Prima pagină » Culinar » Mâncare de năut. Rețetă turcească în varianta de post

Mâncare de năut. Rețetă turcească în varianta de post

08 mart. 2024, 13:37,
BZI.ro, în Culinar

Vă prezentăm o delicioasă mâncare de năut după rețeta turcească, cu care îți poți impresiona familia la masa de prânz sau cină. Este una dintre cele mai populare tocănițe în familiile turcești, o rețetă care poartă amprenta multor generații. Această mâncare este preparată în aproape fiecare regiune a Turciei și este foarte îndrăgită de poporul turc. Ar putea fi numită chiar masa națională a turcilor. Indiferent în ce parte a Turciei te afli, tocănițele sunt unele dintre cele mai delicioase preparate naționale pe care le vei gusta.

Rețetă turcească de mâncare de năut

Mâncarea de năut este gătită în fiecare casă din Turcia. Este reconfortantă, cât și foarte gustoasă și nutritivă. În general, în Turcia, este servită cu pilaf, cu care se completează de minune. Este un fel de mâncare ușor și distractiv de preparat, care este consumat în mod frecvent în Turcia alături de murături. Această tocăniță nu doar că este delicioasă, dar este și sănătoasă. Fasolea și năutul sunt surse excelente de proteine și fibre, ceea ce face ca această rețetă să fie potrivită și pentru cei care adoptă un stil de viață sănătos.

Năutul uscat poate fi gătit în două variante, cu carne sau fără carne, iar astăzi vom prepara varianta fără carne. Este un fel de mâncare pe care îl putem pregăti ușor, cu foarte puține ingrediente, și este o idee de cină care vă va satisface pe deplin.

Vei avea nevoie de 1,5 căni de năut (înmuiat peste noapte), 1 ceapă mare, 1 ardei iute galben mare, 1 lingură pastă de ardei iute, 1 lingură pastă de roșii, 1 linguriță ardei roșu măcinat, 1 linguriță piper negru, 1 linguriță sare, 1 ardei gras lung, 1 cană ulei de măsline, 1 lingură unt și 1 linguriță chimen.

Pași de preparare

  1. În seara precedentă, pune o cană de năut într-un castron și adaugă 2-3 căni de apă peste el. Lasă-l peste noapte la înmuiat.
  2. Scoate năutul din apă, scurge-l și spală-l bine, apoi lasă-l într-o sită pentru a se scurge bine.
  3. Încinge uleiul de măsline într-o oală și adaugă ceapa și ardeiul tăiate cubulețe mici.
  4. Călește ceapa și ardeiul până se rumenesc ușor, apoi adaugă pasta de roșii și amestecă bine.
  5. După un timp, adaugă năutul scurs și continuă să călești.
  6. Adaugă sare, piper, chimen și ardeiul roșu măcinat și amestecă bine.
  7. Adaugă apă clocotită în oală (suficient cât să acopere năutul cu aproximativ 3 degete).
  8. Acoperă oala cu un capac și lasă mâncarea să fiarbă la foc mic timp de 45 de minute.

Un aspect minunat al acestei rețete este că poate fi adaptată după preferințele personale. Poți adăuga sau elimina anumite ingrediente pentru a obține gustul dorit. De exemplu, poți să adaugi mai multă pastă de ardei iute pentru un pic de fierbințeală sau să experimentezi cu diverse ierburi și mirodenii pentru a adăuga o notă de prospețime și profunzime aromei.

Așadar, dacă vrei să aduci o bucată din cultura și gastronomia turcă în propria ta bucătărie, încearcă această rețetă turcească de mâncare de năut. Vei fi răsplătit cu un deliciu culinar autentic și vei crea amintiri de neuitat alături de cei dragi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *