Prima pagină » Sanatate » Mâncărimi în zona intimă: Cauze, simptome și tratamente naturiste

Mâncărimi în zona intimă: Cauze, simptome și tratamente naturiste

12 nov. 2021, 11:16,
în Sanatate

Mâncărimile în zona intimă sunt extrem de neplăcute. În general, acestea nu au cauze îngrijorătoare, însă este necesar un consult medical, deoarece pot semnala o infecție.

Mâncărimile în zona genitală își pot face apariția ori de câte ori este pierdut echilibrul dintre bacteriile bune și cele nocive, de la nivelul vaginului. Poate fi vorba despre o infecție fungică, o boală cu transmitere sexuală sau, în cazuri rare, de un cancer în zona genitală. Tratamentul este dat de medicul ginecolog și poate fi medicamentos sau local.

Este important să mergeți la medic, dacă mâncărimile sunt însoțite și de alte simptome, precum: inflamația, durerea pelvină și secrețiile vaginale anormale și urât mirositoare.

Mâncărimi în zona intimă: Cauze și simptome

Mâncărimile în zona intimă, la femei, pot avea mai multe cauze: infecții fungice, boli cu transmitere sexuală și înmulțirea necontrolată a bacteriilor din vagin. De asemenea, din cauza uscării vaginului, și femeile la menopauză se pot confrunta cu mâncărimi.

Vaginoza bacteriană

Este una dintre cele mai răspândite infecții vaginale. Ea se manifestă la femei cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. Nu toate femeile au simptome, însă cele care au se confruntă cu: mâncărimi, însoțite de senzație de arsură și durere, secreții vaginale albe sau cenușii, senzație de arsură la urinare, miros puternic, neplăcut, mai ales după contactul sexual.

Eczema

Eczema se manifestă prin roșeață, uscăciune și mâncărime. Poate fi cauzată de stresul emoțional, de absorbantele zilnice, de hârtia igienică și de săpun. Aceasta nu este contagioasă.

Psoriazisul

Psoriazisul determină apariția unor cruste uscate și a mâncărimilor la nivelul vulvei. În foarte puține cazuri, acesta apare și în vagin.

Infecțiile fungice

Infecțiile fungice sunt adesea întâlnite, de aceea se spune că trei din patru femei vor contacta o infecție fungică măcar o dată în viață. Acestea apar atunci când flora vaginală este tulburată de factori externi sau interni. De exemplu, multe femei se confruntă cu infecții fungice, după ce urmează un tratament cu antibiotice.

Bolile cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală sunt herpesul genital, pediculoza pubiană, negii genitali, chlamydia, gonoreea și tricomoniaza.

Herpesul genital apare sub forma unor vezicule dureroase, pline cu lichid, care provoacă mâncărime și cruste. Pediculoza pubiană sau păduchii pubieni se manifestă prin mâncărimi puternice, care, în urma scărpinării, duc la iritații și inflamații în zona intimă. Negii genitali apar în urma infectării cu virusul HPV. Pot produce mâncărime și sângerări în timpul actului sexual.

Chlamydia este una dintre cele mai comune boli, care nu prezintă simptome. Însă, se poate manifesta prin: mâncărime la nivelul vulvei și în interiorul vaginului, secreții vaginale anormale, durere abdominală, însoțită de febră și dureri în timpul actului sexual, sângerare între menstruații și durere la urinare. Gonoreea prezintă următoarele simptome: durere abdominală în timpul actului sexual, sângerare, secreții vaginale neobișnuite, mâncărimi și durere la defecare.

În final, triconomiaza afectează femeile trecute de prima tinerețe. Simptome ale aceste afecțiuni sunt: roșeața și mâncărimile genitale, secrețiile vaginale verzui sau gălbui, durerea la urinare sau în timpul sexului și sângerarea după actul sexual.

Tratamente naturiste pentru mâncărimile din zona intimă

Pe lângă recomandările medicului, care sunt bazate pe tratamente locale sau medicamentoase, femeile pot opta și pentru tratamente naturiste. Un exemplu în acest sens îl constituie baia cu fulgi de ovăz înainte de culcare. De asemenea, pot fi plasate în vulvă, pentru scurt timp, prosoape cu bucăți de gheață. Mai pot fi utilizate și cremele anti-mâncărimi, achiziționate de la farmacie, fără prescripție medicală.

În timpul tratamentelor pentru bolile cu transmitere sexuală, recomandate de medic, este necesar să practicați abstinența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *