Prima pagină » Cultural » Manuela Hărăbor, despre ce înseamnă să ai un copil bolnav de autism în România. ”Dacă oricum nu și-a dat interesul…”

Manuela Hărăbor, despre ce înseamnă să ai un copil bolnav de autism în România. ”Dacă oricum nu și-a dat interesul…”

13 feb. 2024, 10:53,
în Cultural

Actrița Manuela Hărăbor, în vârstă de 55 de ani, a explicat ce înseamnă să ai un copil cu autism în România. Fiul ei, Andrei, a împlinit recent 33 de ani, dar va avea nevoie de îngrijirea mamei sale pe toate vieții.

Singurul copil al actriței a fost diagnosticat cu autism încă de la vârsta fragedă, ceea ce a făcut ca viața actriței să fie mereu complexă.

Manuela Hărăbor, despre creșterea unui copil bolnav de autism în România

Participând în podcastul Avangarda cu Ionuț Vulpescu, artista a discutat despre fiul ei. Atunci când a fost întrebată despre impactul autismului în România și despre boala fiului său, Andrei, actrița a răspuns sincer și fără ezitare:

”Marginalizat, că nu te acceptă absolut nimeni. De asta trebuie tu, ca părinte, să te înarmezi și să găsești partea bună și pozitivă din această boală și să mergi mai departe.Fiecare se descurcă cum poate. Fiecare se descurcă la propriu cum poate.

Statul nu îți acordă niciun ajutor în afară de faptul că acoperă Casa de Sănătate, eu știu, o medicație – care medicația actuală e veche de 30 – 50 de ani și care oricum nu mai dă randament, și eu am ajuns să îi schimb medicația de vreo doi ani de zile, dar pe banii mei, pentru că sunt lucruri nici acceptate de Casa de Sănătate, nici poate înțelese de Ministerul Sănătății. O lipsă totală de interes.

Pe de altă parte, zic mai bine dacă statul oricum nu și-a dat interesul și nu înțelege despre ce e vorba cu boala lui Andrei, mai bine că nu se bagă în viața mea și mă lasă pe mine să fac ce cred de cuviință”.

Actrița este nemulțumită de taxele pe care trebuie să le plăteasc

Fiind o mamă singură, actrița nu înțelege de ce părinții al căror copil s-a născut cu astfel de probleme sunt nevoiți să treacă prin așa ceva.

”Așa că eu una mă declar mulțumită că mă lasă să trăiesc. Cum spunea și Iorgovan: „Eu ce vreau? Lăsați-mă să trăiesc!” Așa cum pot eu, și dau socoteală în fața lui Dumnezeu. Nu aștept ajutor din partea lor.

Problema e că îmi bagă mâna în buzunar și îmi iau niște taxe când ar trebui cu banii ăia de taxe să plătesc tratamentul lui Andrei. Eu așa aș vedea o corectitudine, dacă m-ar întreba cineva.

I-am spus-o și ultima dată domnului Ponta, când, cred că era în ultimul an de mandat, cred că atunci m-am întâlnit cu dumnealui. I-am spus: „Bun, nu îmi decontați nimic, dar de ce trebuie să vă plătesc taxe? Când eu cu taxele astea întorc banii în societate, în economie, cumpărând servicii pentru Andrei? E simplu!” Nu mi-a răspuns, nu mi-a răspuns nimic”, a mai spus actrița, mamă în primul rând, o mamă supărată pe clasa politică în general.

Andrei a împlinit 33 de ani

În urmă cu un an, pe date de 1 octombrie, când Andrei a sărbătorit împlinirea vârstei de 33 de ani, artista a postat următorul mesaj pe platformele de socializare:

”Sunt mama lui Andrei. Nimic altceva din ce am făcut în toată viața mea nu mă descrie atât de complet. Mama lui Andrei.

De 33 de ani Andrei mă modelează în fiecare zi și aduce la suprafață tot ce este mai bun în mine, acele calități cu care ne-a înzestrat pe toți bunul Dumnezeu dintru început, și pe care le-am rătăcit cumva, din nebăgare de seamă, de-a lungul anilor.

Pot spune cu mâna pe inimă că Andrei a fost și este șansa mea de nemurire, scara pe care Dumnezeu mi-a făurit-o să urc spre Cer. De multe ori am alunecat și am pășit alături, dar Andrei a fost mâna nevăzută care m-a salvat de fiecare dată”.

Recent, prezentă fiind în cadrul unui podcast, Manuela Hărăbor a vorbit despre cât de greu este să crești un copil cu autism în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`