Prima pagină » Culinar » Mâncare fără sare. Ce consecințe negative pentru organism are excesul de sodiu

Mâncare fără sare. Ce consecințe negative pentru organism are excesul de sodiu

14 apr. 2023, 14:41,
BZI.ro, în Culinar

Tot mai multe persoane se întreabă dacă este bine să consume mâncare fără sare. Toată sarea pe care o folosim la gătit conține două minerale importante, sodiu și clor, și câțiva aditivi utili, cum ar fi iodul. Sarea este, de asemenea, un puternic potențiator de aromă. Fără ea, multe feluri de mâncare sunt fade și chiar neplăcute. Și totuși, mulți oameni refuză să o folosească. De ce nu o folosesc?

Mineralele din sare sunt foarte utile: sodiul este implicat în hidratare și în echilibrul acid-alcalin, fiind totodată responsabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase și contracția musculară. Iar clorul este important pentru procesul digestiv și pentru buna funcționare intestinală. Cu toate acestea, conform ghidurilor Asociației Mondiale a Sănătății, o persoană are nevoie de doar 5 g de sare de masă pe zi.

Mâncare fără sare. Care sunt cele mai sărate alimente?

Cantitățile mari de sare nu au timp să fie excretate din organism și se acumulează în organe. Excesul de sodiu poate provoca retenția de lichide în organism, apariția edemelor și perturbarea echilibrului hidric. De asemenea, creșterea tensiunii arteriale. În plus, sarea contribuie la reducerea cantității altor elemente importante din organism, cum ar fi potasiul, magneziul, calciul, fosforul etc.

Trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea produselor pe care le consumăm au deja sare în compoziția lor și trebuie să monitorizăm conținutul de sare nu doar atunci când gătim mâncăruri de casă, ci și atunci când facem cumpărături la magazin.

Cele mai sărate alimente sunt: semifabricatele, brânzeturile, mezelurile, cârnații, unele tipuri de pâine, ciupercile, caviarul, peștele sărat și conservele etc. Nu uita că sarea este un absorbant natural care reține lichidele din organism. Excesul de sare poate duce la umflături, tensiune arterială ridicată și dureri de cap din cauza constricției vaselor de sânge și a capilarelor. De asemenea, excesul de sare vă afectează aspectul fizic, părul și unghiile devin fragile, iar pielea devine uscată și palidă.

Cum puteți limita consumul de sare?

Nu este nevoie să faceți schimbări drastice în obiceiurile dvs. alimentare. Începeți cu puțin – nu mai sărați ceea ce este deja sărat. De exemplu, multe legume și ierburi au deja sare în compoziția lor, așa că nu este necesar să sărați deloc o salată.

Încercați să alegeți alimente cu cea mai mică cantitate de sodiu în compoziția lor. Și limitați consumul de alimente din lista de mai sus. Reduceți treptat cantitatea de sare adăugată în alimente. Ierburile și condimentele picante, piperul și sucul de lămâie pot fi folosite pentru a spori gustul.

În ciuda riscurilor pentru sănătate ale excesului de sodiu din alimentație, organismul nu poate funcționa fără el. Deficitul de sodiu poate provoca chiar probleme de sănătate. Sodiul, care se găsește în sarea obișnuită, este esențial pentru multe funcții vitale, de la nivel celular până la controlul sistemului nervos.

Trebuie să știi că renunțarea la mâncare fără sare poate afecta inima și creierul. Dacă nu există suficientă sare în organism, apa părăsește mai repede corpul, perturbând echilibrul electrolitic. În jurul pereților celulelor se poate forma umezeală și umflături. De asemenea, sângele nu este oxigenat, iar lipsa de apă duce la coagulare și vâscozitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *