Prima pagină » Titlurile zilei » Managerul unui spital din Iași face naveta cu trenul de aproape 30 de ani! Dr. Cătălina Yarodara Roșca: „Satisfacțiile profesionale au fost pe măsura acestui efort”

Managerul unui spital din Iași face naveta cu trenul de aproape 30 de ani! Dr. Cătălina Yarodara Roșca: „Satisfacțiile profesionale au fost pe măsura acestui efort”

14 mart. 2023, 02:00, 4 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Dr. Cătălina Yarodara Roșca are 62 de ani și face naveta de 29 de ani la Spitalul General CF Pașcani, unde ocupă funcția de manager. Deși ar putea să se deplaseze cu automobilul personal sau cu microbuzul, medicul preferă să meargă cu trenul

Cele aproape trei ore petrecute în tren au devenit parte din programul zilnic al managerului de la Spitalul General CF Pașcani. Dr. Cătălin Yarodara Roșca a făcut naveta aproape toată cariera sa, cu excepția rezidențiatului pe care l-a făcut în Iași. În anul 1994, dr. Cătălina Yarodara Roșca a devenit medic specialist medicină de laborator și șef laborator la Spitalul General CF Pașcani, iar de atunci face zilnic naveta de la Iași la Pașcani.

Managerul Spitalului General CF Pașcani face naveta de aproape trei decenii

 Catalina Rosca

Dr. Cătălin Yoradara a Roșca a făcut naveta aproape toată cariera sa, cu excepția rezidențiatului pe care l-a făcut în Iași

Dr. Cătălina Yarodara Roșca a terminat Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, secția Medicină Generală, în anul 1987. În perioada 1987-1991 a fost medic stagiar la Spitalul Clinic Universitar „Dr. C.I. Parhon” Iași, urmând ca în intervalul 1991-1994 să fie medic rezident laborator clinic – Spitalul General CF Pașcani. Medicul Cătălina Yarodara Roșca face, de aproape 30 de ani, naveta cu trenul și se trezește cu noaptea în cap pentru a ajunge la spital.

„Am ocupat acest post în urma secundariatului care a avut loc pe țară, dar trei ani de zile am fost medic rezident. Am făcut rezidențiatul în Iași, că așa e metodologia, trebuia să învăț întâi cu ce se mănâncă meseria aceasta, iar pe 1 februarie 1994 m-am prezentat la post, la Spitalul General CF Pașcani.

Anul viitor fac 30 de ani de când fac naveta. Am mai avut colegi care au făcut naveta și mai mulți ani ca mine, dar dumnealor nu făceau zilnic, deoarece făceau și gărzi. În specialitatea mea, la spitalul unde lucrez nu s-au făcut niciodată gărzi, astfel încât a trebuit să fac naveta zilnic. Eu am specialitatea medicină de laborator, în care sunt incluse hematologie, biochimie, microbiologie și parazitologie, toate aceste ramuri definesc medicina de laborator.

Mă trezesc în fiecare dimineață la ora 5:00. Din Iași, trenul pleacă în jur de ora 7:00, mă rog, cu variații, deoarece, din an în an, mersul trenurilor se mai modifică. Am avut tren și mai devreme. La început, trenurile țineau cu noi, făceam o oră și 10 minute cu personalul, iar cu acceleratul sub o oră. Acum, trenul face în jur de o oră și 20 de minute. Cel mai devreme mă întorc acasă la ora 17:00, pentru că uneori ajung și mai târziu, e în funcție de activități și de zile, la noi nu este ca în fabrică, nu e un program fix”, a declarat dr. Cătălina Yarodara Roșca.

Deși naveta este o corvoadă pentru majoritatea oamenilor, pentru dr. Cătălina Yarodara Roșca a devenit o normalitate. Managerul Spitalului General CF Pașcani vede naveta ca pe o activitate absolut firească și profită de timpul petrecut în tren pentru a citi sau pentru a viziona diverse filmulețe.

