Prima pagină » Local » Mâncăruri tradiționale, reinventate de un bucătar ieșean. Adrian Șipoteanu: „Folosim aceleași ingrediente, dar rețetele sunt regândite modernist”

Mâncăruri tradiționale, reinventate de un bucătar ieșean. Adrian Șipoteanu: „Folosim aceleași ingrediente, dar rețetele sunt regândite modernist”

15 sept. 2022, 02:00,
Gabriela Corbu în Local

Adrian Șipoteanu, un bucătar cunoscut din Iași, deține secretul multor mâncăruri tradiționale, reinventate și puse la dispoziția ieșenilor pentru a se bucura de cele mai rafinate savori

Gusturile nu se discută, însă se pare că există o predispoziție a oamenilor de a se îndrepta către preparate specifice.Tot mai mulți oameni preferă mâncărurile tradiționale, după rețete din strămoși, mai ales în rândul celor plecați în străinătate.

Sarmalele și ciorbele rămân printre preferatele ieșenilor și nu numai. Potrivit bucătarului Adrian Șipoteanu, există o preferință a consumatorilor pentru mâncărurile tradiționale.

„Există un trend prin care oamenii vor să mănânce tradițional, vor rețete străvechi”, a menționat Adrian Șipoteanu.

Mâncărurile clasice sunt reinventate și aduse în zona modernă pentru a crea experiențe culinare nemaipomenite, astfel că, deși baza de ingrediente este aceeași, modul de prepare și prezentare sunt o noutate.

„Folosim aceleași ingrediente, dar reinventăm sosuri, adăugăm ingrediente pentru a crea ceva nou, modernist”, declară Adrian Șipoteanu.

chef Adrian Sipoteanu

Adrian Șipoteanu preferă calitatea înainte de toate

Ieșenii preferă mâncărurile tradiționale, reinventate

 Adrian Sipoteanu gateste coaste

Dacă înainte coastele de porc erau un preparat simplu, acum este din ce în ce mai cerut de clienți

Rețetele și mâncărurile care se consumau cu precădere cu câțiva ani în urmă au început să fie din ce în ce mai solicitate. Acest lucru se datorează mai ales creativității bucătarilor care reinventează rețete și aduc modernismul în farfurie.

Dacă înainte coastele de porc erau un preparat simplu, acum este din ce în ce mai cerut de clienți, întrucât este gătit și prezent într-un mod mai atractiv din punct de vedere gustativ și vizual.

„Rețetele vechi, de mult tare, încercăm să le scoatem în evidență. Scăricica din supermarket toata lumea o refuza sau nu se mai găsea. Acum sunt zile în care consumul este foarte mare. S-a îmbunătățit cu un sos barbeque, am venit cu o salată fresh alături, cu cartofi copți, cu parmezan, cu usturoi. Am început sa dăm valoare unor preparate pe care înainte nu le consumam”, precizează chef Adrian Șipoteanu.

Oamenii vor să mănânce tradițional, iar bucătarii încearcă să readucă prin preparatele lor gustul tradițional. Printre preferatele multora sunt sarmalele. Acest aspect se datorează și celor care sunt plecați în străinătate, iar atunci când se întorc vor tematică tradițională, atât în mâncăruri, cât și în evenimente.

Surprinzător, și ciorbele au înregistrat o cerere în ascensiune, fie că vorbim de ciorba de burtă, de perișoare sau de potroace.

„Acum nu mai facem ciorba clasica de perișoare, am făcut-o din rață. Baza e aceeași, rețetele clasice vechi le aduci spre modernism, folosind aceleași ingrediente”, a evidențiat Adrian Șipoteanu, cel care a realizat special, în urmă cu doi ani pentru un client din Iași o porție de paste cu trufe, a cărui preț a fost de câteva sute de lei.

ciorba de varza murata

Ciorbele au înregistrat o cerere în ascensiune, fie că vorbim de ciorba de burtă, de perișoare sau de potroace

Ieșenii preferă mâncărurile tradiționale, însă ingredientele nu mai sunt ce au fost odată

 tocanita cu mamaliga

Creativitatea bucătarilor a readus mâncărurile tradiționale în cerințele ieșenilor

Pe piață apar numeroase produse care încearcă să ușureze viața gospodinelor și a bucătarilor, însă nu au același gustul natural, autentic, iar acest aspect se resimte și în rețetele din farfurie.

„Materia primă nu mai este ce a fost odată. Puțin mai găsim produse fără E-uri. Când crești tu acasă sau ai totul în grădina ta, atunci poți spune că sunt naturale 100%”, zice chef Adrian Șipoteanu.

Orientarea către mâncăruri tradiționale se datorează și ingredientelor din care sunt gătite. Întrucât înainte nu se găseau produse la îndemână, oamenii erau nevoiți să crească animale, să cultive în grădină și să culeagă roadele.

„Ne-am obișnuit cu carnea din supermarket, iar atunci când primim un pui de țară ni se pare deosebit”, adaugă Adrian Șipoteanu.

De asemenea, încercarea de a reda gustul tradițional al unei mâncări este îngreunată și de faptul că se găsesc tot mai puțini furnizori care pot oferi produse și ingrediente de calitate. Deși se găsesc cu greu, Adrian Șipoteanu preferă calitatea înainte de toate.

„Eu încerc tot timpul să merg pe calitate. Niciodată nu am făcut rabat la calitate. Nu poți să-ți bați joc de clienți. Eu niciodată nu am mers pe principiul asta, lasă că merge” a precizat Adrian Șipoteanu

Deși trăim vremuri noi, moderne, cetățenii nu se depărtează de rădăcini, ieșenii preferă mâncăruri tradiționale, reinventate cu ingrediente noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024