În cursul zilei de astăzi, 25 octombrie, în fața Palatului Oștirii din Copou vor avea loc o serie de manifestări dedicate Zilei Armatei României. Ceremonialul va începe la ora 10:00 cu depuneri de coroane și jerbe de flori. Coroanele vor fi depuse la monumentul dedicat eroilor Regimentului 15 Infanterie „Războieni” căzuți la datorie în Războiul de Întregire Națională. Ceremonialul va continua cu intonarea Imnului Național al României și oficierea serviciului religios. Ulterior, oficialitățile prezente la eveniment vor lua cuvântul, după care va urma ceremonia depunerii coroanelor de flori.
Manifestarea va continua și cu un exercițiu de mânuire a armamentului, prezentat de către detașamentul Drill- Team al Batalionului 151 Infanterie „Războieni”. Totodată, va avea loc și un scurt moment artistic susținut de Muzica militară a Garnizoanei Iași și Școala Gimnazială „Paradis” din Iași. La finalul ceremoniei va defila și detașamentul de onoare al Garnizoanei.
La ora 12:00 va avea loc lansarea plachetei comemorative „General Ernest Broșteanu”. Placheta a fost realizată de Iulia Claudia Antaluță – membră a Societății Numismatice Române, la Sala Voievozilor/Cercul Militar Iași. Prezintă colonel (rz.) prof. univ. dr. Ioan Giurcă – Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Surprize pentru șoferi
Pentru ca evenimentul să se desfășoare normal, vor fi impuse și restricții de circulație. „Pentru buna desfășurare a ceremoniei militare și religioase prilejuite de Ziua Armatei Române, circulația rutieră va fi restricționată/închisă, în funcție de necesități, între orele 9:30 și 11:00, pe bulevardul Carol I, între strada Mihai Costăchescu și strada Oastei. Restricțiile se vor aplica în zona monumentului dedicat Eroilor Regimentului 15 din fața Palatului Oștirii. În cazul în care situația din teren va impune extinderea perimetrului de delimitare, Poliția municipiului și Poliția Locală vor lua toate măsurile pentru buna desfășurare a evenimentului și interzicerea accesului auto în zonă”, au arătat reprezentanții municipalității ieșene.
Ziua Armatei Române a fost stabilită prin decret în 1959, în cinstea zilei de 25 octombrie 1944. În acea zi, Armata Română reușea să cucerească teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, eliberând ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei