Prima pagină » Actualitate » Mandate de arestare preventivă pentru zece persoane, în dosarul angajărilor pe bani. Cât „costa” un post de brancardier
Mandate de arestare preventivă pentru zece persoane, în dosarul angajărilor pe bani. Cât „costa” un post de brancardier

Mandate de arestare preventivă pentru zece persoane, în dosarul angajărilor pe bani. Cât „costa” un post de brancardier

14 dec. 2023, 22:41, 5 ,
în Actualitate

Zece din cele 11 persoane reținute pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență în dosarul șpăgilor pentru ocuparea posturilor de la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani au fost arestate preventiv. Printre acestea, fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Doina Caba, dar şi directorul de îngrijiri al aceluiaşi spital, Coca Stela Crîşmaru, relatează Agerpres.

Magistraţii Tribunalului Suceava au emis, vineri seară, un mandat de arestare preventivă pentru Caba şi Crîşmaru, acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă, dar şi de infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Mandate de arestare preventivă, în dosarul angajărilor pe bani

Judecătorii din Suceava au admis propunerea făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a celor două, după ce în cursul zilei de joi au avut loc percheziţii atât la spital, cât şi la locuinţele acestora, dar şi la sediul Consiliului Judeţean sau la sediul organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Suceava au mai dispus arestarea preventivă a doi medici, Claudia Malancea – şef de Secţie ATI şi a Corneliei Anca Sărban – medic-şef Secţie Medicină Internă Săveni, aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

În acelaşi dosar au mai fost arestaţi şeful Serviciului Administrativ, Tehnic şi Aprovizionare din cadrul Spitalului Judeţean, Silvian Adrian Tatarcan, registratorul medical Cristina Niculina Andronache, economista Liliana Laura Calinciuc de la Biroul Salarizare, secretara managerului spitalului, Mirela Gabriela Focşa, şi asistentul medical şef al Secţiei ATI, Marinela Preda.

De asemenea, administratorul unei firme private a fost arestat pentru trafic de influenţă.

Totodată, alte patru persoane au fost puse sub control judiciar.

Suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie

Dosarul instrumentat de DNA vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018 – 2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

Miercuri au fost efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii din judeţele Botoşani şi Iaşi. Au fost percheziţii la CJ Botoşani şi la spitalul din subordine – Spitalul Judeţean de Urgenţă. Totodată, au fost vizate de procurori sediul PSD Botoşani şi Primăria Săveni.

Mita pentru un post de asistent la Spitalul Botoșani, 15.000 de euro în 2023, față de 8.000 de euro în 2019.

Cât „costa” un post de brancardier sau spălătoreasă

Potrivit DNA, în perioada 2018-2023 persoanele vizate de anchetă ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar pentru un post precum muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, mita ar fi fost cuprinsă între 2.000 și 5.000 de euro.

Procurorii spun că sumele de bani creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

În anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro, afirmă DNA.

Bijuterii din aur și ceasuri de lux, pentru promovare

De asemenea, pe lângă bani, ar fi fost date bijuterii din aur și ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, pentru transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani și pentru aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

„Până în prezent, sumele de bani identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro”, mai arată DNA, precizând că în acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane.

Cele 11 persoane reținute au fost duse joi după-amiază la Tribunalul Suceava, cu propunerea de arestare preventivă.

Comentarii
  • Alea daca intra in puscarie sunt terminate. Ce fac ele fara poola si fara viata de lux? Ajung sa se foota intre ele: gang lesby bang

  • Da cine mai face botic in poze pe fb cu wine o clock si bashini pe la cabane de munte, terase la mall si satele unite ale americii
    Decorata de ficusul de la Cotroceni, duamna doctor Claudia o sa si bage dildo la greu la parnaie unde va deveni fetita de lux

  • Ma penalilor toata lumea stie ca peste 90% din posturile la stat se vand , nu se castiga la concurs! Presa este cumparata sau aservita politic, mergeti in spitalele din tara si la institutiile statului si o sa vedeti o gramada de nerozi in functii , asa ca nu va mai minunanti atat „combinatorilor”

  • Bravo fara bani o sugi prin batista asai in toate sistemele nu dai nu ai asa ca latrati la luna

  • La Spiridon merge cu 5000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`