Printre rețetele de primăvară cu care poți să-ți răsfeți familia, poți încerca și o rețetă de mâncare de ștevie cu orez. Este o mâncare plină de savoare și de vitamine, așa cum sunt, de altfel, toate mâncărurile realizate din verdețuri de primăvară. În plus, rețeta poate fi preparată și pentru zilele de post.
Pentru că ștevia este una dintre verdețurile de primăvară foarte accesibilă și ușor de gătit, poți încerca diverse rețete care să conțină acest aliment. Preparatul rezultat este perfect pentru masa de prânz și este și de post.
Mâncare de ștevie cu orez
Combinația dintre orez și ștevie se folosește, îndeseobi, la rețetele de ciorbă. Însă, în varianta de mâncare scăzută, gustul ingredientelor este potențiat datorită texturii consistente. În același mod poți prepara și urzici cu orez sau spanac cu orez. Toate variantele sunt delicioase și merită încercate deoarece au gusturi diferite și aparte.
Ștevia merită inclusă în alimentație, mai ales primăvara pentru că are un conținut ridicat de antioxidanți. Aceștia împiedică oxidarea celulelor organismului, fortifică sistemul imunitar și previn apariția infecțiilor.
Consumul regulat de ștevie ajută la curățarea colonului și reglarea tranzitului intestinal. Pentru că are un conținut ridicat de vitamina C, ștevia este și un antiinflamator și antibacterian natural. Chiar și vitamina A se găsește din belșug în ștevie, ceea ce contribuie la îmbunătățirea vederii.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 gr frunze de ștevie; 1 legătură de ceapă verde; 2 căței de usturoi; 2-3 linguri de ulei; 200 gr orez; 200 gr pastă de roșii; 1 ardei roșu, opțional; sare și piper după gust; 1 legătură de pătrunjel verde.
Rețeta acestui preparat delicios și plin de sănătate se prepară simplu și într-un timp scurt. Vei petrece mai mult timp în bucătărie pregătind frunzele de ștevie. Clătește frunzele de ștevie una câte una, cu apă rece, apoi separă-le de pe lujer, doar dacă acesta este mai matur. Dacă frunzele sunt tinere, folosește și tulpinile de la ele. Acestea oferă o aromă plăcută mâncării.
Mod de preparare
După ce ai pregătit frunzele de ștevie, opărește-le în apă clocotită, pentru 2-3 minute. Apoi, scurge-le și lasă-le într-o sită până când pregătești și celelalte ingrediente. Curăță ceapa verde de primele foi, îndepărtează-i capătul cu pământ și clătește-o cu apă rece. Las-o și pe aceasta la scurs într-o sită. Mai curăță și usturoiul, ardeiul roși și clătește orezul în două ape rece. Apoi, poți aprinde aragazul pentru a prepara mâncarea.
Pune uleiul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Toacă ceapa mărunt și adaug-o în uleiul încins. Presară puțină sare peste ea și amestec-o prin ulei pentru a se căli uniform. Toacă și un căței de usturoi și adaugă-l peste ceapă.
Scurge bine frunzele de ștevie, toacă-șe mărunt și adaugă-le în cratița cu ceapă. Amestecă-le bine cu ceapa, pentru a se întrepătrunde aromele. Lasă-le 1-2 minute, apoi adaugă pasta de roșii și orezul. Completează cu apă fierbinte, în proporție de 3/1 față de orez.
Lasă mâncarea să fiarbă semi-acoperită, până când orezul se hidratează și absoarbe tot lichidul. Opțional, adaugă și un ardei roșu, tocat mărunt. Potrivește gustul preparatului cu sare și piper. După ce ai stins focul, adaugă și pătrunjel verde, tocat mărunt peste această ștevie cu orez.