Prima pagină » Sanatate » Mămăliga este alcalină? Cât de mult ajută organismul

Mămăliga este alcalină? Cât de mult ajută organismul

23 mart. 2021, 15:16,
în Sanatate

Mămăliga este unul dintre cele mai consumate alimente în România și multă lume se întreabă dacă aceasta este alcalină și dacă acest lucru ne afectează sau este benefic.

Pentru a stabili daca un aliment este alcalin sau acid, se poate folosi titrarea, o metodă de laborator utilizată în măsurarea acidității prin comparație cu alcalinitatea. Cantitatea adecvată de alimente este arsă până la cenușă. Se adaugă aproximativ un litru de apă distilată la 100 g din cenușă și se obține o soluție. Aceasta este analizată pentru a determina proprietățile sale acide sau alcaline.

Mămăliga este benefică pentru că porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 – 90%). Acesta conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre.

Mămăliga ajută și la procesul de reînnoire al celulelor, porumbul fiert conținând potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Mămăliga nu este alcalină, dar tratează multe boli

Consumul de mămăligă caldă în loc de pâine duce la ameliorarea gastritei hiperacide și a ulcerului deoarece mălaiul reduce aciditatea și are o acțiune calmantă.

Fiind bogată în vitaminele din grupa B, mămăliga combate stresul și acționează asupra funcționarii sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii.

Prin conținutul de vitamina E, consumul de mămăligă protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroza și, implicit, de infarct. În plus, ajută și la procesul de reînnoire al celulelor.

Porumbul fiert conține și potasiu, necesar pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii.

Datorită bogăției în fibre, consumul de mămăligă reglează tranzitul intestinal. Aceasta este și un bun diuretic, putând preveni retenția de apă în organism. Pentru detoxifiere este indicată și mătasea de porumb, consumată sub formă de ceai.

Ajută în prevenirea cancerului la plămâni

Dat fiind că porumbul nu conține gluten, mămăliga poate fi consumată și de cei cu intoleranță sau boală celiacă și înlocuiește cu succes orezul, grâul și alte cereale cu gluten. În plus, ajută în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin.

Cercetătorii germani au descoperit recent prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Aceste substanțe sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.

Mai mult, mămăliga ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea cancerului de colon. Influențează în bine starea de spirit. Vindecă răceala prin conținutul de vitamina A. În cazul femeilor gravide, acestea își pot asigura doza necesară de acid folic mâncând mămăligă

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multă mămăligă

Un consum excesiv de mămăligă pentru perioade îndelungate de timp poate să ducă la apariția unei boli numite pelagra. De aceea se recomandă consumul mămăligii împreună cu lactate sau alte produse animale. Având în vedere că porumbul este sub necesar din punct de vedere al valorii nutriționale, nu se recomandă a fi oferit des bebelușilor.

În cazul în care porumbul este modificat genetic, consumu lde mămăligă făcut dintr-un asemenea porumb poate afecta fertilitatea și poate duce la îmbolnăvirea ficatului și a rinichilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`