Această mâncare de linte roșie de post sau cu cârnați este o rețetă sănătoasă care se rapid, în maxim 45 de minute este gata, și are un gust absolut delicios. În Ardeal și Banat se face mâncare de linte pentru Anul Nou. Este o tradiție preluată de la catolici și evanghelici și se spune că lintea mâncată în noaptea dintre ani aduce belșug în casă.
Lintea roșie, o leguminoasă de culoare vibrantă și gust intens, este cunoscută pentru aportul său bogat de nutrienți și beneficii sănătoase pentru organism. Este adesea utilizată în bucătăria globală în rețete diverse pentru mâncăruri delicioase și sățioase. Această mică bijuterie culinară nu doar îmbogățeste aromele, ci și oferă o serie de beneficii pentru sănătate.
Mâncare de linte roșie de post sau cu cârnați
Spre deosebire de fasolea boabe uscată, lintea se fierbe foarte repede și nu trebuie înmuiată cu orele în apă rece. Nici nu este obligatoriu să o fie fiartă separat, mai ales dacă rețeta prevede o anumită cantitate de lichid. Pentru siguranță poți să opărești boabele de linte în apă cu sare, însă să nu le fierbeți complet pentru că se dezintegrează.
Din cantitățile de mai jos se pot obține cca. 4 porții de mâncare de linte, astfel că aveți nevoie de 300 gr linte uscată sau 2 conserve de linte gata fiartă, 2 linguri, 2 – 3 cepe mici roșii sau albe, 5 – 7 căței de usturoi, 1 morcov mediu, 1 ardei roșu kapia sau gras, sare, pipe, ½ linguriță de chimen, 1 linguriță boia dulce, 1 vârf de cuțit de zahăr, 250 ml suc de roșii, bulion sau passata, 4 – 6 cărnați de casă sau cumpărați. Puteți folosi chiar și roșii de la borcan.
Lintea uscată se spală în mai multe ape reci, se pune apoi într-o oală împreună cu apa rece cât să o acopere și cu o linguriță de sare. Se lasă să se ajungă în punctul de fierbere și se cronometrează 12 – 14 minute din acel moment, la foc mediu.
Indicații de prezentare
Este foarte important ca lintea roșie să nu fie lăsată să se terciuiască, după ce aceasta a fost pusă la fiert. După ce aceasta a fiert, se lasă la scurs într-o strecurătoare, iar dacă folosiți linte la conservă trebuie doar să scurgeți lichidul din ele.
Pentru sosul de legume se pregătește ceapa, usturoiul, ardeiul și morcovul și se păstrează doi căței de usturoi pentru final. Se toacă toate legumele, astfel că ceapa se toacă mărunt, usturoiul se zdrobește, ardeiul se taie în cubulețe, iar morcovul în rondele.
Dacă faceți linte cu cârnați, atunci mai întâi prăjiți cârnații crestați, apoi îi scoateți deoparte și continuați cu legumele. Dacă nu vreți să folosiți cârnați din comerț, puteți folosi cârnați de casă care sunt mult mai aromați decât cei de pe piață.
În cratița în care s-au prăjit cârnații se călesc legumele, mai puțin ardeiul care se pune mai târziu, se mai adaugă ulei și puțină sare, apoi se lasă la călit timp de 2 – 3 minute.
Se pun și cubulețele de ardei și o jumătate de linguriță de chimen, apoi se călește timp de 3 – 4 minute, amestecând să nu se prindă. Legumele trebuie să devină sticloase, fără să se rumenească, apoi se stinge totul cu o ceașcă de apă caldă și se adaugă boia dulce, precum și sosul de roșii. Se completează cu sare și piper, puteți adăuga chiar și o frunză de dafin.
Se lasă la fiert totul pentru 15 minute, apoi se pune și vârful de cuțit de zahăr, adăugându-se la final și lintea. Se amestecă totul cu grijă și se mai lasă la fiert pentru câteva minute pentru ca mai apoi să se adauge și cei doi căței de usturoi tăiați în felii. Peste mâncarea de linte roșie se adăugă și cârnații, iar preparatul este gata.