În cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie, în municipiu vor avea loc o serie de manifestări dedicate Zilei Armistițiului, zi care a dus la finalul Primului Război Mondial. Astăzi vor avea loc manifestări la Cimitirul Eternitatea, la Monumentul Eroilor Francezi, dar și la statuia generalului Henri Berthelot de la Teatrul Național. Ceremonia are ca scop aducerea unui omagiu soldaților francezi morți în România în timpul Primului Război Mondial. Datele istorice arată că, la izbucnirea Primului Război Mondial, în august 1914, activitatea generalului francez Henri Mathias Berthelot a fost una dintre cele mai importante pentru țara noastră. Armistițiul prin care Germania și-a recunoscut înfrângerea a fost semnat la 11 noiembrie 1917.
Manifestări simbolice
În urmă cu 101 ani, în pădurea Compiegne din Franța era semnat armistițiul care punea capăt primei conflagrații mondiale. Ziua în care Germania și-a recunoscut înfrângerea în Primul Război Mondial marchează simbolic sfârșitul celei mai cumplite încleștări mondiale. Dincolo de această semnificație, ziua Armistițiului amintește și de evenimente petrecute în teatrele de operații de către militarii români în ultimii ani.
La manifestările de astăzi vor participa autorități locale și județene. Vor mai fi prezenți și militari ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, dar și ai Institutului Francez de la Iași.
Anul trecut, la împlinirea a o sută de ani de la finalul Primului Război Mondial, autoritățile ieșene au organizat o serie de manifestări speciale. Două imobile cu o importanță istorică deosebită din municipiu au fost evidențiate de autoritățile ieșene și cele centrale. Este vorba despre Casa „Balș” și Casa „Ghika-Kefal”, clădiri ce au jucat un rol important în timpul Primului Război Mondial. Au fost inaugurate două plăci memoriale care amintesc de evenimentele de acum un secol