Conţinuta scandalul din jurul Spitalului Mobil de la Lețcani, iar managerul Spitalului de Boli Infecțioase are o reacție dură în acest sens. Într-o intervenţie, dr. Florin Roșu explica, pas cu pas, ce se întâmplă cu spitalul mobil. Acesta trage un semnal de alarmă şi spune că nu acceptă implicarea politică, mai ales că personalul medical are obligații față de pacienţi şi aparţinători.
Pe de altă parte, dr. Florin Roșu explica, pas cu pas, situaţia în care se află Spitalul Mobil de la Lețcani şi menţionează faptul că Spitalul de Boli Infecţioase nu mai are nicio implicare în deschiderea acestuia.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase nu acceptă implicări politice
Într-o intervenţie de ultimă oră, managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că nu acceptă ca personalul medical să fie implicat în luptele politice. Florin Roșu susţine că obligaţiile personalului medical se intreaptă către pacienţi şi aparţinători:
Nu voi accepta că imaginea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase” Sf. Parascheva” şi a corpului medical care activează în cadrul spitalului să fie implicată în lupte politice sterile!
Obligaţia noastră morala este faţă de pacienţi şi apatinatori, iar pregătirea şi expertiza noastră este una medicală, nu tehnica! menționează dr. Florin Roșu.
„S-a pus mereu siguranța pacienţilor pe primul loc”
În continuarea postării, managerul Florin Roșu spune că incă de la început Spitalul Mobil de la Lețcani a avut probleme. Managerul spune, pas cu pas cum a funcţionat şi ce modificări a făcut în unitatea medicală. De altfel, Iașul nu se află pe lista județelor cu dezastre medicale pentru că echipa de la Spitalul Mobil de la Lețcani a surmontat toate problemele tehnice:
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ” Sf. Parascheva” Iaşi a predat Spitalul de la Leţcani de peste 2 săptămâni. Procesul a durat mai mult decât ne-am dorit( atât noi cât şi proprietarul), deoarece spitalul s-a dorit a fi adus la starea iniţială din momentul primirii: Spital ROL III( spital militar NATO). Cadrele medicale, împreună cu medicul epidemiolog şi subsemnatul, l-am adaptat necesitaţilor unui spital care îngrijeşte pacienţi COVID-19( crearea şi realizarea circuitelor necesare).
I-am adus îmbunatăţirile esenţiale( montare a trei surse de alimentare cu O2: stocator de 10.000l, staţie bazată pe butelii- toate din bugetul spitalului); au fost obţinute avizele necesare funcţionării unui spital, plata utilităţilor etc. Am încheiat contracte în vederea transportului personalului medical, catering, am angajat personal administrativ care să asigure permanentă( inclusiv achiziţionarea unui electrostivuitor în vederea transportui buteliilor de oxigen). Pe parcursul operaţionalizării, am întâmpinat foarte multe probleme tehnice pe care le-am surmontat, punând tot timpul siguranţă pacienţilor pe primul plan.
ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE IAŞUL NU SE AFLA PE HARTA NEDORITĂ A DEZASTREZOR MEDICALE DIN ROMÂNIA!!! explică dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Inventarul de la Spitalul Mobil de la Lețcani s-a realizat într-un timp record, în plin val 4 de COVID-19
Înainte de a fi predat, autorităţile le-a cerut conducerii Spitalului de Boli Infecțioase un inventar. Florin Roșu a mobilizat, într-un timp record şi la începutul valului 4, o echipă care a făcut inventarul, care a igienizat şi sterilizat unitatea mobilă. Ăsta pe costurile Spitalului de Boli Infecțioase:
La predare, ni s-a solicitat, ca spitalul să fie identic ca în momentul primirii. Am mobilizat, din nou(la început de val4), personal medical şi administrativ pentru a realiza acest deziderat în timp record( discutăm de un inventar, iniţial, de 13 milioane de euro care nu poate fi predat superficial în interval de câteva zile…( sigur, predarea către o altă entitate, ulteriora, după ce au fost urmaşi aceşti paşi, a fost mai facilă).
La final, am igienizat, sterilizat,înlocuit inclusiv corpurile de iluminat pe bază de led( tot din bugetul spitalului) şi am stabilit cu proprietarul( cu care pe tot parcursul predării am avut relaţii cordiale) să facem totul în beneficiul pacienţilor( nu am desfiinţat filtrele aferente circuitelor şi care au fost achiziţionate,în acelaşi mod, din bugetul spitalului).
Activitatea spitalului a fost sistata în momentul în care, corpul de control al ministrului sănătăţii a identificat un număr de peste 20 de neconformităţi. Bănuiesc că acestea au fost remediate de proprietar. susține managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase” Sf. Parascheva” nu mai administrează Spitalul Mobil de la Lețcani
În încheierea postării, Florin Roșu spune că unitatea medicală pe care o conduce nu mai are nicio implicare în coordonarea şi administrarea Spitalului Mobil de la Lețcani:
În momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase” Sf. Parascheva” Iaşi NU mai are nici nu fel de implicare în administrarea, gestionarea Spitalului Leţcani, nu avem în derulare nici un contract, de nici un fel cu proprietarul: Asociaţia Euronest şi nici NU vom mai avea. Spitalul modular Leţcani POATE fi preluată de orice unitate sanitară care are contract cu Casa Judeţeana de Asigurări de Sănătate.
În momentul operaţionalizării Spitalului de la Leţcani, personalul medical şi non-medical care va deservi secţia exterioară va face parte din cel existent în spitalele non-COVID(deci, nu SBI) – ar fi un non-sens; prin contabilitatea spitalului să treacă facturi a unei entităţi străine. Ne detaşam de orice implicare politică în această problemă; vom pune în continuare pacienţii pe primul plan şi nu vom fi artizanii politizări acestei situaţiei.
Pentru noi, corpul medical, pacienţii au fost şi rămân prioritari! conchide medicul Roșu.
Dr. Florin Roșu: Lupta cu virusul a fost pierdută
Într-o declaraţie recentă, managerul Spitalului de Boli Infecțioase a transmis un avertisment fără precedent. Acesta a declarat că lupta cu virusul a fost pierdută:
„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută. Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximul resurselor umane şi financiare, mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa.”, a declarat Florin Roșu.
Nici la Spitalul Sf. Spiridon în Iași situația nu este una mai bună, prof. dr. Diana Cimpoeșu afirma faptul că toate posturile cu oxigen din unitatea medicală erau folosite:
„La ora 04:00 erau utilizate toate posturile cu oxigen din spital. Același lucru au anunțat colegii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul CFR. Familiile sunt nemulțumite că nu mai sunt paturi. Ținem o parte dintre pacienți pe scaun cu oxigen. Am primit două locuri la AŢI, la Spitalul Buhuși și toți refuză să meargă. Toți cei care se află pe ventilator sau au nevoie de oxigen cu flux mare aveau șansa să se vaccineze și nu au făcut-o. Toți cei care vor mai veni și nu vor mai avea locuri sau ventilatoare, au încă șansa să se vaccineze!”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.