Prima pagină » National » Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie! Iată ce condiții trebuie îndeplinite
Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie! Iată ce condiții trebuie îndeplinite

Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie! Iată ce condiții trebuie îndeplinite

25 apr. 2024, 12:15,
BZI.ro, în National

Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie! Mai mulţi parlamentari propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.

Mamele ar putea ieși mai devreme la pensie!

Potrivit proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil – cu un an, pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii – 2 ani, pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii – 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

Conform iniţiatorilor, legea în vigoare prevede o facilitate pentru mame şi anume o reducere a vârstei standard de pensionare în cazul în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

,,Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…) Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României.”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Femeile tinere cu copii vor primi bani de la stat

Mamele tinere vor primi bani de la stat. A fost prelungită măsura de sprijin prin care tinerele mame aflate în situaţii defavorizate primesc tichete electronice în valoare de 2.000 de lei. Acestea sunt folosite pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

O altă lege se află în dezbatere. Concediul acordat mamelor după ce nasc ar putea fi scurtat. Ideea controversată a venit de la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Organizaţia este de părere că acest concediu este prea lung în România şi insistă pentru o revenire mai rapidă a mămicilor pe piaţa muncii. În momentul de față, femeile din România beneficiază de doi ani de concediu pentru creşterea copilului.

Nu este singura măsură controversată a OCDE care le priveşte pe femeile care au copii. Organizaţia nu este de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit căreia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024