Militarii ieșeni au sărbătorit ieri Ziua Armatei Române. În fața Garnizoanei militare din Copou au fost organizate o serie de evenimente dedicate ostașilor aflați sub drapelul țării. Alături de militari au fost prezente oficialități locale și județene, dar și simplii ieșeni.
Sute de persoane au fost prezente ieri la manifestările dedicate sărbătorii Zilei Armatei Române în fața Garnizoanei militare din Copou. Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” a organizat o ceremonie militară și religioasă pe bulevardul Carol I, în zona monumentului dedicat Eroilor Regimentului 15 din fața Palatului Oștirii. Ziua Armatei Române a fost stabilită prin decret în 1959, în cinstea zilei de 25 octombrie 1944. La acel moment, armata română reușea să cucerească teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, eliberând ultima localitate românească de sub ocupație străină, orașul Carei. În discursul adresat mulțumii, edilul Mihai Chirica a ținut să evidențieze rolul jucat de Armata Română de-a lungul timpului. „În această zi dedicată Armatei Române, instituție fundamentală a statului și simbol al demnității noastre ca neam, ne îndreptăm gândurile de recunoștință către toți eroii care ne-au făurit o țară. Uniforma militară este chiar drapelul românesc, cel care le-a fost pavăză și încurajare ofițerilor și soldaților care, în urmă cu 75 de ani, la Carei, au eliberat patria de ultima urmă a asupritorilor. Sacrificiul ostașilor români, înfăptuit pe atâtea câmpuri de luptă, ne este îndemn pentru a lupta, la rândul nostru, pentru o țară prosperă, demnă și independentă”, a menționat edilul Mihai Chirica.
Exercițiu cu arme
În cadrul evenimentului, Detașamentul Drill Team din cadrul „Batalionului 151 Infanterie” a efectuat un exercițiu cu armamentul din dotare. Edilul a făcut apel și la trecutul Familiei Regale a României. „Demnitatea nu o putem avea altfel decât urmând pilda celor care au dovedit în fața țării și a lui Dumnezeu că respectă cu adevărat principiile și valorile morale. Astfel, modelul nostru național este Majestatea Sa Regele Mihai, în cinstea căruia, multă vreme, Ziua Armatei a fost sărbătorită pe 25 octombrie, ziua sa de naștere. Capitala de Război a României în prima conflagrație mondială, Iașul, a cunoscut prea bine suferințele frontului. I-a fost alături atunci Regele Ferdinand I Întregitorul, care a transformat orașul într-o redută a rezistenței până la capăt. Și am reușit. Doar având în gând și în suflet exemplul marilor figuri ale istoriei noastre vom putea înțelege și reface forța acestui popor. Puterea noastră a stat mereu în unitate, solidaritate și credință, iar Armata Română, ca esență a patriotismului, a fost construită pe aceste valori. Dumnezeu să binecuvânteze Armata și poporul român!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
Momente speciale în Copou
În cadrul evenimentului, cei prezenți au urmărit și un scurt recital al Fanfarei Garnizoanei alături de elevii Școlii Gimnaziale „Paradis”. De asemenea, ieri a fost dezvelită și o plachetă comemorativă „General Ernest Broșteanu” la Casa Armatei din Copou. „Am participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Armatei României. Se împlinesc trei sferturi de veac de când soldații noștri readuceau acasă ultima palmă din pământul sfânt al Ardealului, răpit din trupul țării în zorii celui de-al Doilea Război Mondial. Aniversăm 60 de ani de când data de 25 octombrie a fost aleasă pentru a sărbători Armata Română. Salvele tunurilor au amuțit de mult, ele rămânând numai în amintirea veteranilor, în fața cărora ne plecăm cu recunoștință, ca în fața unei istorii vii. În amintirea veteranilor, iar prin ei, și în amintirea noastră, rămân și miile de ostași căzuți pentru țară. Ostașul român și-a făcut mereu datoria față de țară, devenind astfel parte din ființa neamului, simbol al mândriei și demnității naționale, garant al libertății noastre. Indiferent de regimul politic, Armata Română s-a pus constant în slujba țării și a poporului din care îi provin ostașii. Această identitate între armată și națiune e sursa respectului de care se bucură Armata Română în rândurile cetățenilor, ca instituție în care oamenii au încredere și pe care o prețuiesc. Ne plecăm capetele în fața eroilor Armatei Române, dar îi și sărbătorim pe soldații de azi, care își împlinesc pe mai departe datoria, la mii de kilometri de casă”, a menționat prefectul Marian Șerbescu