Hotărârea prin care este propusă prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, începând cu 14 noiembrie a fost adoptată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, documentul menționat cuprinde și felul în care se vor desfășura manifestațiile oficiale de Ziua Națională a României. Potrivit deciziilor, la ceremonie vor participa doar oficialii, publicul nemaifiind primit la manifestații.
”Se propune aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în piața Arcului de Triumf din municipiul București, cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum și în municipiile reședință de județ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără participarea publicului şi cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toți participanții;
b)dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți şi asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
d)aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
e) efectuarea triajului observațional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;
f) duratei ceremoniei este de maximum o oră.”, se arată în decizia CNSU.
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, anunță cum se va desfășura ceremonia de pe 1 decembrie
Marți, 10 noiembrie, primarul orașului Iași a vorbit atât despre Ziua Națională a României, cât și despre sărbătorile de iarnă. El a anunțat că luna decembrie a acestui an va fi guvernată de lipsa concertelor, a târgurilor de iarnă și a evenimentelor de tot felul. Mai mult, el susține că cei mai afectați de această pandemie sunt tinerii.
„Sărbătorile de iarnă vor fi şi ele prejudiciate de pandemie, din păcate. Eu cred că aceasta pandemie a lovit cel mai mult în tânăra generaţie, nu şcoală, nu sărbători, nu vacanţă. Numai nu au avut bieţii de ei. Vom orna oraşul, vom porni iluminatul festiv de sărbători pe data de 1 Decembrie, de ziua naţională a României. Pe care vrem să o şi marcăm într-un mod aparte având în vedere şi vremurile pe care le trăim. Nu va mai fi „Orăşelul Copiilor”, nu facem târguri de iarnă, încercam să respectăm toate aceste măsuri de izolare socială şi vom recupera, dacă se va putea”, a declarat Mihai Chirica, primar Iași.
Imnul va fi intonat de pe un dispozitiv electronic
De Ziua Națională a României, Mihai Chirica a menționat că se va intona doar imnul național în fața Palatului Culturii și se va arbora drapelul național. Nu va exista nici fanfară și nici paradă militară. Astfel, primarul Chirica a precizat că atât timp cât unitățile de învățământ sunt închise, nici evenimente nu vor avea loc.
„Pentru ziua de 1 Decembrie vom avea în vedere arborarea steagului naţional şi intonarea imnului în faţa Palatului Culturii, într-un cadru restrâns. Nu va fi fanfara, ci de pe un dispozitiv electronic audio. Vom pune în evidenţă faptul că este ziua noastră naţională. Vom pune în cutiile poştale imnul naţional, să ştie ieşenii că este ziua noastră naţională şi vom încerca să facem foarte multe evenimente online, în special pentru tânăra noastră generaţie. Nu va fi nici parada militară de niciun fel, nu scena, nu discursuri, nu vom face absolut nimic. Atât timp cât şcoala nu funcţionează nu ne permitem să organizăm niciun fel de eveniment”, a conchis Mihai Chirica, edilul Municipiului Iași.