros selectate, evenimente conexe dedicate tuturor celor interesați de artele spectacolului, precum și ocazia de a întâlni personalități marcante din lumea teatrului, oaspeți din țară și din străinătate. La această primă ediție sunt așteptați curatori de festivaluri, jurnaliști de teatru, critici și manageri culturali din România și din afara țării (Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia).
Maraton artistic la Iași! Evenimente speciale la activitatea intitulată „Zilele Teatrului Național”
Timp de cinci zile, publicul festivalului va avea ocazia să vizioneze spectacolele de succes ale stagiunii, apreciate atât de spectatorii ieșeni, cât și de publicul și juriile altor evenimente teatrale importante din țară și de peste hotare: cinci spectacole din dramaturgia clasică și contemporană românească și șase montări ale unor piese din dramaturgia străină, toate cele unsprezece producții bucurându-se de semnăturile unor remarcabili creatori de teatru.
Reprezentațiile se vor desfășura în cele patru săli de spectacole: Sala Mare, Teatru³, Sala Studio, Uzina cu Teatru. Teme de interes din sfera fenomenului teatral din zilele noastre vor fi dezbătute în cadrul celor patru întâlniri cu public.
Conferința „Strategii și politici culturale în actualul context european”
În deschiderea festivalului, pe 30 noiembrie, în Sala Foaier, de la ora 11:00 va avea loc conferința „Strategii și politici culturale în actualul context european”, susținută de Aura Corbeanu, profesor universitar doctor în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, vicepreședinte executiv al Asociației Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Pe 1 decembrie, la Casa Muzeelor Iași, în Sala de conferințe, începând cu ora 11:00, se va lansa cartea „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Național din Chișinău”, volum îngrijit de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Lansarea de carte va fi prezentată de scriitoarea Nicoleta Dabija. În cea de-a treia zi a festivalului, pe 2 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfășura conferința „Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse”, susținută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Național Academic de Cercetare și Artă modernă, Kiev, Ucraina.
Pe 3 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfășura ultima conferință din cadrul „Zilelor Teatrului Național Iași”, cu titlul „Dezvoltarea de proiecte și programe creative – o perspectivă britanică”, susținută de Mhora Samuel, manager de proiecte și programe culturale, Marea Britanie. Moderator va fi Ioana Petcu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași.
În anul 1896 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului Naţional ieşean
La 1 decembrie 1896 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului Naţional ieşean, proiectată de celebrii arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer, angajaţi de primarul Vasile Pogor. Noul edificiu a fost construit pe terenul vechii primării, după ce, în noaptea de 17 spre 18 februarie, în 1888, Teatrul din Copou s-a năruit în urma unui incendiu. Execuţia construcţiei a fost încredinţată unei societăţi bucureştene, iar uzina electrică şi cea termică au fost realizate de o societate berlineză. De la uzina electrică s-au alimentat primele instalaţii de iluminat public din Iaşi (iluminatul Pieţii Teatrului, cu 12 lămpi electrice cu arc voltaic), moment care marchează începutul electrificării oraşului Iaşi.
Programul sărbătorilor de inaugurare s-a derulat în zilele de 1 şi 2 decembrie şi a cuprins „Uvertura Naţională” de Flechtenmacher, vodevilurile „Muza de la Burdujeni” de C. Negruzzi, „Cinel-cinel” de Vasile Alecsandri și comedia în versuri „Poetul romantic” de Matei Millo. Sala Mare, o adevărată bijuterie arhitectonică, adăposteşte cortina pictată de meşterul vienez M. Lenz, plafonul şi cortina de fier, creații ale artistului vienez Al. Goltz. Tot aici se află vestitul candelabru cu 109 becuri din cristal de Veneţia.
Clădirea Teatrului Naţional Iaşi a fost inclusă de BBC, în 2015, în topul celor şapte teatre care îţi taie respiraţia. Așadar, maraton artistic la Iași, cu evenimente speciale la activitatea intitulată „Zilele Teatrului Național”.