Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași, Carmen Dorobăț are o reacţie de ultimă oră în contextul în care, Iașul este de câteva zile, un pol roșu al numărului de persoane infectate cu COVID-19. Carmen Dorobăț consideră că situaţia din Iaşi este una dificilă dacă e să ţinem cont de mai multe aspecte.
La Spitalul de Boli Infecţioase mai sunt doar 11 paturi libere şi doar 2 paturi libere la Terapie Intensivă, paturi care se vor ocupa într-un timp foarte scurt.
Spitalul de Boli Infecțioase lucrează la capacitate maximă
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași lucrează la capacitate maximă, susţine prof. dr. Carmen Dorobăț. La Infecțioase Iaşi, în momentul transmiterii ştirii mai erau doar 11 paturi libere şi încă 2 paturi la Terapie Intensivă. În altă ordine de idei, managerul unităţii medicale afirma că situaţia este una extrem de dificilă la nivel naţional pentru că, conform calculelor, în perioada următoare locurile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate în totalitate
” Nu ne aflăm în cel mai favorabil moment. La Iaşi avem iar peste 100 de infectări, azi suntem la 150 şi ceva de infectări. La nivelul ţării este un record negativ, aproape 3000 de noi infectări, cu peste 600 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă. Este foarte uşor de făcut o preveziune, dacă 5% din noile infectări ajung la ATI, atunci numărul persoanelor din Terapie Intensivă va creşte în perioada următoare. La Iaşi lucram la parametri maximi. Azi s-au făcut 11 externări, dar care se vor ocupa imediat. La Terapie Intensivă sunt două locuri libere pentru că, menţionez, din nefericire au fost două decese. În spital exista pacienţi cu potenţial de agravare, locurile acestea nu vor rămâne libere pentru mult timp. Speram să operationam paturile de Terapie Intensivă de la Spitalul CFR.” menţionează Carmen Dorobăț.
Remdesivirul este pe terminate la Spitalul de Boli Infecțioase
În altă ordine de idei, managerul unităţii spitaliceşti a explicat faptul că tratamentul folosit pentru COVID-19 este pe terminate. Remdesivirul este aproape de a se termina la Spitalul de Boli Infecţioase. Totuşi, prof. dr. Carmen Dorobăț dă asigurări că există alte scheme medicamentoase care pot aduce un aport pentru bolnavii de COVID-19:
” În ceea ce priveşte tratamentul, Remdesivir se epuizează şi vom încerca să folosim alte asocieri de medicamente. Istoric vorbind, noi am îngrijit pacienţii fără Remdesivir, având că avem o experientea mult mai mare, o gamă mult mai mare de medicamente, posibilitatea utilizării medicaţiei anticuagulante, a altor anticorpi cum ar fi plasma hiperimuna, vom şti să ne resetăm, astfel încât să putem da îngrijirea cea mai bună pacienţilor. Există un cumul de parametri cum ar fi începutul anului şcolar şi nu mă refer aici la actul strict didactic ci la alte activităţi conexe, perioada începutului anului universitar, alegerile locale, socializare, atunci trebuie să ne gândim ca din acest moment, purtarea măştii inclusiv în spaţiile deschise, respectarea distanţei fizice, spălarea cu apă şi săpun, devin condiţii esenţiale pentru cee a ce se va întâmpla. Pe lângă infecţia vom avea şi alte virusuri care vor putea fi prezente în acelaşi timp, pe lângă virusul gripal exista alte virusuri care toate ataca pe calea aparatului respirator. Pacienţii cu comorbilitati vor fi cei mai afectaţi.
Insistam ca în această perioadă de timp să nu uităm de aceste măsuri şi să ducem pe cât posibil o viaţă pe cât se poate de normală şi să ne bucurăm şi de sărbătorirea Sfintei Paraschive.” a conchis Carmen Dorobăț.