Prezența de mâncărime și usturime în zona intimă este un simptom care indică prezența proceselor patologice la nivelul organelor genitale. Acest lucru necesită acțiuni imediate pentru a stabili cauzele care au provocat apariția mâncărimii. Și acțiunile pentru eliminarea disconfortului ar trebui luate numai după ce diagnosticul este pus de către un medic. Autoterapia este inacceptabilă, deoarece poate dăuna grav sănătății. În plus, automedicația lubrifiază tabloul clinic al bolii, ceea ce face dificilă diagnosticarea.
Senzația de intensitate a mâncărimii depinde de nivelul individual de sensibilitate al unei persoane, de starea sa psihologică. Arsurile și mâncărimile în zona intimă pot indica prezența pielii și a bolilor cu transmitere sexuală. Arsurile pot manifesta reacții alergice, boli interne și stres, daune mecanice sau chimice. Această problemă este mai frecventă în rândul femeilor. Cel mai adesea, apariția arsurilor în zona intimă este asociată cu boli cu transmitere sexuală, diferite infecții fungice, boli parazitare, boli infecțioase. Arsurile însoțesc patologiile endocrine, diabet zaharat, exces de greutate, menopauză. Sentimentul apare în boli ale ovarelor și prostatei, modificări legate de vârstă în pereții vaginului la femeile în vârstă, în patologia structurii anatomice a vaginului, cu încălcarea igienei relațiilor intime, cu hipotermie și stres.
Mâncărime și usturime în zona intimă. Ce boli sunt însoțite de aceste manifestări
O boală numită krauroză, care afectează femeile de vârstă reproductivă, cauzată de degenerarea țesuturilor mucoase provoacă mâncărime și usturime. În lipsa unui tratament adecvat, organele genitale sunt deformate.
Leucoplazia vulvară, simptomele sunt similare cu boala descrisă anterior, dar se caracterizează prin proliferarea patologică a țesuturilor epiteliale. Candidoza vulvovaginală, numită și afte, cauzată de o încălcare a microflorei vaginale și caracterizată, în plus față de mâncărime, durere în abdomenul inferior și scurgeri de brânză.
Medicamentele care suprimă ciuperca minimizează severitatea simptomelor, dar de 3 ori sau mai mult revenirea frecventă a bolii pe an este o indicație pentru efectuarea de șase luni de terapie specială. Disconfortul apare eczemă, caracterizată prin roșeață și răni dureroase în zona intimă.
Usturimea se poate manifesta din cauza infecției fungică, însoțită de o erupție cutanată, umflare și durere în perineu. Inflamația infecțioasă a glandei Bartholin din vagin, glanda mare a vestibulului, senzațiile inconfortabile sunt agravate de lenjeria strâmtă și după actul sexual.
Cu ce este asociat acest disconfort neplăcut? Alte deranjuri care îți indică o afecțiune
Inflamația a mucoasei uretrei sau vezicii urinare, caracterizată și prin urinare dureroasă și durere ascuțită în abdomenul inferior. Diferite tipuri de modificări hormonale pot fi însoțite de subțierea țesuturilor mucoase, uscăciune în perineu. Pe fondul acestor abateri de la normă, se dezvoltă și alte boli ale organelor feminine.
Mâncărimea la nivelul perineului este cauzată de inflamația și iritația pereților vaginali, sau mai degrabă, de reacțiile terminațiilor nervoase la aceste fenomene. Pe lângă factorii fizici, disconfortul poate fi declanșat de probleme ale stării psiho-emoționale feminine, suprasolicitare psihologică prelungită, tulburare nevrotică.
Mâncărime și usturime în zona intimă este asociată cu următoarele manifestări în corpul feminin scurgeri sângeroase și fără sânge, erupții cutanate, umflare, alimentare excesivă cu sânge a vaselor din țesuturile zonei intime, apariția unui miros urât, durere în abdomenul inferior. De asemenea, aceste simptome provoacă uscarea țesuturilor mucoase ale vaginului, senzația unui obiect străin în perineu. Severitatea mâncărimii se poate agrava din ce în ce mai mult. Uneori, patologia nu deranjează ziua, ci se manifestă seara înainte de culcare. Simptomele neplăcute sunt agravate de purtarea sistematică a îmbrăcămintei strânse, sintetice și a tampoanelor igienice zilnice.