Prima pagină » Culinar » Mâncărica de cartofi. Rețetă din bătrâni

Mâncărica de cartofi. Rețetă din bătrâni

23 feb. 2022, 11:44,
în Culinar

Dacă ne gândim la rețetele pe care le mâncam atunci când eram mici, cu siguranță mâncărica de cartofi este una dintre primele. În anumite locuri se mai numește și tocană cu cartofi.

Mâncărica de cartofi este o rețetă foarte comună, mai ales în preajma posturilor, ce poate fi făcută atât cu carne. cât și fără carne. În general carnea folosită este de porc, căci este și un pic grasă, iar asta dă mai mult gust mâncării și nici nu e nevoie de prea mult ulei.

cartof taiat langa cartofi

Cartofii se vor a fi tăiași nici prea mari, nici prea mici

Cei mai buni cartofi sunt cei luați din cadrul unui producător local, sunt mai fragezi și dacă se observă ceva pământ pe ei, mai ales pe cei noi, e un semn bun de luat în considerare ca fiind proaspeți. Atât cei noi, cât și cei normali, trebuie să fie curățați de această dată de coajă, nemaifiind așa recomandat trucul cu spălarea cu un burete abraziv.

Cartofii și legumele necesare

Este nevoie de aproximativ 1 kilogram de cartofi, după ce se dă jos coaja oricum avem o masă ceva mai mică, iar asta e suficient. Cum reiese și din denumire, cartofii sunt baza acestei rețete, însă avem nevoie și de alte legume. Ceapa este de nelipsit aici, iar călirea ei cu 3-4 căței de usturoi și cu cubulețe de ardei kapia sau gogoșari dă o aromă senzațională.

ceapa la calit

Ceapa trebuie călită bine, atât cea albă, cât și cea roșie

Într-o cratiță sau tigaie, se pot pune 4 cepe tăiate solzișori pentru călit. Bineînțeles, se poate tăia ceapa și mai mărunt de atât, cubulețe, dar oricum se va înmuia, iar ca solzișori oferă un aspect plăcut în farfurie. Foi de dafin, piper și sare trebuie puse peste ceapă, sarea ajută la deshidratarea cepei, iar astfel economisim timp, în timp ce restul oferă o savoare sublimă pentru mâncărica de cartofi. Tot în această tigaie se pot adăuga 2 ardei, pe care cei mai mulți îi preferă cubulețe, dar pot fi și fâșii, căci la final, totul este fraged și moale.

Pentru cei ce nu țin post, se poate adăuga în oală și 200 – 300 grame de spată de porc, dacă e mai grasă este chiar mai bine. Totul se taie cubulețe pentru a se pătrunde repede și a facilita topirea grăsimii. Carnea nu trebuie să fie gata în tigaie la călit, așa că nu încercați să țineți totul prea mult căci se pot arde restul. Când ceapa capătă un aspect sticlos și s-a înmuiat, poate fi luat ca semn de a merge mai departe.

bulion cu rosii pe masa

Sucul de roșii este un element cheie al rețetei

Ultimii pași din rețeta de mâncărică de cartofi

Dacă s-a folosit o tigaie pentru a căli totul, acum va fi nevoie de mutat într-o oală mai spațioasă căci vin cartofii. Aceștia se vor a fi tăiați în 6 sau în 8, cam cât o falangă să fie, se fac mai repede și nici nu sunt greu la mestecat, oferă chiar și un aspect mai elegant. Se adaugă o cană de apă și timp de 10 minute se amestecă din când în când, se mai poate adăuga niște usturoi acum, nu este considerat regele mâncării degeaba.

mancarica de cartofi gata

La final se poate adăuga ce mai doriți, mâncarea e gata

În oală se poate adăuga acum și bulionul sau sosul de roșii. Dacă aveți suc de roșii, aproximativ 300 de grame ar trebui să fie suficient, iar la bulion 150 – 200 grame. Se amestecă bine și se poate aștepta ca să se pătrundă cartofii. Finalul rețetei de mâncărică de cartofi este atunci când cartoful devine fraged și se adaugă după gustul fiecăruia sarea sau alte condimente suplimentare.


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`