Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Mâncarea nesănătoasă generează probleme de somn la adolescenți
Mâncarea nesănătoasă generează probleme de somn la adolescenți

Mâncarea nesănătoasă generează probleme de somn la adolescenți

29 dec. 2020, 17:19,
în Sanatate

Consumul frecvent de băuturi răcoritoare cu zahăr și mâncare de tip fast-food este legat de calitatea slabă a somnului, potrivit unui nou studiu realizat pe mai mult de 175.000 de adolescenți.

Într-un nou studiu publicat pe 21 decembrie în revista EClinical Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia) raportează că au observat o asociere între consumul regulat de junk food la adolescenți și calitatea slabă a somnului.

„Acesta este primul studiu care examinează dietele nesănătoase și tulburările de somn legate de stres la nivel global în rândul elevilor de liceu din 64 de țări”, a spus dr. Asaduzzaman Khan, autor al studiului.

Datele au fost colectate din sondaje efectuate de Organizația Mondială a Sănătății între 2009 și 2016. Acestea au acoperit 175.261 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din 64 de țări, cu venituri mici, medii și mari, din Asia de Sud-Est, Africa, America de Sud și Mediterana de Est, potrivit Sante Magazine.

De ce mâncarea nesănătoasă generează probleme de somn la adolescenți?

În general, 7,5% dintre adolescenți au raportat probleme cu somnul în ultimele 12 luni. Adolescenții care au consumat băuturi răcoritoare cu zahăr de 3 ori pe zi au avut mai mult de 50% șanse de a raporta probleme de somn decât cei care au facut asta mai puțin de o dată pe zi. În ceea ce privește mâncarea nesănătoasă, consumul acesteia de patru sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 50-55% mai mare de somn tulburat comparativ cu consumul de junk food o dată pe săptămână sau mai puțin.

„Tulburările de somn au crescut odată cu consumul mai frecvent de băuturi răcoritoare, care conțin adesea cofeină și/sau fast-food, alimente care sunt în mod tradițional bogate în energie și sărace în nutrienți. Consumul frecvent de băuturi răcoritoare de peste trei ori pe zi și mâncarea rapidă mai mult de patru zile pe săptămână au fost semnificativ asociate cu tulburări de somn în toate țările, cu excepția țărilor cu venituri reduse”, au notat cercetătorii.

Pentru dr. Khan, deși afirmă doar o corelație, aceste rezultate sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât somnul de calitate slabă are un impact negativ asupra bunăstării generale a adolescenților și asupra dezvoltării lor cognitive.

„Crearea de medii școlare care să limiteze accesul la băuturi răcoritoare și alimente fast-food și introducerea unei taxe pe zahăr pentru a reduce vânzările de băuturi răcoritoare ar putea fi benefică. țările”, sugerează cercetătorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`