Prima pagină » National » Mânăstirea Voroneț din Viena. Construcția va fi ridicată în curând
Mânăstirea Voroneț din Viena. Construcția va fi ridicată în curând

Mânăstirea Voroneț din Viena. Construcția va fi ridicată în curând

04 oct. 2022, 14:03,
în National

Viena va avea o copie după mânăstirea Voroneț, afirmă Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Edificiul spiritual va fi construit din banii românilor din Austria, dar și cu ajutor din partea Guvernului României.

Mânăstirea Voroneț este o biserică ce se află în satul Voroneț din Gura Humorului, fiind sfințită în 1488. Aceasta se află în cadrul UNESCO, având mai multe lucruri unice în lume.

Copie după mânăstirea Voroneț la Viena

În cadrul unei emisiuni online, Gheorghe Cârciu a afirmat faptul că românii din Viena se vor putea ruga la o biserică ce va fi o copie după mânăstirea Voroneț. Acest lucru se va realiza din banii diasporei din Austria, iar statul român va aduce și el un aport destul de consistent:

Nu de mult timp am fost în Viena și în centrul Vienei construim o biserică românească, copia Mănăstirii Voroneț, cu pictură exterioară, cu tot. Va fi construită pe banii contribuabililor ortodocși români din Austria și cu sprijin.. Încercăm să-i sprijinim și noi, din România, îi sprijină și cei din Austria. Să știți că parteneriatele Guvernului României cu cele state unde avem români sunt foarte serioase.” a aflat demnitarul la dcnews.ro.

În continuarea interviului, Gheorghe Cârciu a specificat faptul că Biserica Ortodoxă Română este primul ambasador al României în afara granițelor şi în aceste momente există, la nivel mondial, peste 1.100 de biserici ortodoxe românești. Sunt puține biserici construite de la zero. Majoritatea lăcaselor de cult funcționând în interiorul unor clădiri închiriate sau în cadrul unor biserici catolice care sunt şi ele la rându-le închiriate.

Mânăstirea Voroneț este unică în lume

Mânăstire Voroneț este, pe lângă un centru de rugăciune, și un loc intens vizitat de turiștii străini. Complexul monahal medieval este unic în lume. Albastrul de Voroneţ este culoarea care se află pe suprafața exterioară a lăcașului de cult, iar specialiștii consideră că este unică în lume și nu poate fi reprodusă. Sunt multe legende despre construirea mânăstirii, dar cea general acceptată face referire la un episod în care Ștefan cel Mare a venit în localitate după ce a câștigat războiul cu turcii.

Se spune că domnitorul i-a cerut părerea duhovnicului de la schitul Voroneț, iar după ce a câștigat bătălia, a revenit în localite unde a construit mânăstirea. Biserica este închinata Sfântului Gheorghe şi a suferit unele modificări. De exemplu, i-au fost adăugate mai multe fresce şi în 1920 a fost consolidată fiindu-i dată forma pe care o are în ziua de astăzi.

În schimb, cea mai mare parte a picturii interioare datează de pe perioada domnitorului Ștefan cel Mare, scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate. Așadar, vom vedea cum o să arate copia după Mânăstirea Voroneț din Viena, plecând de la premisa că albastrul de Voroneț nu va fi replicat și pe construcția din Austria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`