Prima pagină » Local » Mănăstirea ”Trei Ierarhi” va fi refăcută prin PNRR! Proiectul cuprinde sala unde a avut loc Sinodul de la Iași-GALERIE FOTO

Mănăstirea ”Trei Ierarhi” va fi refăcută prin PNRR! Proiectul cuprinde sala unde a avut loc Sinodul de la Iași-GALERIE FOTO

08 apr. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Locul din Iași unde se află unul dintre cei mai importanți lideri ai României, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, va fi schimbat total. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prins pe listelor cu obiectivele care îndeplinesc criteriile de finanțare Sala Gotică de la Mănăstirea ”Trei Ierarhi”, dar și o biserică de lemn din Strunga. Castelul ”Sturdza” de la Miclăușeni apare doar ca variantă de rezervă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat listele cu obiectivele care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice/culturale în vederea promovării, respectiv restaurării prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În calcul au intrat 12 rute turistice și culturale pe componenta din PNRR ce cuprinde investiții de 103,5 milioane de euro. Printre monumentele elegibile din cadrul proiectului apar și trei monumente istorice din județul Iași.

Mănăstirea ”Trei Ierarhi” va fi refăcută prin PNRR.

În lista celor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene apare Mănăstirea ”Sfinții Trei Ierarhi” din Municipiul Iași, locul în care se află osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Lăcașul de cult apare pe componenta ”Ruta mănăstirilor din zona Moldovei”, alături de alte 7 ansambluri mănăstirești din județele Suceava, Neamț, Botoșani și Vaslui. Monumentul, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, a fost refăcut total la exterior în ultimii ani.

Astfel, vor intra la finanțare pe PNRR și Mănăstirile Arbore, Humor, Putna și Slatina din județul Suceava, Mănăstirea ”Pârvești” din județul Vaslui, Mănăstirea Coșula din județul Botoșani, dar și Biserica ”Buna Vestire” a fostei mănăstiri ”Bisericani” din localitatea Alexandru cel Bun, județul Neamț.

Sala Gotică de la Mănăstirea ”Trei Ierarhi” a găzduit sinodul de la Iași. Se pot accesa până la 2.7 milioane de euro

Reprezentanții Ansamblului au depus un proiect pentru reabilitarea Sălii Gotice din cadrul Mănăstirii, pentru ca aceasta să fie inclusă în circuitul turistic. Valoarea maximă accesată poate fi de 2.7 milioane de euro.

”Numită gotică nu pentru arhitectura exterioară, ci datorită bolților interioare în ogivă delimitate de nervuri de piatră, această anexă se mai remarcă printr-un balcon exterior cu 12 coloane cilindrice de piatră și un turn roman la intrare. Dincolo de scopul principal pentru care a fost construită, Sala Gotică amintește de cel puțin două evenimente de prim rang din istoria mănăstirii. Mai întîi, aici s-au desfășurat, în 1642, dezbaterile teologice pan-ortodoxe care s-au finalizat prin a aproba Mărturisirea Ortodoxă alcătuită de Petru Movilă, mitropolitul Kievului, eveniment rămas în istorie sub denumirea de Sinodul de la Iași. Peste timp, în 1888, paraclisul aflat în Sala gotică, care adăpostea temporar racla Sf. Cuvioase Paraschiva, a fost martorul celei mai cunoscute și uimitoare dintre faptele minunate ale sfintei, ale cărei moaște nu au fost atinse de puternicul incendiu din noaptea de 26 spre 27 decembrie, deși totul în jur a ars”, se arată în scrierile istorice ale mănăstirii.

Biserica de lemn din secolul XVIII pe lista PNRR

Pe componenta ”Rutei bisericilor de lemn”, în vederea promovării turistice, intră și Biserica de lemn din satul Fedeleșeni, din comuna Strunga, județul Iași. În această categorie intră 30 de biserici de lemn din întreaga țară. Biserica de lemn cu hramul ”Sfântul Nicolae” din satul Fedeleșeni a fost construită în anul 1747. În acel an, vornicul de poartă Nicolae Pilat, din familia boierească din care se trage poetul Ion Pilat, închină schitul care avea lăcaș de închinare această biserică, ca metoh al Episcopiei de Roman. Mănăstirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași.

Castelul ”Sturdza” de la Miclăușeni, trecut pe lista PNRR! Clădirea se află în stare avansată de degradare

Pe componenta rutei castelelor, în vederea promovării, la poziția 7 apar și lucrările de restaurare a Castelului ”Sturdza” din localitatea Miclăușeni, comuna Butea. Nu se știe însă dacă acest ansamblu va beneficia de finanțare, proiectul fiind trecut pe o listă de așteptare. Mitropolia Moldovei și Bucovinei, proprietarul castelului, a decis să facă intervenții de urgență pentru a salva de la distrugere edificiul istoric.

În acest sens, Arhiepiscopia Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a solicitat sprijinul Consiliului Județean Iași în vederea realizării unui parteneriat care să ducă la o finanțare prin Programul Operațional Regional, exercițiul 2021-2027. Mănăstirea ”Trei Ierarhi”, refăcută prin PNRR, ar urma să intre și pe lista de patrimoniu UNESCO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025