Prima pagină » Culinar » Mâncare de linte verde. Rețetă rapidă și cu un gust deosebit de aromat

Mâncare de linte verde. Rețetă rapidă și cu un gust deosebit de aromat

05 aug. 2024, 09:32,
în Culinar

Acest preparat poate fi o masă propriu-zisă sau poate fi folosit ca garnitură. Timpul total de preparare este de o oră și jumătate, din care vor ieși patru porții de mâncare de linte verde. Opțional, dacă nu doriți să fie de post, puteți adăuga cârnați, completând perfect gustul.

Rețetă de mâncare de linte verde

Ingredientele de care ai nevoie sunt: 300 g linte uscată sau 2 conserve de linte gata fiartă (a câte 400 g fiecare), 2 linguri de ulei, 2-3 cepe mici roșii sau albe, 5-7 căței de usturoi, 1 morcov mediu, 1 ardei roșu kapia sau gras (opțional), sare, piper, ½ linguriță de chimen, 1 linguriță boia dulce, 1 vârf de cuțit de zahăr, 250 ml suc de roșii la carton sau pasată (nu bulion).

Primul pas este să cântărim lintea și să o trecem de mai multe ori sub jeturi de apă rece. O punem într-o oală cu apă rece cât să o acopere, împreună cu o lingură de sare. O punem la fiert, pentru 12-14 minute, la foc mediu. Trebuie să aveți grijă ca lintea să nu se facă terci. După fierbere, strecurăm lintea de apă.

Următorul pas este de a pregăti sosul de legume. Tocăm ceapa mărunt, zdrobim usturoiul, ardeiul îl tăiem în cubulețe, iar morcovul în rondele. Dacă optați pentru linte cu cârnați, acum este momentul să-i prăjiți.

Într-o tigaie mai adâncă, căliți legumele tăiate, mai puțin ardeiul care vine puțin mai târziu. Acestea vor fi stropite cu puțin ulei și puțină sare. Le călim pe toate, la foc mediu, pentru 2-3 minute. Punem apoi cubulețele de ardei și jumătate de lingură de chimen.

Sosul de legume, savoarea ce dă gust mâncării

Mai călim pentru 3-4 minute, timp în care amestecăm să nu se prindă. Legumele trebuie să devină sticloase, fără să se rumenească. Stingem totul apoi cu o ceașcă de apă caldă, după care adăugăm o linguriță de boia dulce și sosul de roșii. Completăm cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Opțional, puteți adăuga o foaie de dafin.

În acest moment, reducem flacăra de la aragaz și acoperim cratița parțial cu un capac. Lăsăm sosul la fiert pentru 15 minute până ce scade un pic și morcovul se înmoaie. Pentru a echilibra aciditatea roșiilor, presărăm un vârf de cuțit de sare.

Acum putem adăuga și lintea în tigaie. Amestecăm totul cu grijă și lăsăm la fiert pentru 2-3 minute. Acum adăugăm doi căței de usturoi tăiați în felii subțiri și stingem focul. Deși focul e stins, lintea va mai continua să absoarbă din sos. Acoperim cu un capac și o lăsăm deoparte pentru 10 minute.

Această mâncare este recomandabil să fie servită imediat, fierbinte, deși este gustoasă și după ce s-a răcit. Pentru un aspect mai bun, puteți toca și presăra deasupra niște pătrunjel verde. Având mult sos, e indicat să o serviți în farfurii adânci sau boluri.

Mâncarea de linte verde puteți să o mâncați ca atare, sau drept garnitură, oricum preferați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024