Dacă aveți mâncărimi pe piele, acestea ar putea proveni de la ficat. Totuși, trebuie să țineți cont că nu toate afecțiunile hepatice pot cauza mâncărime. De aceea, este necesar să solicitați opinia unui specialist.
Mâncărimea de piele sau pruritul este un simptom neplăcut, care poate fi semnul unor alergii, al unor probleme dermatologice sau al unor afecțiuni hepatice, renale, tiroidiene sau chiar oncologice. În acest articol vom discuta despre posibilele cauze ale apariției mâncărimii la persoanele cu afecțiuni hepatice.
Mâncărimi pe piele de la ficat: Cine poate avea acest simptom
Pruritul este întâlnit frecvent în cazul bolilor hepatice și a celor renale. Pacienții se plâng adesea de mâncărimi, chiar dacă nu prezintă erupții cutanate. Persoanele care suferă de boli hepatice pot dezvolta mâncărimi îngrozitoare, care le afectează activitățile de zi cu zi, dar și somnul. De cele mai multe ori, pruritul nu poate fi ameliorat prin scărpinarea zonelor afectate.
Pacienții cu ciroză biliară primară ( colangita biliară primară) suferă adesea de pruprit în afecțiunile hepatice cronice. De asemenea, apar mâncărimi ale pielii și la persoanele care suferă de hepatită cronică B, dar și la cei care au hepatită cronică C.
La majoritatea persoanelor care suferă de boli hepatice, pruritul apare pe tălpi și pe palme.
Mâncărimile pe piele pot deveni o problemă majoră în ceea ce privește calitatea vieții pacienților, de aceea este necesar să le fie recomandat un tratament adecvat. Antihistaminicele, sedativele și medicamentele topice sunt eficiente în doar câteva cazuri, această afecțiune fiind adesea rezistentă la tratament. În ceea ce privește fluctuațiile sezoniere, s-a raportat că mâncărimea se agravează iarna sau vara. Prin urmare, este urgent să se identifice factorii asociați pruritului și calendarul pacienților cu risc de prurit.
Cauzele mâncărimilor pe piele
Înțelegerea legăturii dintre mâncărime și bolile hepatice rămâne limitată. Cu toate acestea, pe măsură ce cercetările medicale continuă, există diferite teorii cu privire la cauzele mâncărimii provocate de bolile hepatice. Acestea includ: sărurile biliare, nivelurile crescute de histamină și unele substanțe chimice produse de organism.
Nivel crescut al sărurilor biliare
Potrivit unui studiu din 2009, s-a demonstrat că boala hepatică poate crește nivelul sărurilor biliare, care se adună apoi sub piele, ducând la prurit. Totuțși, nu toți cei care suferă de boli hepatice și care au niveluri ridicare de săruri biliare se confruntă cu mâncărimi.
Potrivit altor cercetări, nivelurile anormale de bilirubină excită neuronii senzitivi și duc la mâncărime. Bilirubina este este un pigment biliar care apare în urma descompunerii celulelor roşii. După descompunere, bilirubina este transportată în sânge, până la ficat, alături de albumină. Acolo, bilirubina este procesată şi transmisă către vezica biliară. Atunci când bilirubina este excretată din organism, urina şi scaunul sunt mai închise la culoare. Supraproducţia de bilirubina duce la hiperbilirubinemie, transpusă clinic în icter, afecţiunea în care tegumentele şi sclerele au o coloraţie puternică de galben. Icterul se instalează în momentul în care bilirubina are valori de 2-2.5 mg/dL.
Nivel crescut de histamină
Pruritul poate fi provocat și de un nivel crescut al histaminei. Unele persoane au niveluri ridicate de histamină atunci când suferă de ciroză hepatică.
Histamina se găseşte în aproape toate ţesuturile din organism, fiind depozitată în principal în granulele mastocitelor, un tip de celule albe. Atunci când se găsește în cantități mari, ea poate duce la contracția mușchiului neted din plămâni, intestin sau uter, la dilatarea și creșterea permeabilității vaselor de sânge, la scădererea tensiunii arteriale, la accelerarea ritmului cardiac și la creșterea secreției de acid gastric.
Nivel ridicat al unor substanțe chimice produse de organism
Cercetătorii spun că serotonina și opioidele pot provoca prurit, în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice. La acești pacienți, producția de opioide din organism poate fi mai mare. Un tratament adecvat poate reduce mâncărimile.
Nu uitați, însă, că mâncărimile pot apărea la oricine, dintr-o multitudine de cauze posibile. Acestea pot apărea în urma înţepăturilor de insecte, fiind comune celor care au pielea uscată, sau pot fi o reacţie la expunerea la soare ori la anumite ţesături.
În cazul în care ați fost diagnosticat cu o afecțiune a ficatului, întrebați medicul specialist ce puteți face dacă suferiți de mâncărimi pe piele și, cu siguranță, vi se va recomanda un tratament eficient.