Prima pagină » Titlurile zilei » Managerii spitalelor din Iași se revoltă! Unii doctori stau degeaba, dar încasează salarii enorme: „Există o categorie de medici care nu sunt implicați, sunt leneși” – FOTO

Managerii spitalelor din Iași se revoltă! Unii doctori stau degeaba, dar încasează salarii enorme: „Există o categorie de medici care nu sunt implicați, sunt leneși” – FOTO

13 feb. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Managerii spitalelor din Iași se revoltă, deoarece unii medici profită că salariile lor sunt fixe și nu stabilite pe baza unor criterii de performanță. Astfel, fie că se implică intens în activitatea spitalului în care sunt angajați, au mulți pacienți, fie că stau degeaba, medicii încasează aceiași bani.

Managerii spitalelor din Iași se revoltă în cazul medicilor care stau degeaba: „Cel care stă degeaba vine la 7 la spital și pleacă la 11 acasă, ia același salariu cu cel care muncește”

 dr. Dan Timofte

Medicii au salarii fixe, nu stabilite pe baza unor criterii de performanță

Dr. Lucian Eva a precizat că în cadrul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie) Iași sunt medici care sunt de-a dreptul leneși, în timp ce unii dintre colegii lor sunt suprasolicitați. Astfel de situații nu doar că duc la crearea de frustrări pentru medicii care au o activitate intensă în spital, ci dă naștere unui sentiment de lehamite.

„Problema nu este doar că unii medici operează mai puțin, problema este legată de modul în care unii medici sunt implicați în activitatea spitalului. De asta eu le-am cerut indicatori de performanță medicilor clinicieni. Asta înseamnă că sunt cuantificați în funcție de numărul de pacienți, de gradul de operabilitate, de complexitate, e și firesc să fie așa. Sunt și situații de genul acesta, nu doar că nu au operații, nu au pacienți. Sunt multe de discutat. Eu am introdus indicatori de performanță la medicii clinicieni, prin act adițional la contractul de muncă. A fost o întreagă discuție pe tema asta, cu procese, cu dat în judecată.

În esență, trebuie știut că există o categorie de medici care nu sunt implicați, sunt leneși, ca să spun așa, sunt mulțumiți cu salariul pe care îl iau, care nu este deloc mic, fără să muncească, ceea ce nu e normal. Pe de altă parte, este și o altă categorie, care este suprasolicitată din cauza adresabilității. Nici asta nu e normal, să se întâmple așa și să fie plătiți la fel. Această situație creează un fenomen de lehamite, iar atunci și medicii implicați se gândesc să nu mai muncească atât, dacă cel care stă degeaba vine la 7 la spital și pleacă la 11 acasă, ia același salariu cu cel care muncește. Plus că mai este chestiunea cu cadrele universitare, care stau 3 ore la spital și își iau salariul întreg”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Reporterii BZI au luat legătura și cu prof. dr. Daniel Timofte, care a precizat că odată ce grila de salarizare se va schimba, salariul medicilor va fi direct proporțional cu activitatea lor.

„Salariile sunt fixe, nu sunt stabilite pe baza unor criterii de performanță.

Din câte am înțeles, se lucrează la un proiect de salarizare care să cuantifice activitatea medicală depusă și, astfel, cuantumul salariului să fie corelat cu aceasta”, a transmis prof. dr. Daniel Timofte, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

dr. Anton Emil

Dr. Emil Anton, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, a precizat că în cadrul unității medicale pe care o conduce nu există medici care să stea degeaba

Dr. Emil Anton: „Nu face nimic de 10 ani de zile, nu are nicio pacientă, dar are salariu de zece mii de lei pe lună”

Mirela Grosu

Ec. Mirela Grosu a recunoscut că unii medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași sunt mai căutați decât colegii lor

Dr. Emil Anton, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, a precizat că în cadrul unității medicale pe care o conduce nu există medici care să stea degeaba. Trebuie precizat că la Maternitatea „Elena Doamna” Iași ajung foarte puține paciente, iar unitatea medicală are puține gărzi.

„Nu avem medici care să fie neimplicați, toți își dau interesul în felul lor. Avem  doar un angajat, dr. Ancuța Gigel Eugen, care face cercetare, el zice că merge la niște congrese, dar nu a adus niciodată nicio dovadă. Nu desfășoară deloc activitate medicală, nu face de 10 ani de zile nimic, nu are nicio pacientă, dar are salariu de zece mii de lei pe lună. El nu face nimic, doar scandal. Anul trecut, din 260 de zile a fost la serviciu 140 de zile, în rest a fost în concediu medical”, a declarat dr. Emil Anton, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași.

Ec. Mirela Grosu a recunoscut că unii medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași sunt mai căutați decât colegii lor, așa cum este cazul prof. dr. Gabriel Dimofte, dar atunci când perioada de așteptare la unul este foarte mare, pacienții sunt direcționați către altul. De asemenea, ec. Mirela Grosu a precizat că nu este relevant câte intervenții chirurgicale realizează un doctor, deoarece operațiile au o complexitate diferită.

„Nu avem medici care să nu aibă adresabilitate. Nu avem vreun semn de întrebare asupra vreunui medic, cum că nu s-ar implica suficient în activitatea Institutului Regional de Oncologie Iași”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura și cu Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria” Iași, dar aceasta nu a răspuns apelurilor.

Deoarece au salariul asigurat, unii medici aleg să nu se implice prea mult în activitatea spitalelor în care sunt angajați. Astfel, există medici chirurgi care au câțiva pacienți și fac doar câteva intervenții chirurgicale pe lună, dar încasează salarii aproape la fel de mari ca cei care au o adresabilitate extrem de mare și stau toată ziua în sala de operații. Managerii unor spitale din Iași sunt revoltați de această situație, considerând că salariile ar trebui să fie stabilite în funcție de anumite criterii de performanță.

Comentarii
  • Numai Gigel freaca mentosanul ?! Mai sint,mai sint.

  • Infractorul asta de la neuro nu ajunge ca a instaurat teroarea in spital si a facut toate matrapazlacurile cu achizitia la preturi de 5 ori mai mari a aparaturii achizitionate in combinatile cu infractorul de Maricel Pompa, mai se vrea si europarlamentar pentru meritele deosebite.
    Ca s-a facut manager pe baza unei activitati universitare inexistente la o facultate particulara, ceea ce contravine legislatiei in vigoare, a uitat toata lumea?
    Nu-l ancheteaza DNA pe motiv ca frate-su a fost cine a fost?

  • sa va zic cateva nume de la UPU Spiridon? sa incepem cu Maricica BURLAS – care sta toata ziua pe facebook si vrea toate garzile de weekend disperata, Ana MICLAUSANU si Dana Cazacu LEAHU cuplul perfect de stat toata garda la hahaiala si la tigara in fata la UPU. si lista mai continua dar ii lasam pe baietii seniori pentru data viitoare (D & P).

  • S-au gasit cine sa se revolte managerii care fac incadrari ca pe mosia lor.

  • Nu exista performanta, ce e aia performanta? Performanta este o exceptie de la normal. Normal ar fi ca fiecare sa isi faca activitatea din fisa postului. Performanta este pentru performeri, in sport, in cercetare daca cineva descopera vreun vaccin ????!! sau vreun medicament……….Definitii in dex performant, performantă
    1. (Despre sisteme tehnice, aparate, mașini etc.) Care este susceptibil de un randament ridicat.
    2. economie (Despre produse) Foarte competitiv.

    1. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă.
    1.1. prin extensiune Realizare deosebită într-un domeniu de activitate.
    1.2. Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc.

  • Să lase vrăjeala ăla cu Spitalul de ginecologie . Sunt o grămadă de medici care dorm în gărzi și muncesc rezidenții . De la ora 22 pleacă în camera de gardă și până la 06:09 nu îi vezi . Așa numește ăla muncă nu?? Mai încasează și sute de lei pe gardă ca să îi faza rezidentul treabă pe gratis ca grada lui nu este plătită nici măcar cu 100 lei pentru o masă . Puneți putorile alea la muncă

  • Un roman furios

    Sunt multe de spus despre cum isi aleg pacientii medicii, dupa „recomandare, grad universitar, experienta etc” De ce sa plang managerii , nu au criterii de evaluare a personalului, nu sunt sefi de sectie care sa faca evaluare si sa dea calificative, nu se pot lua note explicative celor care freaca menta, nu exsista sistem de sanctiuni? Ba da dar cine sa o faca , sefii care stau 3 ore in spital si restul la clinici private? Deci nu deranjati omerta spitalelor, este ceva de genul „nu ma bag, nu te bagi”!

  • Guzganul Rozaliu

    Dacă operează mult și plicurile cu bani sunt multe, salariul e un fleac. Așa funcționează sistemul eroilor în halate albe

  • Despre ce criterii de evaluare vorbim ? Al plicului probabil.

  • Tot spagar si infractor ca fratesu????doi interlopi

  • Asta-i o discutie serioasa despre stimularea munci,nu e subiect de umflat in pene pentru un manager fara bun simt,care se crede buricu’pamintului!Vorba aia: s-a suit scroafa-n copac!

  • poate se sparge buboiul asta infect de 34 ani

    sunt unii doctori ce vin la 7 la program si pleaca la 11 si restul fraierii cum sunt rezidentii muncesc zi lumina pacient cu pacient

    trebuie sa fie din astia profesori doctori si sefi de sectii care nu le mai ajunge nimeni la nas. au salarii >10.000 lei pe luna fara spagi, numai masini 4×4 Audi, Mercedes, BMW, Chrisler, Volvo, Land Rover, vile pe langa Iasi cu ziduri si porti ca la Cotroceni

  • Noaptea nu gasesti nici un medic de garda. Se ascund ca sa doarma si apar pe la 5.30-6 pentru a lua pulsul saloanelor. In UPU, daca vii noaptea, trebuie sa astepti ca sa se faca dimineata pentru a te consulta vreun medic. De asta se sta cu orele in UPU pana afli un diagnostic. Cu o mana rupta, venit in UPU la 23.45, abia la 5.30 a venit medicul ca sa citeasca radiografia. Stai 6 ore cu dureri ca sa se trezeasca doctorul.

  • Alo DGA Iași?Alo DNA Iași?

    De ce nu vorbește nimeni despre șpăgile care se dau în spitale…. au ajuns să ceară șpagă de la bolnavi de cancer, fără nici o jenă, nu-i interesează decât banul!Nu am văzut nici un politician din Iași, să fie revoltat de mizeria și dezinteresul față de cetățeni a angajaților din spitalele publice!!!

  • Alo DGA Iași?Alo DNA Iași?Alo DIICOT?

    De ce nu vorbește nimeni despre șpăgile care se dau în spitale…. au ajuns să ceară șpagă de la bolnavi de cancer, fără nici o jenă, nu-i interesează decât banul!Nu am văzut nici un politician din Iași, să fie revoltat de mizeria și dezinteresul față de cetățeni a angajaților din spitalele publice!!!

  • Ia vedeti prin Policlinica nr 1 la ce ora vin medicii ……………….

  • Are importanta cate operații faci per luna, teoretic 1 pe zi (20 pe luna) că nu operezi un pacient in decurs de 5 zile ca sa faci doar 4 operații pe luna.

  • Crezi ca ca aia care lucreaza si la UMF chiar pleaca acolo.
    Si la UMF muncesc palmasii lor (asistentii, tehnicienii, laborantii)…
    Doar mama lor daca ii vede pe doctorii profesori…altcineva nu.
    Si personalul bancar cand mai deschid niste conturi…ca au atins limita.

  • Sunt atatea comentarii pe tema aceasta si ar mai putea fi cateva mii, insa oamenii prefera sa nu se implice.
    E adevarat ce spune dr EVA si…se rezolva ceva !?
    Multi avem traume din cauza unor medici comozi !

  • Cei mai mulți dintre medicii angajați la stat, dar care lucrează și la privat, sunt infractori. Vinovați cel puțin de fals în înscrisuri oficiale. Iar managerii spitalelor le sunt complici, pentru că știu situatia și nu fac nimic. Pot fi dovediți extrem de simplu: exista acte.
    Medicii de la stat sunt pontați și plătiți pentru 8 ore de munca/zi. Din cele 8 ore, in spitalul de stat raman cel mult 4 ore. Falsifica însă pontajul, și o șterg la privat sau la facultate. După ora 11 nu prea mai găseșt piicior de medic prin spital, in afara de cei de garda. Asta este fals în înscrisuri oficiale, in formă continuată. Managerii spitalelor și directorii medicali cunosc situația, și nu fac nimic. La fel cum nu fac nimic nici procurorii și polițiștii, care știind situația, nu se sesizează din oficiu. Sesizare care nu este opțională, fiind o îndatorire de serviciu. Sunt plătiți de pulime pentru asta.

  • Unii nu rămân nici 4 ore.La 11 nu mai găsești pe nimeni-deja consultă și operează în clinici private sau cabinete personal.Si apropo-toți își pun titulatura și numesc cabinetele personale-“Clinica”-fapt pt care cel puțin Colegiul Medicilor ar trebui să se sesizeze.Dar …nu!

  • Se pare ca atat medicii cat si judecatorii iau acele salarii mari in mod nemeritat(nu toti).Medicii rup usile de la stat la privat,furand din timpul de munca de la stat.Judecatorii au tot stat in proteste,amanand procesele in defavoarea oamenilor, care asteptau sentinte,salariile judecatorilor curgand nemeritat.Este o mare anomalie.

  • LA neuro, atitudinea lasa de dorit. Nu poti cere unui medic performanta cand ai un comportament de
    Un manager ce are calificativ de destituire apoi este lasat manager…..traim in Romania
    Situatia medicilor difera deoarece la STAT au pacienti ce pot fi redirectionati usor la clinicile privare …si exemplele pot continua

  • PSD&PND Ruls – managerii la puterea partidului
    restul e CanCan –

  • Omul nu stie ce inseamna ‘clinica’,termenul e denaturat de mult si folosit necorespunzator. Se consulta la ‘clinica’. Ca asa scrie afara.Colegiul,in afara de cresterea taxei nu face nimic,doar ei aproba aceste asa zise ‘clinici’.Daca iese lozul,mai conteaza denaturarea titulaturii si profesiei?

  • Un muncitor necalificat din spital ar putea sa se planga de faptul ca unii medici nu-si fac cele 8 ore de munca,dar cand face acest lucru un ditamai director de spital,e clar ca acel om nu este competent sa conduca acea institutie.Alte comentarii sunt de prisos.

  • Un simplu control incrucisat intre programul de la spitalul de stat si prezenta la unitatea spitaliceasca privata ori la cabinetul privat, ar scoate la iveala toate porcariile facute de multi medici.
    @Loredana: ai dreptate. Exista „clinici” in garsoniere, la parterul blocurilor. Mai ales stomatologice.

  • Programul medicilor e de 6 (sase) ore pe zi in clinica, la care se adauga 1 ora pentru garda obligatorie lunara (platita in cadrul salariului). Deci cei care mancati … cu polonicul, luati si mai cititi legile, apoi sa va dati docti si justitiari pe internet.

  • Pentru Tot eu,
    Atunci directorii spun minciuni,de ce sunt nemultumiti de medicii care sunt salariatii spitalului pe care-l conduc?Directorii competenti ar trebui sa ia masuri nu sa se planga?Asta este ideea.

  • Programul medicului e așa cum scrie in contract, nu în legile din capul tau. Daca ar fi așa, la privat nu ar mai lucra 8 ore. Da nah, așa e cu medicii: au impresia că se pricep la tot. Urmează să ne spui ceva despre cracarea la rece, fisiunea nucleară ori salvarea pârșului de ses. Hai că poți, doctore!

  • Programul e de 7 ore fratilor dar nu se sta nici 4,pleaca la privat.

  • Asta-i problema veche ,dar SLUGILE au PRIMIT COMANDA ,se strange latul,BANII SE REDUC ,HIENELE SE ATACA !!! Paradoxal ar fi corect sa zboare la prasit daca nu-i cautat !!! Atentie nu vorbim de SPECIALITATILE SI ADEVARATII PROFESIONISTI CARE POT FI INTR-O CLINICA fara o activitate intensa dar INTERVENTIILE LOR SUNT CU ADEVARAT SALVATOARE ,EI AVIND PREGATIRI IN SPECIALITATI RARE ,CU REPETITIE pt exemplificarea importantei ,RARE !!!!

  • Asistenta care le culege prezervativele din cos

    Exemplu doctorita °chirurg generalist° Frij de la Spiridon; are noroc ca o tine amantul acolo; Nu a operat niciodata ceva.

  • Dr Cepoi câte ore lucrează la IRO?
    1 ora pe zi.
    Ce leafa incaseaza de acolo?
    Cât mai mult.

  • La așa manageri idioți la ce sa mai vii la servici…

  • Alina Ursache

    In atentia „Asistentei care le culege prezervativele din cos”: In primum rand clar nu esti o asistenta ci o specialista care nu ai post pentru ca nu ai reusit sa intri in gratiile profesorului. In al doilea rand povestea de viata a doctoritei Alina Frij este cunoscuta. Se stie ca a pornit de jos. In al treilea rand ai facut tu analize sa vezi cine a folosit prezervativele alea? Fiecare om e liber sa aleaga cu cine are relatii intime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *