Prima pagină » Sanatate » Mâncărimi de piele pe picioare. Situații care pot provoca manifestarea senzației neplăcute

Mâncărimi de piele pe picioare. Situații care pot provoca manifestarea senzației neplăcute

12 ian. 2023, 11:16,
în Sanatate

Senzația de mâncărimi de piele pe picioare este foarte enervantă și frustrantă. Dar vestea bună este că, probabil, cauzele sale sunt inofensive și le puteți depăși rapid și ușor. Cu toate acestea, există și excepții.

Printre cele mai frecvente cauze care provoacă acest disconfort este lipsa de hidratare a pielii tale. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale mâncărimilor. Medicii numesc pielea uscată xeroză. Condițiile prealabile pentru aceasta sunt numeroase. Înotul într-o piscină cu apă clorinată poate provoca disconfortul descris. De asemenea, dacă trăiești într-un climat cald și uscat și neglijezi să îți protejezi picioarele de soare purtând pantaloni scurți, nu te mira de faptul că suferi de mâncărimi de piele pe picioare. Dacă petreceți mult timp în apă la fel va apărea acest disconfort neplăcut. În acest caz, epiderma dumneavoastră devine liberă, poroasă și, odată ajunsă pe uscat, își pierde instantaneu umiditatea.

Mâncărimi de piele pe picioare. Cele mai frecvente cauze care contribuie la dezvoltarea disconfortului

Este bine să știi că pe măsură ce îmbătrânești, pielea se subțiază și se usucă. De asemenea, deranjul apare dacă vă spălați picioarele cu apă prea fierbinte. Pentru a reduce uscarea pielii, tot ce trebuie să faci este să ai grijă de hidratarea pielii.

Folosește creme hidratante după baie sau la nevoie. Bea multe lichide. Controlează umiditatea din camera în care petreci cea mai mare parte a zilei. Fă un duș sau o baie cu apă călduță și nu fierbinte.

De asemenea, disconfortul apare atunci când nu îți speli picioarele suficient de bine. Murdăria, transpirația și celulele moarte ale pielii se acumulează pe suprafața acesteia și reduce schimbul de aer. Mâncărimea este o consecință previzibilă. Pentru a ameliora senzația păstrează o bună igienă. Fă baie sau duș în mod regulat cu apă călduță și săpun blând. Nu uita să aplici un gel sau o cremă hidratantă după baie.

Bărbieritul și epilarea poate fi iritant pentru piele, mai ales dacă folosești o lamă veche și tocită. Substanțele chimice din cremele de ras sau din cremele depilatoare pot agrava adesea această iritație. Din moment  ce lamele de la aparatul de ras sunt întotdeauna noi și ascuțite nu vei mai simți acest disconfort. Alege creme, spume sau geluri hipoalergenice. Nu te grăbi și ai mare grijă când te razi.

Motive banale care stârnesc manifestarea deranjului. Ce afecțiune este însoțită de acest simptom

Purtarea de pantaloni prea strâmți provoacă apariția de mâncărimi pe picioare. Îmbrăcămintea strâmtă va face pielea să transpire, să respire mai puțin și să înrăutățească circulația. Astfel este bine să alegi pantaloni confecționați din țesături moi și respirabile, cum ar fi bumbacul, inul sau tricotajele. Încearcă să eviți să porți haine strâmte sau nu le purta în fiecare zi.

În unele situații mai grave pacientul care suferă de mâncărimi pe membre ar putea să fie bolnav de dermatită alergică de contact. Este posibil ca o substanță care intră în contact cu picioarele tale să provoace o reacție alergică. Inițial, acest tip de dermatită este însoțit de mâncărimi. Dacă contactul cu agentul iritant persistă, este posibil să apară erupții cutanate, umflături și crăpături dureroase ale pielii.

Mâncărimile de piele de pe picioare sunt provocate de anumiți alergeni. Printre aceștia se numără  plantele cu care ai intrat în contact atunci când te plimbai în natură purtând pantaloni scurți. Produsele chimice dure din detergentul de rufe, balsamul de rufe sau autobronzantul poate, de asemenea, să provoace un astfel de disconfort. Îmbrăcămintea sau încălțămintea din cauciuc sau latex, în cazul în care acestea intră în contact cu pielea provoacă mâncărime. Este bine să știi că anumite unguente care conțin antibiotice, de exemplu Neosporin, la fel cauzează acest deranj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *