Prima pagină » Local » Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, despre testarea gratuită împotriva COVID-19 – VIDEO
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, despre testarea gratuită împotriva COVID-19 - VIDEO

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, despre testarea gratuită împotriva COVID-19 – VIDEO

26 ian. 2022, 20:33,
în Local

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a făcut declarații cu privire la testarea gratuită împotriva COVID-19.

„Valul 5 al pandemiei a venit cu o noutate în ceea ce reprezintă tratamentul pacienților Covid-19, și anume, centrele de evaluare și de tratament.

Dacă o persoană prezintă modificări în homeostazia organismului, adică în starea de bine a organismului, aceasta fiind caracterizată prin angină, durere la nivelul gâtului, rinoree, dacă ne curge nasul, dacă prezintă cefalee, durere de cap, dacă tușim sau nu, dacă aceste fenomene sunt însoțite de febră sau nu.

În momentul respectiv, pacientul trebuie să e izoleze și să anunțe medicul de familie. Medicul de familie va face solicitarea pentru testarea la domiciliu. O echipă a DSP sau a serviciului de ambulanță va efectua recoltarea, iar în termen de maxim 24 de ore pacientul va primi rezultatul”, a transmis dr. Florin Roșu.

Ce trebuie să facă pacienții după ce află rezultatul testului

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași a oferit și clarificări cu privire la pacienții care sunt testați atât pozitiv, cât și negativ.

„Dacă testul este unul negativ, pacientul poate primi concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberată de către DSP. Dacă testul este pozitiv, pacientul rămâne izolat la domiciliu, medicul de familie monitorizând dacă forma de boală este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen și fără factori de risc, medicul de familie va decide asupra conduitei terapeutice”, a explicat dr. Roșu.

Cu privire la centrele de evaluare și tratament, medicul a spus că la nivelul județului Iași există, în momentul de față, 9 centre.

„Dacă sunt necesare investigații suplimentare, pacientul va fi evaluat în unul din centrele de evaluare și tratament, înființate la nivelul județului Iași. Dacă discutam de județul Iași, sunt în momentul de față 9 centre de evaluare.

Și, foarte important de precizat, ne prezentăm la nivelul centrelor de evaluare și tratament în momentul în care avem recomandare de la medicul de familie, și, foarte important, suntem pozitivi COVID-19”, a comunicat managerul spitalului „Sf. Parascheva”.

Dr. Florin Roșu: „este interzis pacienților care sunt testați pozitiv să circule cu mijloace de transport în comun”

Pentru pacienții care nu au medic de familie în Iași, va fi desemnat un medic din cadrul DSP Iași.

„Pacienții se vor deplasa în afara locuinței numai în interes medical, cu avizul Direcției de Sănătate Publică.

Avizul se obține prin intermediul medicului de familie, sau, pentru pacienții care nu sunt înscriși în lista vreunui medic de familie din județ, prin intermediul medicului desemnat de către Direcției de Sănătate Publică.

Deplasarea se va face numai cu ambulanța, care va fi solicitată de către medicul care monitorizează pacientul sau cu mașina personală, dacă este posibil.

Foarte important, este interzis pacienților care sunt testați pozitiv să circule cu mijloace de transport în comun”, conform dr. Florin Roșu.

Programul Centrului de Evaluare și Tratament Iași

Centrul funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași și este deschis în fiecare zi, dar este necesară o programare în prealabil.

„Dacă discutăm despre Centrul de Evaluare și Tratament, care funcționează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, acesta are program de lucru, în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08:00 și 13:00.

Programarea pacienților, nu mai mult de 24 pe zi, se va face la numărul de telefon 0734997792 sau prin intermediul centralei spitalului, vom suna la numărul de telefon al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” și vom forma interior 153.

În momentul în care veți fi programat la o anumită oră, vă veți prezenta în cadrul centrului de evaluare și Tratament, veți fi consultat clinic de către un medic specialist de boli infecțioase și, sigur, paraclinic.

În urma acestor consulturi, veți primi un tratament care poate fi urmat la domiciliu, în ambulatoriu sau, dacă este cazul, o internare în cadrul spitalului”, a conchis dr. Florin Roșu, managerul spitalului clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`