Prima pagină » Culinar » Mâncare de roșii cu ouă! O vei mânca în fiecare dimineață!

Mâncare de roșii cu ouă! O vei mânca în fiecare dimineață!

06 aug. 2024, 11:31,
în Culinar

Mâncarea de roșii cu ouă este o delicatesă culinară cu sos, ușor picantă și absolut delicioasă. Este o mâncare tradițională evreiască care se mănâncă la micul dejun.

Mâncarea de roșii merită încercată, mai ales pe timp de vară, când gustul acestora este intens și inconfundabil. Roșiile nu sunt doar savuroase, sunt și pline de nutrienți.

Mâncare de roșii cu ouă

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, la care se spune că este bine să mănânci ca un rege. Iar ouăle, în orice fel de combinație, sunt numai bune pentru un mic dejun sănătos, sățios și delicios!

Roșiile nu numai că-și păstrează beneficiile dacă sunt gătite, ba chiar se eliberează, prin preparare termică, mai multe substanțe benefice aflate în coajă. De asemenea, roșiile la conservă, sucul, sosul sau ketchup-ul (cel fără aditivi) păstrează nealterate multe substanțele nutritive din tomate, inclusiv licopenul.

Mâncarea de roșii cu ouă este un preparat cu rădăcini adânci în bucătăria tradițională din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Este o mâncare simplă, dar extrem de gustoasă, formată în principal din ouă gătite într-un sos de roșii și ardei. Este un preparat adaptabil pentru orice moment al zilei, care poate fi servit la micul dejun, prânz sau cină, și este adesea asociat cu pâinea caldă.

Pentru această rețetă de mâncare de roșii cu usturoi și ouă aveți nevoie de 1 ardei gras roșu, ½ ardei gras galben, 2 căței de usturoi, câteva felii de ardei iute, 1 ceapă roșie potrivită, 400 gr roșii proaspete, 4 ouă, piper, chimion, boia de ardei dulce, sare, 2 linguri de ulei.

Cum se prepară această rețetă?

Se pune uleiul la încins în tigaie și se adaugă ceapa și un vârf de linguriță de chimion. După 2 – 3 minute adăugați și ardeii și reduceți focul, să fie mic. Adăugați apoi și usturoiul și ardeiul iute, tăiate în felii fine. Continuați să amestecați, apoi adăugați puțină apă că să înăbușiți legumele.

Lăsați la foc mic până se înmoaie. Când ceapa și ardeiul s-au înmuiat, adăugați roșiile, un vârf de linguriță de piper, un vârf de linguriță de boia de ardei dulce,  linguriță rasă de sare, apoi amestecați totul.

Spargeți ouăle direct în tigaie, reduceți focul și acoperiți tigaia cu un capac și așteptați să se coaguleze oul. Lăsați aproximativ 4 minute cu capacul pus, apoi stingeți focul.
Albușul trebuie să fie bine coagulat la final, iar gălbenușul trebuie să fie moale. Presărați deasupra pătrunjel tocat fin, puteti adăuga și brânză, dacă doriți.

Daca vreți ca sosul să fie mai dulceag, puteți adăuga 1 vârf de cuțit de zahăr sau puțină miere de albine. Dacă folosiți brânză, e bine să o puneți imediat după ce spargeți ouăle, ca să se topească puțin. Aveți grijă să fie ouăle foarte proaspete.

Se mai pot folosi și alte condimente pentru mâncarea de roșii, pentru un gust mai exotic: 2-3 cuișoare, un vârf de cuțit de garam masala sau turmeric, boia iute, boia afumată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024