Dacă vă doriți o mâncare cu carne tocată, musacaua este una din cele mai delicioase rețete. Aceasta este foarte cremoasă și zemoasă datorită sosurilor folosite. De obicei, musacaua se servește rece.
Fiind foarte versatilă, rețeta de mâncare gătită se poate prepara și cu vinete. Aceasta se poate servi cu smântână deasupra.
Mâncare cu carne tocată – musaca cu sos de roșii
Musacaua este un preparat tradițional arăbesc cu cartofi și carne de miel sau vită. Rețeta poate fi adaptată și puteți folosi un amestec de carne de porc și pasăre. Preparatul se face la cuptor din straturi de cartofi și carne tocată prăjită. Pentru a găti musacaua veți avea nevoie de jumătate de kilogram de cartofi fierți și carne tocată, trei cepe, cinci căței de usturoi, 400 mililitri de suc de roșii, 150 grame de cașcaval ras și două linguri de ulei. În locul sucului de roșii puteți opta pentru jumătate de kilogram de roșii proaspete pentru un gust mai aromat. Pentru această rețetă s-a folosit un amestec de carne tocată din porc și vită, însă puteți opta pentru orice fel de variante, după cum preferați. Puteți opta de asemenea pentru pui și porc sau pentru un singur fel de carne. Veți mai avea nevoie de câteva ingrediente pe care le veți folosi pentru un sos alb: 50 grame de unt și făină albă, 500 mililitri de lapte și un praf de sare. Acesta va fi adăugat la cuptor printre rândurile de cartofi. La final veți obține în jur de 4-6 porții, iar timpul de preparare este de o oră și 20 minute.
Cum se prepară musacaua?
Veți începe prin a fierbe cartofii în coajă cu puțină sare, apoi îi veți tăia rondele subțiri. În timp ce aceștia fierb vă puteți apuca de prepararea umpluturii. Ceapa va fi tăiată solzișori, iar cățeii de usturoi mărunțiți. Într-o tigaie largă se va pune carnea tocată la prăjit împreună cu două linguri de ulei. După ce aceasta va fi rumenită se va adăuga ceapa și usturoiul. Amestecul se va condimenta cu sare și piper și se va lăsa pe foc până ce ceapa va fi translucidă. Ulterior, într-o altă tigaie se va pune făina, sarea și untul și se vor lăsa la foc mic. Va trebui să amestecați continuu până ce compoziția este omogenizată. Treptat se va adăuga și laptele, în timp ce amestecați continuu. Trebuie să aveți grijă să nu puneți prea mult lapte deoarece se pot forma cocoloașe. După ce acesta a fost adăugat se va amesteca în continuare până ce sosul începe să fiarbă. Se va lăsa timp de 10 minute la fiert, apoi se va pune 50 de grame de cașcaval peste.
Într-o tavă dreptunghiulară adăugați mai întâi jumătate din cantitatea de sos alb, apoi un strat de carne, unul de rondele de cartofi, apoi iar unul de carne și unul de cartofi. Repetați procesul până ce terminați umplutura de musaca și cartofii. La final se va turna sosul de roșii condimentat cu sare, cimbru și ardei chili măcinat. Peste acesta puneți și restul cantității de sos alb și 100 de grame de cașcaval ras. Înainte de a introduce tava în cuptor, va trebui ca acesta să fie preîncălzit. Musacaua va trebui lăsată timp de 30 minute. După ce este gata, trebuie lăsată să se răcească timp de 10 minute, apoi poate fi servită.
Mâncarea cu carne tocată este foarte delicioasă și suculentă datorită sucului de roșii. O altă rețetă la fel de gustoasă pe care o puteți încerca este și tocănița de cartofi cu afumătură.