Prima pagină » Culinar » Mâncare de praz oltenească. O opțiune minunată pentru zilele de post
Mâncare de praz oltenească. O opțiune minunată pentru zilele de post

Mâncare de praz oltenească. O opțiune minunată pentru zilele de post

13 dec. 2023, 11:23,
în Culinar

Ne aflăm în perioada Postului Crăciunului, iar gospodinele caută rețete gustoase din legume. Citiți în continuare pentru a afla cum puteți pregăti mâncare de praz oltenească, plină de arome delicate.

Mâncare de praz oltenească de post

Postul Crăciunului este ultimul și cel mai ușor din anul bisericesc, începând la scurt timp după Moșii de toamnă. Pe toată durata acestui post, există multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. Ajunul Crăciunului reprezintă cea mai aspră zi din acest post, când preoții recomandă credincioșilor să țină post negru.

În Postul Crăciunului, tradiția impune ca toți credincioșii să se abțină de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă. În plus, în fiecare luni, miercuri și vineri din timpul postului, se obișnuiește consumul de mâncare fără ulei și fără vin. Aceste reguli alimentare au un caracter penitențial și reprezintă o perioadă de pregătire spirituală înaintea sărbătorii Crăciunului. Chiar dacă aveți în familie persoane care nu țin post această mâncare poate fi servită și ca garnitură alături de orice fel de carne. Poate completa cu succes și o porție de șnițele făcute la cuptor, de exemplu.

Precum este cazul oricărui preparat de post, prazul se pregătește foarte simplu, însă este important să evitați fierberea excesivă a prazului și să încercați să-l tăiați în bucăți mai groase. Prazul are o conținut mare de apă, fiind extrem de fraged, și riscul ca acesta să se dizolve complet în timpul fierberii este mare. Este mai plăcut să rămână câteva rondele în mâncare pentru textură.

Alegeți măslinele pe care le preferați, indiferent dacă au sâmburi sau nu. Desigur, măslinele fără sâmburi sunt o opțiune practică pentru a evita eventualele inconveniențe. Cu toate acestea, măslinele Kalamata, chiar și cu sâmburi, oferă un gust deosebit. Adăugați 1-2 felii de lămâie, împreună cu coaja, în preparatul de praz pentru a obține o aromă distinctă și plăcută. Aroma de lămâie este esențială în prepararea prazului, dar dacă nu ați încercat-o sau aveți rezerve, puteți să nu le adăugați.

La fel de ușor de preparat precum o salată

Rețeta pentru mâncare de praz oltenească presupune 3 bucăți mari de praz, 1 ceapă mare, 1 ardei gras, 200 g măsline (preferabil Kalamata), 150 g roșii pasate, 50 ml ulei, 1 frunză de dafin, 1 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei (iute, dulce, afumată sau combinate), sare și piper după gust, 1-2 felii de lămâie (opțional), pătrunjel proaspăt pentru servire.

Îndepărtați primul strat de la praz, spălați-l bine și tăiați-l în rondele de aproximativ 1 cm grosime, iar ceapa și ardeiul gras în cubulețe. Într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, încălziți uleiul, adăugați legumele pregătite mai sus și lăsați-le să se călească timp de 2-3 minute, până când aromele se dezvoltă și prazul devine ușor moale. Adăugați condimentele, adică boia de ardei, cimbru, piper, sare și frunza de dafin.

Turnați 100-150 ml de apă și lăsați prazul să fiarbă la foc mic, acoperit cu un capac, aproximativ 20 de minute. Acum este momentul să adăugați sosul de roșii, măslinele și feliile de lămâie, completând cu apă, dacă este necesar. Lăsați mâncarea să fiarbă încă 10 minute. Înainte de servire, presărați pătrunjel proaspăt tocat. Feliile de lămâie, adăugate în preparatul de praz, împreună cu coaja, conferă acestuia o aromă deosebită și extrem de plăcută. Cu toate acestea, adăugați-le doar dacă sunteți siguri că aroma cojii de lămâie este pe placul tuturor membrilor familiei. Mâncarea de praz oltenească poate fi servită rece sau caldă, cu pâine sau mămăliguță. Dacă nu respectați postul, poate fi folosită și ca garnitură alături de alt fel principal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`