Marul este într-adevăr unul dintre cele mai sanatoase si consumate fructe. În trecut, mărul era folosit pentru a vindeca rănile. De-a lungul secolelor, reputația mărului a fost confirmată având în vedere importanța valorii sale nutritive, preventive și curative.
Numeroasele sale vitamine A, B, C, E și numeroasele săruri minerale se dovedesc a fi cele mai folosite în cazurile de infecție intestinală (colibaciloză), suprasolicitare, anemie, afecțiuni hepatice, colesterol și chiar boli de inimă (infarct).
Mănânca mere fără a le curăța dacă sunt sănătoase din punct de vedere organic. Cel mai bine este să-l consumați dimineața înainte de micul dejun în loc de suc de portocale sau la culcare, pentru că, da, oricât de surprinzător ar suna, consumul de mere seara ar favoriza somnul.
Acest lucru se datorează bogăției sale în carbohidrați, dar și în quercetină, o componentă organică a familiei flavonoide care oferă acțiune sedativă.
Prezența multor vitamine și în special a celor din grupa B va acționa și asupra nervozității. Într-adevăr, mărul cu vitaminele sale B6, B9 va ajuta la transformarea serotoninei în melatonină, hormonul somnului!
Ca să nu mai vorbim de magneziu, acest mineral care vă va calma. Consumul de mere în fiecare zi dimineața și seara vă va scapa de nervozitate și vă va ajuta să dormiți mai bine!
Crud, copt, cel mai adesea fără miez și semințe, mărul poate fi folosit în multe feluri.
Pe lângă beneficiile merelor pentru a vă scapa de nervozitate și de insomnie, acest fruct face minuni și asupra altor simptome.
Anemie, oboseală: Mănâncă de 2 sau 3 ori pe zi piure de mere cu miere.
Calculi biliari: Pentru a preveni formarea de pietre și a elimina excesul de acid uric, beți cidru sau suc proaspăt de mere și mâncați multe mere crude. Puteți prelungi efectele consumând o infuzie diuretică din coaja de mere uscate anterior și facute pulbere: o linguriță la o cana de apă clocotită.
Diaree la sugari: hrăniți copilul cu măr crud, dar mărunțit fin. Ar trebui să înghită o lingură în fiecare oră până când scaunele revin la normal. Ca băutură, apa de orez va face minuni ca supliment.
Constipatie: Gatiti un mar decojit in 1/4 litru de vin rosu bun. Adăugați 2 bucăți de zahăr și 1 coajă de lămâie. Treceți printr-un filtru fin și beți acest vin în timpul meselor. Este un laxativ eficient.
Dispepsie (digestie dificilă): Se infuzează 40g de flori uscate sau proaspete într-un litru de apă clocotită. Bea o cană după fiecare masă.
Stomac deranjat: Pentru a calma crampele și arsurile la stomac, mestecați un măr crud foarte încet.
Febra: Consumați 3 sau 4 linguri de sirop de mere pe zi.
Gripă: pentru gripa, urmați dieta crudă cu mere. Mănâncă exclusiv, timp de 2 sau 3 zile, de la 500g la 1kg, în funcție de pofta de mâncare, de mere rase nedecojite. În timpul acestei diete speciale, nu consumați alte alimente.
Leziuni: Aplicați pe rana un măr maruntit amestecat cu ulei de măsline în părți egale.
Rinichi: Tăiați 3 mere mari nedecojite în felii, puneți-le într-un litru de apă rece, adăugând câteva bucăți de lemn dulce. Se fierbe timp de 1/4 oră, se filtrează și se bea neindulcit și la temperatura camerei.
Reumatism: Fierbeți 15 minute, în apă, o lingură de pulbere obținută prin uscarea cojilor de mere pe care apoi le veți zdrobi. Se filtrează și se beau 4 sau 5 căni pe zi între mese.
Tuse, bronșită: Mănâncă un măr copt la cuptor, cu puțin unt și miere.
Ulcere gastrice: consuma de la 500g laun kg de mere pe zi.