La secția de pediatrie a spitalului „Sfânta Maria” din Iași și la maternitățile din oraș sunt abandonați peste 23 de copii de la începutul anului 2020, majoritatea fiind născuți de mame minore. Aceștia ajung în centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași. Numărul cazurilor de abandon a scăzut ușor în prima parte a anului 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut
Peste 23 de copii abandonați în spitale și maternități au ajuns în sistemul de protecție al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Iași (DGASPC) din ianuarie 2020 până în prezent. Decizia de abandon vine de cele mai multe ori de la mamele minore care, fie de frica părinților, a partenerului sau din cauza condițiilor de viață, aleg să lase nou-născutul în mâinile medicilor. Numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale din județul Iași a scăzut ușor în trimestrul 1 al anului 2020, față de același trimestru al anului trecut. Astfel, din 193 de cazuri sesizate de către unitățile medicale din județul Iași în trimestrul 1 al anului 2019, în acest an au fost sesizate doar 164 de cazuri.
„De obicei, copiii abandonați în spitale sunt născuți de mame minore care nu au posibilități să îi crească sau nu sunt primite acasă cu un copil. Nu au siguranța că au un partener cu care să își construiască un viitor, să întemeieze o familie. Sunt și tinere mame care au ajuns în centrele de asistență, unde discutăm cu familiile tinerilor, atât părinții fetei, cât și ai băiatului, care devin cazuri cu un final fericit. Astfel, părinții minorilor acceptă copilul, sau cel puțin unii dintre ei. Au fost cazuri particulare când părinții naturali ai fetei au luat copilul în plasament pentru ca fata să își poată continua școala. Cel puțin, dacă nu își doresc copilul, pot să semneze pentru a permite să fie dat spre adopție sau la asistenți maternali”, au explicat reprezentanții DGASPC Iași.
Tot mai mulți copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași sunt adoptați
Pe de altă parte, în instanța de judecată a Tribunalului Iași s-au derulat demersuri juridice pentru un număr de 37 de cazuri, în vederea deschiderii procedurii de adopție. În ceea ce privește procedurile de potrivire teoretică și practică în vederea plasării copiilor adoptabili în astfel de familii, au fost derulate demersuri juridice pentru un număr de 80 de cazuri. În primul trimestru al anului 2020, în raportul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași sunt menționate zece cazuri de adopții. Dintre aceste cazuri, nouă au fost cele ale copiilor încredințați persoanelor sau familiilor adoptatoare aflate în evidența DGASPC Iași, din care cinci cazuri provin din sistemul de protecție DGASPC din alte județe, fiind încredințați în vederea adopției persoanelor sau familiilor adoptatoare din evidența DGASPC Iași.