Prima pagină » Culinar » Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată. Gătită lent și înăbușită în vin alb și mirodenii

Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată. Gătită lent și înăbușită în vin alb și mirodenii

15 dec. 2023, 11:16,
în Culinar

Această mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată, gătită lent și înăbușită în vin alb, usturoi, cimbru și puțină miere este delicioasă atât ca atare, cât și ca sos pentru pește, omletă, friptură sau paste. Procesul lent de gătire permite aromelor să se dezvolte în totalitate și să se caramelizeze până la perfecțiune.

Mâncare de ghebe cu ceapă caramelizată

Gustul aromatic și intens al ghebelor este cu siguranță trăsătur lor distinctivă. Științific, aceste ciuperci sunt denumite Armillaria mellea și sunt cunoscute și sub numele de ghebe cu inel, tomnatice, halimaș sau ghebe de miere.

Ghebele se dezvoltă între septembrie și noiembrie sau decembrie. Pălăria lor atinge aproximativ 10-15 centimetri în diametru și este caracterizată prin textura sa cărnoasă. Ghebele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți, compuși care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. De fapt, studiile în vitro indică faptul că acești compușii specifici izolați din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Poți pregăti această rețetă ușoară de ghebe și ceapă caramelizată la începutul săptămânii pentru a avea o garnitură la îndemână pe tot parcursul săptămânii.

Iată cum să caramelizezi ciupercile și ceapa și cu ce să le condimentezi, astfel încât le pui în evidență aromele specifice.

  • În primul rând, este important să speli bine ciupercile. Ciupercile sunt în mod normal destul de murdare, așa că asigură-te că le clătești bine pentru a îndepărta tot praful adunat, iar înainte de gătire asigură-te că sunt bine uscate.
  • Folosește unt și ulei. Combinația de unt și ulei nu doar că adaugă un plus de aromă, ci ajută ca ceapa și ciupercile să nu se lipească de tigaie.
  • Folosește vin alb. Vinul alb adaugă puțină aciditate și note de citrice. Ciupercile acționează ca un burete și vor absorbi toată aroma.
  • Nu uita de sare și piper. Condimentarea legumelor este imperativă pentru ca gustul acestora să iasă la suprafață. Ciupercile adoră piperul negru. Nu acoperi tigaia. Acest lucru nu va permite ieșirea prea rapidă aburului și va împiedica lichidul să se evapore brusc.
  • Oprește focul doar după ce lichidul s-a evaporat în totalitate. Acest lucru va dura ceva timp, dar vrei să evapori orice exces de apă sau vin pentru a permite cepei și ciupercilor să se caramelizeze corespunzător.

Cum să scoți la suprafață toată aroma ciupercilor

Mâncarea de ghebe cu ceapă caramelizată este o alternativă deosebită pentru persoanele vegetariene, sunt fără gluten, iar dacă țineți post, pot fi făcute vegane și fără lactate. Va trebui doar să inlocuiți mierea și untul cu alternative vegetale.

Pentru a prepara această rețetă care te va unge pe suflet vei avea nevoie de 2 linguri unt nesărat, 2 linguri ulei de măsline, 450 grame de ghebe, 3 cepe galbene tocate, 4 căței de usturoi, presați sau mărunțiți fin, 1 linguriță sare, 1 linguriță cimbru uscat, piper proaspăt măcinat, ½ cană vin alb sec, 1 lingură sos Worcestershire, 1 linguriță miere.

Într-o tigaie mare, încălzește untul și uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ciupercile, ceapa și usturoiul în tigaie, iar apoi amestecă-le cu grijă până se combină. Adaugă sarea, piperul și cimbrul, și amestecă sosul worcestershire, mierea și aproximativ jumătate din cantitatea de vin. Călește timp de aproximativ 10-15 minute și deglazează tigaia cu restul de vin. Călește încă 10-15 minute.

Mărește focul la un nivel mediu-înalt pentru a carameliza mâncarea de ghebe cu ceapă și pentru a permite evaporarea oricărui exces de lichid. Odată ce lichidul s-a evaporat în totalitate și începe să se formeze un sos maroniu, oprește focul.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Veste extraordinară pentru cei care ţin banii în bancă! Instituţiile bancare tocmai au făcut anunţul, cine primeşte...
observatornews.ro
Cum şi-a falsificat un senator POT CV-ul: Paul Pintea are doar 10 clase, calificarea zidar și studii la “academia matrimonială”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
De ce presară grataragiii sare peste cărbuni? Trucul de care ai fi vrut să afli mai devreme
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`