Nu există date exacte cu privire la originile fructului mango și beneficiile sale, dar este general acceptat faptul că acest fruct este originar din estul Indiei. Acesta este cultivat în provincia Assam de cel puțin 8.000 de ani și este cunoscut încă drept „regele fructelor”.
Legenda spune că Buddha și-a găsit pacea într-o livadă de mango și că planta era venerată ca sursă de înțelepciune. Datorită proprietăților sale benefice, planta de mango a fost considerată ca fiind „produsul bunătății”. A fost introdus în Malaezia și în Asia de Est în jurul secolului al V-lea î.Hr. de către călugării budiști, înainte de a se răspândi în Orientul Mijlociu și în Africa și de acolo în Brazilia. Astăzi, mango este considerat una dintre plantele națiunii nu doar în India, principalul său producător, ci și în Haiti și Filipine.
Mango beneficii. Substanțele nutritive care se găsesc
Mango este bogat în substanțe nutritive, precum zinc, mangan, fier, fosfor, calciu, precum și în vitaminele B, B1, B2, B5, B6, B9, vitaminele A, D și C. Este un antioxidant puternic care întărește vasele de sânge, protejează organismul împotriva virușilor și bacteriilor și accelerează procesele de regenerare.
Medicii evidențiază mereu proprietățile benefice ale fructului. Printre aceste se numără faptul că mango are un efect antiinflamator și stimulează imunitatea. De asemenea, fructul promovează sănătatea inimii prin magneziu, potasiu și antioxidantul magniferin.
De asemenea, acesta îmbunătățește sistemul digestiv prin enzime, fibre și alte substanțe. Fructul sprijină sănătatea ochilor prin conținutul de luteină, zeaxantină și vitamina A. În ultima perioadă, nutriționiștii au observat că fructul are efecte pozitive asupra pielii și părului.
Ajută la combaterea stresului oxidativ, care este legat de cancerul de colon, pulmonar, de prostată, de sân și de oase. Mango este, de asemenea, recomandat pentru pierderea în greutate, datorită conținutului ridicat de fibre. Valoarea calorică a unui fruct de mango este de 67 kcal la 100 g. În ciuda tuturor beneficiilor sale, mango are o serie de contraindicații.
Contraindicațiile fructului exotic. Cum se utilizează acesta în scop medicinal
Nu trebuie să consumați fructele în cantități mari, deoarece pot provoca diaree. Dacă sunteți diabetic, trebuie să aveți grijă la consumul acestui produs dulce. Pentru unele persoane, mango este foarte alergen. Fructele necoapte pot provoca tulburări de stomac.
Mango a fost folosit în medicina tradițională din India și Asia încă din cele mai vechi timpuri. Se crede că fructele sale opresc sângerările și întăresc mușchiul inimii. Se spune, de asemenea, că sunt bune pentru starea de spirit și pentru capacitățile cognitive, datorită vitaminelor B pe care le conțin.
De asemenea, este recomandat pentru prevenirea cancerului, pentru detoxifierea organismului și pentru problemele menstruale la femei. Datorită conținutului său de fier, fructul este folosit pentru tratarea anemiei. Este demn de remarcat faptul că produsul este un adjuvant la terapia principală prescrisă de medic. Uleiul de sâmburi de mango este utilizat în cosmetologie. Are proprietăți antiinflamatoare, regeneratoare și antioxidante.
Pentru a te bucura de mango și de beneficiile oferite de acest fruct trebuie să cunoști cum acesta trebuie consumat. Fructele sunt cel mai adesea consumate proaspete sau transformate în smoothie-uri, piureuri, compoturi și înghețată. Mango este adesea folosit ca ingredient în produsele de patiserie. Fructele necoapte pot fi adăugate în salate sau folosite ca garnitură la preparatele din carne. Mango este, de asemenea, folosit pentru a face sosuri.