Prima pagină » Culinar » Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată. Gătită lent și înăbușită în vin alb și mirodenii

Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată. Gătită lent și înăbușită în vin alb și mirodenii

15 dec. 2023, 11:16,
în Culinar

Această mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată, gătită lent și înăbușită în vin alb, usturoi, cimbru și puțină miere este delicioasă atât ca atare, cât și ca sos pentru pește, omletă, friptură sau paste. Procesul lent de gătire permite aromelor să se dezvolte în totalitate și să se caramelizeze până la perfecțiune.

Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată

Gustul aromatic și intens al ghebelor este cu siguranță trăsătur lor distinctivă. Științific, aceste ciuperci sunt denumite Armillaria mellea și sunt cunoscute și sub numele de ghebe cu inel, tomnatice, halimaș sau ghebe de miere.

Ghebele se dezvoltă între septembrie și noiembrie sau decembrie. Pălăria lor atinge aproximativ 10-15 centimetri în diametru și este caracterizată prin textura sa cărnoasă. Ghebele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. De fapt, studiile în vitro indică faptul că acești compușii specifici izolați din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Poți pregăti această rețetă ușoară de ghebe și ceapă caramelizată la începutul săptămânii pentru a avea o garnitură la îndemână pe tot parcursul săptămânii.

Iată cum să caramelizezi ciupercile și ceapa și cu ce să le condimentezi, astfel încât le pui în evidență aromele specifice.

  • În primul rând, este important să speli bine ciupercile. Ciupercile sunt în mod normal destul de murdare, așa că asigură-te că le clătești bine pentru a îndepărta tot praful adunat, iar înainte de gătire asigură-te că sunt bine uscate.
  • Folosește unt și ulei. Combinația de unt și ulei nu doar că adaugă un plus de aromă, ci ajută ca ceapa și ciupercile să nu se lipească de tigaie.
  • Folosește vin alb. Vinul alb adaugă puțină aciditate și note de citrice. Ciupercile acționează ca un burete și vor absorbi toată aroma.
  • Nu uita de sare și piper. Condimentarea legumelor este imperativă pentru ca gustul acestora să iasă la suprafață. Ciupercile adoră piperul negru. Nu acoperi tigaia. Acest lucru nu va permite ieșirea prea rapidă aburului și va împiedica lichidul să se evapore brusc.
  • Oprește focul doar după ce lichidul s-a evaporat în totalitate. Acest lucru va dura ceva timp, dar vrei să evapori orice exces de apă sau vin pentru a permite cepei și ciupercilor să se caramelizeze corespunzător.

Cum să scoți la suprafață toată aroma ciupercilor

Mâncarea de ghebe cu ceapă caramelizată este o alternativă deosebită pentru persoanele vegetariene, sunt fără gluten, iar dacă țineți post, pot fi făcute vegane și fără lactate. Va trebui doar să inlocuiți mierea și untul cu alternative vegetale.

Pentru a prepara această rețetă care te va unge pe suflet vei avea nevoie de 2 linguri unt nesărat, 2 linguri ulei de măsline, 450 grame de ghebe, 3 cepe galbene tocate, 4 căței de usturoi, presați sau mărunțiți fin, 1 linguriță sare, 1 linguriță cimbru uscat, piper proaspăt măcinat, ½ cană vin alb sec, 1 lingură sos Worcestershire, 1 linguriță miere.

Într-o tigaie mare, încălzește untul și uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ciupercile, ceapa și usturoiul în tigaie, iar apoi amestecă-le cu grijă până se combină. Adaugă sarea, piperul și cimbrul, și amestecă sosul worcestershire, mierea și aproximativ jumătate din cantitatea de vin. Călește timp de aproximativ 10-15 minute și deglazează tigaia cu restul de vin. Călește încă 10-15 minute.

Mărește focul la un nivel mediu-înalt pentru a carameliza mâncarea de ghebe cu ceapă și pentru a permite evaporarea oricărui exces de lichid. Odată ce lichidul s-a evaporat în totalitate și începe să se formeze un sos maroniu, oprește focul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *