Analiza probelor de sânge a arătat că, la doi până la cinci ani după ce au născut, mamele copiilor cu tulburare de spectru autist au avut mai multe niveluri semnificativ diferite de metaboliți în comparație cu mamele copiilor normali, conform noilor cercetări publicate recent în BMC Pediatrics de o echipă multidisciplinară de la Institutul Politehnic Rensselaer, Universitatea de Stat din Arizona și Clinica Mayo.
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 30 de mame ai căror copii fuseseră diagnosticați cu autism și 29 de mame de copii normali. La momentul prelevării probelor, copiii femeilor aveau între 2 și 5 ani. Echipa a constatat diferențe în mai multe niveluri de metaboliți între cele două grupuri de mame. Cercetătorii au reușit să grupeze aceste diferențe în cinci subgrupuri de metaboliți corelați. În timp ce probele analizate au fost prelevate la câțiva ani după sarcină, aceste descoperiri ale cercetării ridică problema dacă diferențele în metaboliți ar fi putut fi prezente sau nu și în timpul sarcinii, sugerând că sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu, potrivit Medical Xpress.
Multe dintre varianțe, au spus cercetătorii, au fost legate de niveluri scăzute de folat, vitamina B12 și molecule conjugate cu carnitină. Carnitina poate fi produsă de organism și poate proveni din surse de carne precum porc sau carne de vită, dar nu a existat o corelație între mamele care au mâncat mai multă carne și mamele care au avut niveluri mai ridicate de carnitină.
De ce mamele copiilor cu autism au niveluri semnificativ diferite de metaboliți?
Potrivit lui Juergen Hahn, șeful Departamentului de Inginerie Biomedică de la Rensselaer și coautor al acestei lucrări, această constatare sugerează că diferențele pot fi legate de modul în care carnitina este metabolizată în corpurile unor mame.
„Am avut mai mulți metaboliți care erau asociați cu metabolismul carnitinei”, a spus Hahn, care este, de asemenea, membru al Centrului pentru Biotehnologie și Studii Interdisciplinare de la Rensselaer. Acest lucru sugerează că carnitina și mamele sunt ceva ce ar trebui analizat.
Abordarea echipei s-a dovedit a fi extrem de precisă în utilizarea unei analize de probe de sânge pentru a prezice de ce grup aparține o mamă, ceea ce sugerează că dezvoltarea unui test de sânge pentru screening pentru mamele care prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu autism poate fi posibil.
„Un test de sânge nu ar putea spune dacă copilul dumneavoastră are sau nu autism, dar ar putea spune dacă aveți un risc mai mare. Și clasificarea riscului mai mare, în acest caz, poate fi de fapt semnificativă”, a spus Hahn.
„Pe baza acestor rezultate, efectuăm acum un nou studiu al probelor de sânge stocate colectate în timpul sarcinii, pentru a determina dacă acești metaboliți sunt diferiți și în timpul sarcinii”, a declarat James Adams, profesor președinte la Școala de Inginerie a Materiei, Transporturilor și Energy și director al programului de cercetare Autism/Asperger, ambele la Universitatea de Stat din Arizona.
Această cercetare se bazează pe cealaltă lucrare a lui Hahn. El a descoperit anterior modele cu anumiți metaboliți în sângele copiilor cu autism, care pot fi folosiți pentru a prezice cu succes diagnosticul. A folosit aceeași metodă pentru a investiga riscul unei mame de a avea un copil cu autism.