Prima pagină » Local » Mame care suferă de nanism au adus pe lume copii perfect sănătoși la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Medicii afirmă că sunt cazuri extrem de rare – FOTO

Mame care suferă de nanism au adus pe lume copii perfect sănătoși la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Medicii afirmă că sunt cazuri extrem de rare – FOTO

15 mart. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Mame care suferă de nanism au adus pe lume copii perfect sănătoși, care nu au moștenit boala. Pacientele se numără printre cazurile cele mai rare de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pentru că femeile diagnosticate cu nanism au puține șanse de a rămâne însărcinate din cauza deficitului hormonal

Cu toate acestea, în urmă cu patru ani, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, o mamă diagnosticată cu nanism a adus pe lume un copil perfect sănătos, care nu a moștenit boala și s-a dezvoltat normal până în prezent.

Pentru mamele care suferă de nanism, medicii sunt obligați să recurgă la operație prin cezariană

o gravidă

Acestea se numără printre cazurile cele mai grave de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași

Pentru a da naștere unui copil, singura șansă pe care femeile o au este să nască prin operație de cezariană.

„Am avut o astfel de gravidă în urmă cu patru ani. A fost o sarcină care a ajuns la 35 de săptămâni, dar sunt foarte rare din cauza faptului că astfel de persoane au probleme în ceea ce privește posibilitatea de a rămâne însărcinate. Vârsta la care aceste femei reușesc să rămână însărcinate este între 24 și 28 de ani. La naștere, copilului i se face un screening pentru a putea evalua riscul ca să moștenească boala mamei, deficitul hormonal asociat cu boala mamei, în cazul nostru, screening-ul a ieșit negativ și copilul a avut o dezvoltare normală până în prezent”, a subliniat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Mamele care suferă de această afecțiune nu pot duce sarcina la bun sfârșit

un copil

Femeile care suferă de nanism rămân foarte greu însărcinate din cauza deficitului hormonal

Dr. Ciprian Ilea explică riscurile la care se supune o femeie care suferă de nanism în momentul în care rămâne însărcinată.

„Pentru astfel de persoane, din cauza insuficiențelor și a problemelor endocrinologice de care suferă, trebuie făcut un screening în ceea ce privește afecțiunea ei de bază, femeile care suferă de nanism rămân foarte greu însărcinate din cauza deficitului hormonal și a dereglărilor hormonale induse de patologia de bază, iar cele care rămân însărcinate au risc crescut de a pierde sarcina în primul trimestru, crește riscul de iminență de avort și cel de naștere prematură.

În general, din cauza faptului că uterul este insuficient dezvoltat și sistemul lor osteoarticular nu este la parametri corespunzători pentru a putea duce la bun sfârșit travaliul și nașterea, pentru cele care reușesc să ajungă la termen, de obicei, suntem nevoiți să recurgem la operația de cezariană. La Maternitatea «Cuza Vodă» din Iași, există astfel de cazuri, însă sunt foarte rare”, a adăugat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie.

Specialiștii afirmă faptul că nanismul hipofizar reprezintă insuficiența hormonului de creștere. Astfel, persoanele care suferă de această afecțiune au o înălțime mult mai mică în comparație cu vârsta lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025