Manifestări de Ziua Armistițiului în Municipiul Iași. Laurence Auier, ambasadoarea Franței în România a fost prezentă la eveniment – GALERIE FOTO

15 nov. 2022, 02:00,
Denisa Pintilie, în Eveniment-Social

Ziua Armistițiului a fost omagiată la Iași în data de 14 noiembrie 2022. Edilul Municipiului Iași, Mihai Chirica, împreună cu ambasadoarea Franței în România, Laurence Auier, au fost prezenți la ceremonie. Evenimentul este o formă de recunoștință față de statul Francez și presupune comemorarea eroilor francezi căzuți în datorie în Primul Război Mondial

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârșitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franța sub numele de „Armistice”. Primul armistițiu de la Compiegne a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German și Franța și Marea Britanie. În prezent, Armistițiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menținerea păcii, prietenia între popoare și cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franța. Capitala Moldovei a omagiat evenimentul în data de 14 noiembrie 2022. În cadrul evenimentului au fost depuse coroane la statuia Gen. Henri Mathias Berthelot.

persoane stau drepti si saluta

Ceremoniile privind Ziua Armistițiului la Iași au avut loc în data 14 noiembrie 2022

Ziua Armistițiului omagiată la Iași

persoane din armata stau drepti in fata unei statui

În cadrul ceremoniei au fost depuse coroane în semn de omagiu

La eveniment au fost prezenți Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași și  Laurence  Auier, ambasadoarei Franței în România.

„Suntem astăzi aici pentru a aduce un omagiu de recunoștință pentru sacrificiul pe care statul francez și soldatul francez l-a făcut pentru România de-a lungul timpului. A venit o întreagă delegație la Iași într-un șir de evenimente care vor să amintească despre contribuția și relațiile de prietenie dintre România și Franța pentru marile proiecte ale Europei și ale României. Au venit aici pentru a aduce recunoștință celor ce s-au jertfit, ce și-au dat viața pentru națiunea română sau au fost înmormântați pe teritoriul țării noastre.

Au venit aici din prietenie, pentru a întări această relație și pentru a putea să dăm consistență relațiilor noastre viitoare, mai ales în aceste momente în care Europa este amenințată. Prietenia româno-franceză este una tradițională. Iașul a fost gazdă celui mai important moment din istoria României, din Primul Război Mondial“, declară Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Generalul Henri Mathias Berthelot a fost trimis de statul francez și a preluat frâiele armatei române, a reorganizat-o, i-a adus o contribuție tactică și tehnică necesară pentru a deveni o armată învingătoare.

descriere monument istoric

Ziua Armistițiului se sărbătorește în fiecare an în data de 11 noiembrie

Depuneri de coroane la statuia Gen. Henri Mathias Berthelot

persoane stau in picioare

Evenimentul presupune comemorarea eroilor francezi căzuți la datorie în Primul Război Mondial

Evenimentul presupune comemorarea eroilor francezi căzuți la datorie în Primul Război Mondial pe teritoriul țării noastre.

„Un moment emoționant și necesar pentru orașul nostru. Este o formă de recunoștință pe care o acordăm statului Francez și memoriei eroilor francezi ce au murit pe teritoriul României în Primul Război Mondial. Astăzi avem și prezența doamne ambasador a Franței în România, precum și o întreagă generație ce a venit de la Paris. Le promitem că vom păstra în continuare recunoștința acelor eroi“, declară Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

În cadrul evenimentului au fost intonate Imnul Național Al României și al Franței și au fost depuse coroane de flori în memoria soldaților căzuți la datorie la statuia gen. Henri Mathias Berthelot

La începutul lunii noiembrie Mihai Chirica a participat la evenimente deosebite în Franța. Edilul a participat la întâlnirile organizate cu ocazia hramului Catedralei Mitropolitane din Paris. Un alt eveniment important din această toamnă, a fost Ziua Armatei. Aceasta a fost sărbătorită ca în fiecare an cu mare fast și depuneri de coroane. De la eveniment nu au lipsit reprezentanții municipalității și Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”.

Ziua Armistițiului se sărbătorește în fiecare an pe data de 11 noiemebrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *