Prima pagină » Titlurile zilei » Manevră de milioane de euro pentru Violeta Găburici! Trântește un hotel ca în Vestul Sălbatic în cea mai căutată zonă din Iași. Combinația a ieșit doar pentru că e în partid

Manevră de milioane de euro pentru Violeta Găburici! Trântește un hotel ca în Vestul Sălbatic în cea mai căutată zonă din Iași. Combinația a ieșit doar pentru că e în partid

05 mai 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Manevră de milioane de euro pentru Violeta Găburici. Ca în Vestul Sălbatic, dar la Iași, combinația a fost făcută în timpul ședinței ordinare de Consiliu Local de săptămâna trecută. Beneficiind de carențele din Planul Urbanistic General (PUG), hotelul lui Găburici a devenit de trei ori mai mare în ceea ce privește suprafața construită. La câțiva metri de terenul lui Găburici, au fost impuse restricții. CP2 este o zonă trecută de formă în regulamentul local de urbanism, acolo unde se află și terenul consilierului PMP. „Ce este acest CP2? Nu spune nimic, cât ai CUT, cât ai POT. În aceste cazuri, arhitecții beneficiarilor vin cu propuneri și sunt analizate de urbaniștii Primăriei. Cam asta e valoarea PUG-ului. Până nu va apărea noul PUG, problemele nu se vor opri aici”, spune un arhitect ieșean.

Manevră de milioane de euro pentru Violeta Găburici, consilier local PMP, chiar pe final de mandat. În cursul ședinței ordinare de Consiliu Local de săptămâna trecută, colegii de plen i-au aprobat la foc automat un proiect ce prevede, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), construirea unui centru hotelier pe strada Varianta Uzinei nr. 4-16. De precizat că terenul de 1.570 metri pătrați este destul de aproape de loturile de teren unde va apărea Palas 2, zona Sf. Andrei. Indirect, proprietatea lui Găburici va avea o valoare mult mai mare după finalizarea complexului. Revenind la PUZ, consilierii locali nici măcar nu au clipit când au votat următorii indicatori urbanistici: Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3, Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 62,4 la sută, 10,2 la sută spații verzi, cu regim maxim de înălțime P+5. CUT-ul aprobat este imens, în condițiile în care în vecinătate nu s-a aprobat un CUT mai mare de 0,9. Miza esta enormă. La un CUT de 0,9, Găburici putea amenaja construcții cu o suprafață desfășurată de doar 1.413 metri pătrați. Dar, grație consilierilor locali, PMP-ista beneficază de o suprafață de trei ori mai mare, ceea ce înseamnă multe milioane de euro, în cazul unei vânzări.

Cum a fost făcută combinația

Ce s-a întâmplat de fapt? Profitând de carențele evidente ale Planului Urbanistic General (PUG), Violeta Găburici și-a dat seama în ce zonă se află terenul de pe strada Uzinei și că merge o manevră de milioane de euro, prin construirea unui hotel. Fix ca în Vestul Sălbatic, dar la Iași. Regulamentul local de urbanism aferent PUG arată că terenul consilierei se află în categoria CP – Zona centrală situată în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitecturale urbanistice. Aici, regulile sunt clare, nu se poate aproba un CUT mai mare de 0,9. Însă, în PUZ se arată că terenul este încadrat ca CP2 – Zona centrală – inserții de clădiri noi cu alte funcțiuni decât locuințe. La acest capitol nu există restricții sau recomandări, ca și cum ar fi degeaba. Pur și simplu se propune un proiect care este avizat de urbaniștii din Primărie.

„Aici se observă problemele acestui PUG. În afară de zona centrală unde sunt reglementări clare, în restul zonelor să faci PUZ e aberant. Sunt doar niște recomandări în acest PUG. Ce este acest CP2? Nu spune nimic, cât ai CUT, cât ai POT. În aceste cazuri arhitecții beneficiarilor vin cu propuneri și sunt analizate de urbaniștii Primăriei. Cam asta e valoarea PUG-ului. Până nu va apărea noul PUG, problemele nu se vor opri aici”, spune un arhitect ieșean.

Membră a Comisiei de Urbanism

Nu este întâmplătoare decizia Consiliului Local. Pe lângă calitatea de consilier local, Violeta Găburici este și membru al Comisiei de Urbanism. În ultima perioadă, deciziile se iau cu ușile închise, accesul presei fiind interzis la comisiile de urbanism. Ba mai mult, acestea nici nu sunt anunțate. Soarta multor proiecte din Iași este pecetluită de câțiva consilieri cu interese imense. Proiectul din Uzinei a fost inițiat prin intermediul societății Concept MSG Trade SRL, unde Violeta Găburici este unic asociat. În 2018, Concept MSG Trade SRL, care administrează afacerea Ravioli, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei, profit de 57.030 lei, datorii de aproape 4 milioane lei, cu un număr de 22 de angajați.

Surdu era cât pe ce să tragă lozul

Culmea, la câțiva metri de terenul consilierui Violeta Găburici se află proprietatea lui Gabriel Surdu, consilier local, dar de la PSD. Conform PUZ, pe strada Petru Movilă, nr.59, pe o suprafață de 1.696 metri pătrați va fi edificat un aparthotel cu regimul de înălțime al imobilului de 2S+P+3E+4R, nu mai mult de 18 metri. În ședința din februarie s-a votat un CUT de 4, ceea ce înseamnă suprafețe generoase pentru Surdu. Însă, în avizul unic al Consiliului Județean se arăta clar că proiectul nu putea să aibă un CUT mai mare de 0,9. Reprezentanții primăriei au precizat că urbaniștii de la Consiliul Județean au comis un abuz. În final, proiectul a fost reintrodus pe ordinea de zi de săptămâna trecută, cu indicatorii readuși la un CUT de 0,9. Proiectul este inițiat prin societatea Forest Hills Gardens SRL, acolo unde Gabriel Surdu deține 98 la sută din firmă, iar soția Viorica, doar 2 la sută. Societatea cu obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 879.156 lei, profit de 463.127 lei, datorii de 4,6 milioane lei, cu un număr de 2 angajați. Contactată telefonic de reporterii BZI, Violeta Găburici nu a răspuns apelurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`