Prima pagină » Culinar » Mâncare de mazăre cu carne de porc, pui sau vită. Iată ce ingredient face diferența

Mâncare de mazăre cu carne de porc, pui sau vită. Iată ce ingredient face diferența

30 ian. 2025, 12:49,
Redacția BZI în Culinar

Preparat tradițional din Ardeal, mâncarea de mazăre cu carne se remarcă prin versalitatea sa, fiind potrivit pentru orice sezon al anului. Atât vara, cât și iarna, această rețetă își găsește locul pe masă. Diversitatea sa îl face potrivit pentru toate preferințele culinare, deoarece permite alegerea tipului de carne utilizat în compoziție.

Mâncarea de mazăre este o rețetă tradițională pe care mulți dintre noi o cunoaștem încă din copilărie. E important ce condimente să pui ca să iasă gustoasă, ce fel de roșii să folosești și cât să o fierbi. Află cum să faci o rețetă ca la mama acasă, cu mazăre proaspătă sau congelată.

Mâncare de mazăre cu carne de porc, pui sau vită

Mâncarea de mazăre cu carne sau tocăniță de mazăre, așa cum o cunoaștem în anumite zone ale țării, se poate prepara rapid și te poate scăpa dintr-un mare impas atunci când nu mai ai idei de ce să gătești. De asemenea, îți poate oferi șansa de a experimenta și alte tipuri de legume lângă, aproape orice combinație fiind extrem de delicioasă. Din cantitățile de mai jos rezultă circa 4-5 porții de mâncare de mazăre cu carne de prc, pui sau vită. Timpul de preparare este extrem de rapid, iar gustul extrem de bun.

Pentru această rețetă în stil ardelenesc ai nevoie de următoarele ingrediente 600 g carne de porc cubulețe (pulpa, spata, ceafa, piept) sau pulpe de pui cu os sau pulpa de vita; 2 linguri de ulei; sare, piper; 2 cepe; 1 lingură bună de boia dulce (paprika); 600 g mazăre boabe congelată sau proaspătă și mărar verde tocat pentru final. În plus poți servi cu smântână acrișoară, iar ca garnitură poți alege din găluște de făină, paste simple fierte, orez simplu și cartofi natur sau piure.

Indicații de preparare

Mai întâi trebuie să tai carnea în bucăți, la fel și ceapa verde, păstrându-se codițele spre final. Apoi, într-o tigaie adâncă se pun două linguri de ulei, se încing bine, după care se pune carnea și se lasă la prăjit pentru 10 minute. Se pune ceapa tocată, peste care se adaugă sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Se acoperă tigaia cu un capac și se călete ceapa până devine mai sticloasă.

După cinci minute se adaugă boia și se stinge totul cu două căni de apă, trebuie să ai mare grijă ca boiaua să nu se prăjească. Se lasă totul să fiarbă aproximativ o oră, în funcție de carne, timp în care se mai testează carnea ca să fie bine făcută.

Se pun boabele de mazăre și cozile de la ceapa verde. Ai grijă ca mazărea să se păstreze verde și să nu devină închisă la culoare. După 10 minute mazărea este gata, dacă dorești să pui suc de roșii, acesta trebuie adăugat tot la final, deoarece el întărește boabele de mazăre.

La final de tot, poți pune mărar pentru ca mâncarea de mazăre să fie și mai gustoasă. Amestecă frecvent mâncarea pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței, iar dacă folosești mazăre proaspătă, nu congelată, timpul de gătire va fi puțin mai lung. Mazărea cu carne se servește caldă, imediat după ce este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`