Mănăstirea Frumoasa ar urma să fie iluminată arhitectural, fondurile fiind alocate de către Primăria Iași. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, ansamblul mănăstirii din municipiul Iași va fi pus în evidență și cu ajutorul iluminatului. Municipalitatea va aloca circa 173 de mii de euro pentru noul proiect
Un nou proiect va fi realizat în perioada următoare în cadrul Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași. După finalizarea lucrărilor de reabilitare din cadrul ansamblului mănăstiresc, autoritatea locală va demara și proiectul legat de realizarea iluminatului arhitectural. Valoarea proiectului este de circa 843 de mii de lei (173 de mii de euro), procedura fiind lansată pe SICAP, sistemul electronic de achiziții publice. Ofertele vor fi deschise în cursul zilei de 5 octombrie 2021.
Proiect de 173 de mii de lei la Mănăstirea Frumoasa
Primăria Iași a arătat și în ce constă proiectul privind iluminatul arhitectural din cadrul ansamblului Mănăstirii Frumoasa din municipiu.
„Execuție lucrări aferente proiectului «Iluminat arhitectural Ansamblul Mănăstirii Frumoasa», conform documentației de atribuire. Termenul limită în care autoritatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări: 6 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor în anunțul de participare simplificat. Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor/ candidaturilor este de 10 zile”, se arată în anunțul apărut pe sistemul electronic de achiziții publice.
Primele detalii privind iluminatul arhitectural de la Mănăstirea Frumoasa au fost luate în calcul încă din vara anului trecut.
Refăcută cu fonduri de la ADRNE
Reabilitarea Ansamblului Mitropolitan al Mănăstirii Frumoasa are o valoare de 4.3 milioane de euro. Proiectul a inclus reabilitarea monumentelor din cadrul ansamblului ridicat la finalul secolului al XVI-lea. Lucrările de reabilitare ale ansamblului bisericesc se derulează cu fonduri europene de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Șantierul de la Mănăstirea Frumoasa din municipiul Iași prevede restaurarea completă a 3.296 mp suprafață a obiectivelor de patrimoniu. Vor mai fi amenajați 2.412 mp spații verzi, dar și 1.325 mp suprafață trotuare, alei pietonale și scări exterioare în zona de circulație pietonală. Proiectul mai prevede și amenajarea a 766 mp suprafață alei carosabile, inclusiv parcajele în incinta ansamblului.
Istoricul Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași
Mănăstirea Frumoasa a fost ridicată spre finalul secolului al XVI-lea. Ulterior, domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741 și 1747-1748), care restaurase Mănăstirea Frumoasa între anii 1727-1733, a construit un ansamblu de palate minunate după moda orientală de la Țarigrad. Peste un deceniu, în timpul ocupației rusești de la 1739, casele clădite de Grigore Ghica la Frumoasa au fost dărâmate. În primăvara anului 1740, Ghica a pus să se clădească alte case în incinta mănăstirii. Pe de altă parte, Palatul Domnițelor avea două mari incinte la parter, de unde se putea intra chiar în camerele domnițelor. Sub palat, se aflau niște pivnițe, cu mai multe încăperi. Palatul avea tavanul susținut de pilaștri legați între ei prin niște arcuri de piatră.