Managerul Filarmonicii din Iași, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, nu crede că instituția va fi restaurată vreodată. În timp ce fostul președinte al CJ susține că banii lăsaţi în cont pentru restaurare au fost băgaţi în drumuri, iar actualul preşedinte al CJ spune că banii destinaţi refacerii clădirilor Filarmonicii trebuie căutaţi la spitalul mobil, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean este resemnat în ceea ce privește această investiție
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a explicat în vizita făcută la Iași că Filarmonica nu ţine de ministerul pe care îl conduce. Ulterior, discuțiile dintre fostul și actualul președinte CJ au început să apară, vina fiind aruncată de la unul la celălalt. În acest context, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean le-a transmis și el un mesaj, prin intermediul reporterilor BZI.
„Eu cred doar în Dumnezeu, toți politicienii mint frumos. Filarmonica este pe mâna unor personaje care vin și pleacă. Eu de 30 de ani sunt tot aici. Au fost mulți care au promis, Tănăsoiu, Simirad, Adomniței, Maricel (Popa – n.r.). Eu mă prefac că stau, îi ascult ca tâmpitul. Nu au făcut nimic și nici nu vor face”, a declarat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean.
Managerul Filarmonicii din Iași s-a săturat de politicieni
Prof.univ. dr. Bujor Prelipcean consideră că discuțiile pe baza restaurării Filarmonicii din Iași au devenit un lucru obișnuit pentru politicienii care în realitate nu au de gând să facă ceva cu proiectul.
„Românii, ieșenii nu reacționează, iar eu de 30 de ani mă uit cum promit și atât. Ar trebui să fie sancționați pentru promisiunile pe care nu le respectă. De atâția ani, Filarmonica așteaptă să fie reparată, iar ei promit… Deci nu am ce să mai cred, ce să mai spun. Îmi zicea mie ministrul (Lucian Romașcanu – n.r.) să merg să vorbesc cu nu știu ce alți miniștri. Eu știu cum merg treburile”, a adăugat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean.
De asemenea, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și-a exprimat punctul de vedere vizavi de acest subiect într-o conferință de presă.
„Autoritățile locale sunt, după autoritățile centrale, primele chemate să investească în instituțiile de cultură. Dacă un primar sau un președinte de CJ are această viziune, face”, a spus ministrul.
„Dacă domnul Maricel Popa a lăsat bani în cont şi procedură la cheie, dar nimeni nu a făcut, atunci cineva trebuie să răspundă”, a adăugat Lucian Romaşcanu.
Proiecte de milioane de euro
Important de precizat este faptul că ministrul a menționat că Filarmonica din Iași figurează pe lista de opt obiective majore de patrimoniu care vor fi reabilitate sau construite în următorii patru ani.
Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 de milioane de euro. În acest context, Ministerul Culturii a solicitat ca statul român să prelungească acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Aceasta este instituția care a dat deja un aviz de principiu în acest sens. Din cele 270 de milioane de euro, 80 la sută, adică 216 milioane de euro, vor fi asigurate printr-un credit accesat de la această organizație financiară, iar Filarmonica din Iași ar putea obține o finanțare de 21,7 milioane de lei, restul urmând a fi acoperit de CJ Iași.
Buna ziua. Nichita a spus ca o reface el, dupa aia Chirica, dupa aia Popa Marcel, dupa aia Costel Alexe.
Si atentie mare, pe langa SRU (SRU nu se va construi inaintea autostrazii A8), si filarmonica este subiect (promisiune) de campanie electorala. Nu mai bine o darama Chirica, ca prietenii lui sa mai construiasca cateva blocuri turn ? Macar la asta este expert. Sau Alexe, fix aceeasi mancare de peste.
Eu zic sa se renoveze, coane. Sa aiba Bunelul covidat fost conseier un birou ca lumea, ca pe vremurile GM, cu telefoane, cu sticla de votka, ba chiar cu scaune unde sa stea colegii cand povesteste el despre mistreti, despre za veri oan en onli, despre degustat si jurizat zacusca mamaielor…are ce povesti. Dupa aia pleaca la sedinta cu parintii…a nepotului. Simbioza de-o vara si…poc !
Intr-adevar mare om acest director al Filarmonicii. Un singur regret are ( din discutiile cu Domnia sa )..nu si-a gasit un ginere pe masura
Interesant ca nu a pomenit actualii conducatori, din ce am auzit Costel Alexe a pierdut subventia de la GUvern pentru ca nu avea dosarul complet, asa este cand Alexe isi angajeaza rudele la Consiliul Judetean, noi radem dar tot noi avem de pierdut, Iasul ramane in urma iar Clujul, Timisoara, Brasovul, Oradea si Sibiul se dezvolta, au proiecte mari, noi …
e bine ca burj este resemnat. Ce ne-am face invers? oare.