„Intervine un proces de eficientizare a activității, în sensul că, făcând naveta cu trenul, timpul îmi permite ca în intervalul în care trenul circulă să pot să citesc literatură de specialitate, beletristică, să pot accesa un program și să vizionez diverse materiale de specialitate sau din alte domenii, ceea ce înseamnă că încerc să-mi valorific timpul petrecut în tren la maximum, iar eu zic că și reușesc.

Dacă aș merge cu maxi-taxi sau cu automobilul personal nu aș putea face asta. Dacă ești conducător auto trebuie fii atent la drum și nu poți viziona o prezentare sau altceva pe internet”, a precizat medicul.

Dr. Cătălina Yarodara Roșca: „La Spitalul General CF Pașcani sunt doar două persoane care nu fac naveta”

spitalul cf pascani

Majoritatea medicilor de la acest spital locuiesc în Iași și se deplasează zilnic cu diverse mijloace de transport la Pașcani

Dr. Cătălina Yarodara Roșca nu este singurul medic navetist de la Spitalul General CF Pașcani. Majoritatea colegilor săi locuiesc în Iași și se deplasează zilnic cu diverse mijloace de transport la Pașcani.

„În continuare suntem destul de mulți navetiști. La Spitalul General CF Pașcani sunt doar două persoane care nu fac naveta, un cuplu. În rest, toți colegii sunt navetiști, majoritatea locuiesc în Iași, dar mai avem un coleg care face naveta de la Bacău. Și la Spitalul Municipal din Pașcani, situația este așișderea, este un număr foarte mare de medici care fac naveta.

Cred că este o situație des întâlnită la nivelul întregii țări în ceea ce privește asistența medicală din orașele mai mici, orașe satelit ale orașelor cu universități de medicină, cred că peste tot se întâmplă acest lucru. Motivele sunt cât se poate de clare și de obiective, fiecare încearcă pentru familia lui să-și mențină domiciliul într-un oraș ceva mai mare și cu mai multe oportunități”, a adăugat managerul Spitalului CF Pașcani.

Dr. Cătălina Yarodara Roșca este manager al Spitalului General CF Pașcani din 2017. A avut o perioadă de interimat, iar mai apoi a câștigat postul prin concurs. Medicul recunoaște că au fost momente în care s-a gândit să-și găsească un post în Iași, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am avut niște tentative de a mă muta cu serviciul în Iași, dar, din păcate, nu s-au concretizat. Dat fiind că în această unitate medicală am avut șansa să dezvolt laboratorul, pentru că din momentul în care am venit eu s-a dezvoltat latura numită bacteriologie, am avut șansa să mă izbesc singură de o anumită problematică pentru care a trebuit să găsesc soluții.

Postul este unic în laborator, nu am avut cu cine să mă sfătuiesc, singură am rezolvat cazurile care presupuneau o competență mai mare, astfel încât satisfacțiile profesionale au fost pe măsura acestui efort de a face naveta zilnic”, a spus, în final, dr. Cătălina Yarodara Roșca.

Comentarii
  • Ce este cu articolele astea cu navetisti? Ieri profesoara navetista, azi doctorita navetista….

  • recalma la trenuri
    daca nu ia spaga e de ridicat in slavi de dat exemplu

  • Cu asta se afirmă un manager de spital? Că se deplasează la serviciu? Pai in Iași dacă trebuie sa mergi de la un capăt la altul cug-Copou de exemplu e tot o naveta și nu se mai lauda nimeni. Laborator, ce să spun, ne imaginăm ce curățenie este…. Mai bine ar citi despre cum se conduce un spital, nu să spună că nu se fac gărzi că și cum ar fi un merit asta! De ce nu se fac gărzi, ce fel de spital e acela, pacientul ce face noaptea dacă nu e bine, se descurcă el… personalul trebuie sa fie obosit de la navetă … se plimba cu trenul, activitatea este intensă!

  • Daca le ati fi atribuit locuinte de serviciu medicilor si profesorilor ,nu ar fi navetisti.
    Cui ati dat apartamentele din ANL uri?Celor cu pile in Primarie.
    Va mai plangeti ca nu aveti medici de garda?
    Nici meritati,coruptilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *