Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Mâncatul in oras poate fi mai riscant decât mersul cu autobuzul în timpul COVID-19
Mâncatul in oras poate fi mai riscant decât mersul cu autobuzul în timpul COVID-19

Mâncatul in oras poate fi mai riscant decât mersul cu autobuzul în timpul COVID-19

12 sept. 2020, 11:34,
BZI.ro, în Sanatate

Mâncatul in oras poate fi mai riscant decât mersul cu autobuzul în timpul COVID-19 sau tunsul la un salon, sugerează un nou studiu.

Constatările de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) evidențiază riscul activităților în care oamenii nu pot purta întotdeauna o mască și pot practica distanțarea socială, cum ar fi să mănânce și să bea în timp ce sunt la un restaurant.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat informații de la 314 adulți care au fost testați pentru COVID-19 la una dintre cele 11 unități de îngrijire a sănătății din SUA. Toți participanții au experimentat unele simptome care i-au determinat să fie testați pentru coronavirus. Aproximativ jumătate dintre participanți au primit un test pozitiv, în timp ce cealaltă jumătate a primit un test negativ, potrivit Live Science.

Participanții au fost intervievați cu privire la activitățile în care s-au angajat în cele 14 zile înainte de începerea simptomelor, inclusiv mersul la magazin, sală de sport, birou, salon, bar sau cafenea, participarea la slujbe religioase, folosirea mijloacelor de transport în comun sau masa la restaurante.

De ce mâncatul in oras poate fi mai riscant decât mersul cu autobuzul în timpul COVID-19

În general, persoanele care au dat test pozitiv pentru COVID-19 au fost de două ori mai predispuse să raporteze că au luat masa la un restaurant în cele 14 zile anterioare îmbolnăvirii decât persoanele care au dat rezultate negative. Și când cercetătorii au exclus persoanele care aveau un contact cunoscut cu COVID-19, au descoperit că cei care au dat rezultate pozitive au fost de aproape trei ori mai predispuși să raporteze că au luat masa la un restaurant și de patru ori mai mult să raporteze că au mers la un bar sau la o cafenea, decât cei care au dat rezultate negative.

Nicio altă activitate din sondaj nu a fost legată de un risc crescut de COVID-19.

Distincția între restaurantul interior și exterior

Autorii notează că o limitare a studiului lor este că nu făce distincția între restaurantul interior și exterior.

„Expunerile și activitățile în care utilizarea măștilor și distanțarea socială sunt dificil de întreținut, inclusiv mersul în locații care oferă mese și băuturi la fața locului, ar putea fi factori de risc importanți pentru infecția cu SARS-CoV-2”, au concluzionat autorii.

CDC recomandă modalități de a reduce riscul de a contracta COVID-19 în timp ce mâncatul in oras, inclusiv să purtați o mască cât mai mult posibil atunci când nu mâncați și să păstrați o distanță de 6 metri (1,8 metri) de persoanele cu care nu stați la masa, stând afară când este posibil și informandu-va înainte pentru a întreba dacă tot personalul de la restaurant poartă măști la locul de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *