Multă lume caută în ultima perioadă despre beneficiile plantei Mâna Maicii Domnului, după cum i se mai spune în popor. Denumită oficial caprifoi (Lonicera japonica), este o plantă provenită din Asia și este cunoscută publicului larg pentru florile sale albe, delicate cu un miros îmbătător.
Specialiștii în medicina naturistă spun că această plantă este bunecuvântată și vindecatoare, din florile sale facându-se diferite siropuri sau tincturi care tratează anumite boli ca febra acută, durerile de gât, durerile de cap, dezinterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, sau pentru abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflaţi.
Mâna Maicii Domnului beneficii
Despre această plantă toată lumea are numai cuvinte de laudă. În primul rând se crede că este o plantă binecuvântată de Dumnezeu.
Potrivit legendei, Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la câteva plante că să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Se pare că singura plantă care a primit-o și i-a dat adăpost a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o că să aibă puteri vindecătoare.
„De azi înainte tu vei fi floarea preferată a oamenilor, cu puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte”.
Cum am spus mai sus, această plantă are o sumedenie de întrebuințări. Planta închide rănile și menține sănătatea inimii. Despre dânsa se mai spune că are efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Florile se recoltează primăvara și la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.
Preparatele din această plantă – pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul – au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.
Planta ajută la curăţarea sângelui, fiind utilizată în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor, te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor.
Spre exemplu, cel mai adesea din flori se face ceaiul de caprifoi. Pentru febra acută, durerile în gât şi cele de cap se recomandă ceaiul de caprifoi, obţinut dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Important de știut este faptul că acest ceai este contraindicat persoanelor cu diaree sau care au probleme cu stomacul.
De asemenea, din flori se mai fac diferite infuzii, decocturi sau cataplasme. Acestea incetineşc coagularea sângelui, îngrijesc inima, ne fereşc de numeroase afecţiuni, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism şi sunt un bun leac pentru dureri.
Doar florile de caprifoi se folosesc în domeniul alimentar
Cei care doresc au la dispoziție varianta să facă flori macerate. Acestea se pun la macerat de seara până dimineața într-un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi soluţia rezultată se pune comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.
În aromaterapie această plantă e folosită pentru proprietățile ei antistres, dar e buna și ca remediu natural pentru diverse afecțiuni.
E important de știut că doar florile sunt folosite în domeniul alimentar, nu și frunzele sau tijele. Fructele sunt chiar otrăvitoare, așa că nu încerca să le guști, chiar daca iți par atrăgătoare și inofensive.
Acum că ai aflat despre Mâna Maicii Domnului și beneficiile sale poți afla și despre ceaiuri pentru gust amar în gură.