Prima pagină » Culinar » Mâncare de vinete coapte. Musaca egipteană de post

Mâncare de vinete coapte. Musaca egipteană de post

03 apr. 2024, 14:03,
BZI.ro, în Culinar

Bucătăria este o formă de artă care ne permite să experimentăm și să creăm arome și gusturi unice. În căutarea inspirației culinare, adesea ne întoarcem la tradițiile culinare sau explorăm rețete noi. Astăzi, vă propunem două rețetă simple și delicioase, perfecte pentru cei care apreciază gustul autentic al legumelor și al preparatelor post.

Mâncarea de vinete coapte este o combinație savuroasă de legume proaspete, pregătite într-un mod care să îmbine sănătatea și savoarea. Cea de-a doua rețetă cu vinete este una de origine egipteană, și presupune ca vinetele și ardeii feliați, vor fi ușor prăjite, iar apoi gătite la cuptor într-un sos de roșii irezistibil, aromatizat cu usturoi, ceapă, chimion și oțet. Tradițional, musacaua egipteană de vinete se face cu carne tocată, dar aceasta poate fi complet omisă pentru o versiune vegetariană.

Mâncare de vinete coapte

Această rețetă, bogată în nutrienți și gusturi autentice, este perfectă pentru cei care apreciază prospețimea și simplitatea în bucătărie, sau pentru cei care țin post și caută alternative sănătoase și delicioase. Aveți nevoie de 1 kilogram de vinete, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 4 morcovi, 2 ardei capia, 50 mililitri suc de roșii, sare și piper și 30 mililitri ulei.

Vinetele sunt coapte (le înțepam înainte în câteva locuri pentru a evita ruperea), apoi curățate și lăsate să se scurgă, urmând să fie tocate pe un tocător de lemn. Ceapa și usturoiul sunt tăiate mărunt. Ardeii sunt tăiați în fâșii mai groase. Morcovul este dat pe răzătoare. Ceapa și usturoiul sunt înăbușite timp de 5 minute în 30 mililitri ulei și 100 mililitri apă. Se adaugă morcovii, ardeii și sucul de roșii și se lasă pe foc până când toate legumele fierb. Apoi se adaugă vinetele, sare și piper și se mai lasă 2-3 minute pe foc. Este o mâncare foarte gustoasă, în special pentru cei care țin post.

Musaca egipteană de post

Această rețetă de musaca este de departe unul dintre cele mai gustoase moduri de a pune în valoare gustul vinetelor.

Ai nevoie de aproximativ 2 vinete pentru această rețetă. Tradițional, egiptenii îndepărtează doar câteva fâșii din coaja exterioară, care probabil ajută vinetele să se gătească mai repede, dar puteți să nu curățați coaja deloc deoarece în aceasta se regăsesc foarte mulți nutrienți. Vinetele conțin multă apă în interior, care le poate face să se gătească mai greu și să capete un gust amar. Pentru a remedia acest lucru, ele trebuie să fie presărate cu sare, care atrage toate aceste sucuri amare.

Chimionul, usturoiul, oțetul, sarea și piperul sunt agenții de aromă esențiali din această rețetă. Ardeii și roșiile se călesc și se rumenesc în tigaie până când prind ușor culoare, eliberând aromele incredibile care fac deliciul acestui fel de mâncare. Totul se îmbină atunci când turnăm sosul de roșii și lasăm să fiarbă până ce totul se transformă într-un fel de mâncare cremos și plin de gust!

Pentru această rețetă de egipteană, aveți nevoie de 3 vinete medii, tăiate felii de 1.27 cm grosime, 1 cană (240 ml) ardei verde, tăiat cubulețe, 1 cană (240 ml) ceapă roșie sau galbenă, tăiată cubulețe, 1/2 cană (120 ml) ceapă, tăiată felii, 4 căței de usturoi, tăiați felii, 4 roșii, tăiate în sferturi (1-2 căni, în funcție de preferințe), 1,5 căni (360 ml) roșii zdrobite sau pasate, 2 linguri ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui, 1 lingură chimion măcinat, 2 linguri oțet alb, 2 lingurițe sare, 1 linguriță piper negru măcinat și 1 cană (240 ml) linte maro sau verde, spălată.

Adăugați o oală cu 6 căni de apă la fiert. Adăugați lintea și lăsați-o să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, până este doar pe jumătate fiartă. Scurgeți apa complet. Atunci când mușcați din o boabă de linte, ar trebui să fie moale la exterior, dar fermă în interior.

Așezați feliile de vinete pe un prosop de bucătărie sau pe hârtie de bucătărie și presărați-le cu sare pentru a elimina sucul amar. După aproximativ 10 minute, ștergeți-le cu un prosop curat, îndepărtând cât mai multă sare posibilă. Într-o tigaie mare, cu diametrul de cel puțin 25 de centimetri, adăugați 2 linguri de ulei. Așezați ceapa, ardeii și roșiile, vinetele în toată tigaia și lăsați-le timp de aproximativ 3 minute pentru a se rumeni ușor. Verificați-le pentru a vă asigura că nu se ard și întoarceți-le încet odată ce au obținut o culoare aurie.
Odată ce toate legumele au căpătat o nuanță aurie, presărați cuminul, felii de usturoi, sarea și piperul, și lăsați-le să se rumenească. După aceea, adăugați lintea peste legumele călite și amestecați-le ușor.

Turnați sosul de roșii și oțetul și amestecați ușor. Acoperiți tigaia și continuați să fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute, până când lintea este gătită. Atât mâncarea de vinete coapte cât și musacaua egipteană pot fi servite calde, la temperatura camerei, sau chiar reci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *